跳至

首頁

尾頁

大宅

各位媽媽爸爸, 我計劃2015或2016的7月移民到悉尼/墨爾本, 想了解一下當地的中小學課程和上課模式.常聽別人說外國教育較靈活, 多出外參觀, 到戶外探索, 請問你們的小朋友學校是不是有很多outing 的活動? 謝謝

大宅

回覆:chechema 的帖子

Hi 各位Jm你們好,
我們也是計劃15/16過去柏斯,
有親人在柏斯說小學和香港幼稚園模式差近似,上堂多是圍圈,很開心的活動式教學方法,請問還有什麼分別呢?可否分享下!

公爵府

回覆:請問悉尼中小學多活動的嗎

我細女間學校一年有兩次左右的出外活動,我聽有d 朋友講公立都唔知幾年級,會老師同學生坐火車咁出去.
八歲之後,每年都有游泳訓練跟比賽.
陸運會.
音樂會.
長跑.
picnic.
書本人物遊行
easter hat遊行.
和諧日.
中學聽過人地講會有舞會,但唔知係咪每個年級都有.
我琴日先去亞女學校的award night
搞到九點先返到屋企.

公爵府

我去課室睇過佢地上堂.
唔會好似香港咁坐定定.
平時坐地下多.
有時會一組人睇圖書,一組人可能寫野.
一組人計數咁.
仲有係小學低年級唔好好明顯分科.
多數班主任教多.
仲有,有d學校會混班.
姐係一二年級混做一班.

大宅

回覆 mandysio 的帖子

Hi mandysio, 你女女讀幾年級? 上課時間好似沒有香港咁密, very good.

公爵府

佢yr1咋.
不過佢間學校唔係百名以內.
我見我朋友間學校好似多好多閱讀.
但我又諗我俾佢係度讀係開心.
不過佢都好多野學,而家學校覺得德行呢d由細教比較好.所以頭呢幾年唔似好push成績.

公爵府

我唔知係咪間間學校都有沙池.我女成日整到d 衫袋入晒沙.
佢地會係沙池度學密度咁.
會用水來計物件重量.

公爵府

同埋唔好諗住佢地lunch會同你食飯.可能唐人多的會有咁的可能.
呢度大多數學校都係得十五到二十分鐘食野.
之後有四十多分鐘去玩.

大宅

我都很想我的小朋友靈活學習. 我一向憧憬外國教育靈活, 多活動. 但另一方面, 我又聽朋友講現今悉尼讀書都好緊張. 我擔心由一個水"潭"去另一個水"潭".
所以問問大家中小學的學習模式 和 多唔多學校攪的outing :)

公爵府

引用:回覆 mandysio 的帖子我都很想我的小朋友靈

原帖由 chechema 於 14-12-04 發表

我都很想我的小朋友靈活學習. 我一向憧憬外國教育靈活, 多活動. 但另一方面, 我又聽 ...
而家真係緊張好多.
我有朋友都叫我搬去佢地個區,因為學校排名好d.
但我又怕太大壓力.

大宅

回覆:mandysio 的帖子

我會同小朋友出年七月過去,老公應該係North ryde返工,依家都諗緊租邊區,上網睇學校資料,見間間都有d唔同,有間會學印尼話,有間會學意大利文,其實係咪搵排名百幾就得架?

公爵府

引用:我會同小朋友出年七月過去,老公應該係Nort

原帖由 creamychoy 於 14-12-04 發表
我會同小朋友出年七月過去,老公應該係North ryde返工,依家都諗緊租邊區,上網睇學校資料,見間間都有d唔 ...
其實排名的每年都會唔同.係可以用黎參考.
north ryde都幾好.但小學好似唔夠.但聽講而家起緊.

公爵府

引用:我會同小朋友出年七月過去,老公應該係Nort

原帖由 creamychoy 於 14-12-04 發表
我會同小朋友出年七月過去,老公應該係North ryde返工,依家都諗緊租邊區,上網睇學校資料,見間間都有d唔 ...
返norty ryde, 住eastwood, dennistone, epping, carlingford 咪啱lor. 返工近,校網好!

Birth 15/3: W:4.2kg  L:52cm HC:37.5cm
Day 09: W:4.37kg  L:55.5cm HC:37cm
Day 46: W:7kg L:62m HC40.5cm
Day 82: W:~9.2kg L:~66cm
Day 112: W:~10.4kg

首頁

尾頁

跳至