嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

20個月bb坐車好易嘔

我個女現在20個月, 由1歲開始差不多每次坐車(私家車)
如果唔睡覺就會嘔, 已經盡量不安排食飽後坐車
如食飽後1.5小時亦如是, 我們連通風方面都就過
都一樣無效, 有人話應該係有胃風或腸胃有問題
但佢平時又無話肚痛唔舒服等証狀, 建議去睇中醫
她搭mtr就會無事的......
伹係咁細個睇中醫適唔適合呢 ? 另外, 有什麼方法解決呢 ?
MANY THANKS !

別墅

Re: 20個月bb坐車好易嘔

睇到你的message好似將我的心事講出來咁, 我個囡同你個bb真的一無一樣, 亦試過食完朝早餐奶3個鐘後才出街都嘔, 每次嘔都係嘔到冇野嘔才停, 十分辛苦我都心痛,所以現在我已好避免唔出咁多街, 驚bb嘔得多唔好, 我又帶過bb去睇醫生問這問題點解, 醫生答冇得解, 總之平時冇出現時常嘔吐就唔係有問題~
現在我次次出街都帶多套bb and 我的衫褲, 預防萬一!

大宅

想問你bb有無坐car seat? 有次,我bb(4.5mths) 沒有坐自己car seat, 全程由我抱住. 佢就不停喊. 我有懷疑佢暈車浪,因為雖然開得好慢,但由我抱住都幾"浪".

複式洋房

Hi Raynthia,

我有買car seat, 但沒有比佢自己坐, 我現在會試下比佢坐
因為我老公話有我抱住唔需要坐喎, 想請問您將car seat 裝係邊個位呢, 後排中間定係側邊 ?

many thanks !

子爵府

好媽媽勳章

我自己空肚先容易暈車浪....所以搭車前我一定要食o野 :-P
我想要9999呀...

大宅

alittlesum

我老公將car seat 裝係司機位後面.bb自出院時,已自己坐car seat.所以,如果你bb未坐過car seat,可能係最初幾次,佢會唔習慣.

首頁

尾頁

跳至