心聲留言

跳至

首頁

尾頁

大宅

BB會唔會唔痴我?

我個BB比我媽咪凑,但我每日都會爭取時閒去見佢,一放假就會接返屋企,但係我奶奶就一定爭住湊。我同佢的比率可以係1:9,我又唔好意思同佢爭,好驚將來佢唔痴我!點算?
HI ! 我叫MATTSON 仔,

別墅

Re: BB會唔會唔痴我?

我而家同老公一家人住, 奶奶幫我揍, 不過放工我就會自己揍返, 仲有沖涼啦, 餵奶都堅持自己來, 因為我都怕佢會痴爺爺麻麻多d, 不過都好累, 夜晚都冇咩訓。我同老公都覺得, 唔想佢第時用老人家作靠山, 唔聽我地話。

其實你都唔駛唔好意思o既, 試下開口同奶奶傾傾丫?!
孩子是我人生最大支柱 - 工作累透時會想起他的可愛; 肚子喊餓時想到他吃得飽就好。 也許當父母的就是這樣子 ... site at babyhome

洋房

你的心情其實係我之前的心情, 但係依家隨著囝囝一日一日長大, 我先發覺其實我的擔心是多餘的: 因為佢o地細個時需要人照顧, 活動量細, 所以會痴照顧佢ger人多d, 但當佢慢慢長大, 活動量增加, 老人家會越黎越難滿足佢o地, 而佢o地亦會慢慢明白, 最重要的人其實是自己的爸爸媽媽, 好似我囝囝咁, 之前佢最痴婆婆(即係我媽咪), 因為佢係婆婆湊日頭, 我o地自己湊夜晚&放假, 但到o左依家, 佢最鍾意爸爸, 因為可以同佢玩, 其次係我, 反而婆婆排到最尾, 婆婆都好傷心, 話佢養唔熟, 所以你真係唔駛擔心哩樣, 反而應該感激你媽咪&奶奶幫你手, 令你可以放心出外做野. 咁樣講唔知你明唔明, 但係真係我o地切身體會

(哩段野係我老公要求我寫俾你知, 因為佢啱啱係側邊睇波&睇到你個topic, 啱啱係我之前擔心的問題, 所以佢要我話俾你聽我o地ger心情, 所以, 放心la, 冇人可以取代你係bb心中ger地位 )
楊楊媽咪 :-) -----------------------

大宅

但願BB唔會唔痴我,如果真係,我一定會傷心,我一定接受唔到。

大宅

potatoo
你放心啦,我之前都有好似你咁諗的,但好多朋友的經驗就似sunlithk同佢老公所講既說話一樣,爸爸媽媽係冇人能夠取代的...我都相信呢一點,所以我放完產假後,阿b會係奶奶湊,到阿b大d時候最需要既人係爸爸媽媽囉,婆婆女麻女麻個d陪唔到阿b做d咩野,eg...開始讀書(bb班開始)的親子日,都係要爸爸媽媽參與,你有冇見老人家去參加丫?唔好太擔心呀!!!

伯爵府

我請工人湊,雖然在家中,但幾乎星期一至五我都係見佢數小時,只得星期六及日或長假期才能陪伴bb多一點。

我以前都係咁諗,bb比人湊,一定會痴工人或湊的人多一點,但都沒有辦法,搵食艱難。

不過,到現在當bb一路路地長大,而且你一有空便會陪伴他到公園、遊樂場玩耍,他會自然知道邊一個係媽媽、邊一個係婆婆、邊一個係工人的,因為只有你才會給他真正的愛。So, Don't worry!

唉!老人家沒有辦法,這個是她的孫,同你一樣,都係比你一樣見得少,好自然會同你掙住湊,唯有讓一讓她吧!老人家都係湊一陣,邊有後生咁好精力呀!你話係咪!
世間最美妙的事情,就是擁有一個溫馨的家庭。我們可自然從容地回到家中,無拘無束地被家庭接納為其中的成員。 ;-) (維斯各特)

大宅

我噚日同老公吵架, 事緣我放假湊阿仔返屋企, 咁o岩奶奶又放假, 佢就一直湊阿仔, 湊足兩日, 而我兩日以黎只湊左唔夠三個鐘頭, 終於忍唔住同老公嘈。佢當然叫我就佢阿媽, 但係我抵唔住頸繼續發癲。雖然最後老公都有諒解我, 但我個心仍然屈住屈住, 事關我奶奶對我真是唔係幾好, 假如仔仔日後唔痴我, 我會有生不如死o既感覺。希望真係同你地所講一樣阿仔唔會唔痴我喇....

民房

妳的情況同我太太以前一樣.
不過千萬唔好擔心,痴唔痴係睇妳點對佢.
我好少時間陪bb,重成日罵,間中打,咪一樣痴到我實.
原因我一同佢一起便
(1)傾計(傾乜都得,最緊要眼神及平望,<大家咁高咁大>)
(2)一起玩(玩得放)
(3)攬攬錫錫(身體接觸要多)
之後太太照做,結果唔駛幾耐,bb話鍾意媽媽多過我 :-P

大宅

superpat
我都有好似你所講咁做同佢玩, 唔單只平起平坐仲俾佢踏我心口(佢高過我), 佢笑到格格聲, 但係一同佢傾計佢就唔望我(係特登o個隻), 我起右邊佢望左邊, 我起左邊佢望右邊, 咁點同佢傾計?? 完全冇eye contact...
怎辦??
究竟佢係唔想傾計定係想玩??

民房

唔好意思,原來妳個BB得四個月大
之前所講的是指歲幾的BB
唔好咁擔心啦,咁細個只識玩咋,邊識同妳傾心事呀!
用另一角度睇,佢唔望妳可能同妳玩緊呢!
依家d細路好古惑架
繼續同佢玩啦,佢係妳個B,俾d信心自己同個B啦
記住同妳先生傾多d啦

大宅

畀面勳章

potatoo
我發覺bb好多時你抱緊佢, 佢都會望第二度的. 你試下放低佢, 然後扮d怪聲同佢傾計, 睇下佢會唔會注意你. 我個仔就會, 仲笑到 "格格聲".
我個仔都係4個幾月, 但係奶奶湊的. 我一放假就會自己湊番. 佢都唔會話唔痴我的. 好多時我老公抱佢一陣佢都扭計, 我抱上手佢就即刻唔扭. 特別係佢訓覺時, 我抱住佢佢就好"冧". 同佢有安全感既樣. 你湊佢時不況多些抱佢.(我覺得唔怕抱得多, 因平時有你屋企人湊, 再大d佢識行識走就唔想你抱).
耐唔中對住佢唱下歌都好好嫁!!!!

禁止訪問

大宅

畀面勳章 BK Milk勳章

唔洗擔心喎, 你不如驚佢大d 痴到你實一實, 乜都要你陪佢, 行開一陣都唔得仲好過啦. 佢知道你係錫佢架.

我以前都係咁, 會呷個仔醋, 佢痴嫲嫲多過我.

不過佢大咗就成日痴住我, 真係去廁所都要跟住嚟!!

十萬個放心啦!!

大宅

2019勳章

我個B以前都係唔痴我架!
我個情況係日頭工人湊,但我两工婆夜收工,個仔早瞓,返到屋企佢都差唔多瞓or已經瞓左,只有假期先同到佢玩,但漸漸佢都開始痴我地,雖然夜脕仍只要姐姐,但我相信好景在望。
一齊努力!

首頁

尾頁

跳至
熱門主題