興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我個bb 16個月大, 唔識講野, 只講 bb 話, 我只係不停成日同佢講野, 唔識用方法教佢講野, 請問有冇呢方面既書可以推介呢?
唔該幫忙

大宅

你可以試吓要佢講倒佢想要嘅野先比佢, 唔係就狠心少少唔比, 例如佢想食餅, 就要佢講倒餅先比, 如果佢真係好想要, 一定好快學識!

原文章由 pmhappy 於 08-4-4 00:42 發表
我個bb 16個月大, 唔識講野, 只講 bb 話, 我只係不停成日同佢講野, 唔識用方法教佢講野, 請問有冇呢方面既書可以推介呢?
唔該幫忙

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

最慘佢一味手指指, 有時肯講, 有時唔肯講, 唔俾佢就發哂脾氣, 激死

原文章由 mammi_anni 於 08-4-6 00:44 發表
你可以試吓要佢講倒佢想要嘅野先比佢, 唔係就狠心少少唔比, 例如佢想食餅, 就要佢講倒餅先比, 如果佢真係好想要, 一定好快學識!

大宅

learning to speak

My brother could not speak until he was 3 and my mom was so worried that he was retarded. He still speaks very slowly now, like he has to think very carefully before deciding what word to use, how to structure the sentence. But he is now an architect living in the US.

I guess some babies learn to speak earlier than other babies. Only worry when he shows no signs to speak when he is older like my brother.

洋房

唔識講野?

基本上16個月的BB唔識講野唔出奇, 我的小寶寶在16個月時只懂叫DAD DAD & MAMA....現在2歲才開始講一些我明白的字句.

其實小寶寶每一個都獨一無二, 您都不須太憂慮...因為小朋友大概到2歲時就會個個都差不多.

現在不如先教他認字及數學ar.....很有用, 待他大小小時可以自己睇書.

有本書一定要睇"如何教寶寶閱讀" 我覺得非常有用, 不過我就遲左發現這本好書.

如有興趣知多少少...去我個blog睇睇ar...

http://hk.myblog.yahoo.com/itis-possible

大宅

有本書叫「幼兒語文潛能大開發」新人才文化,$60,三聯及page one見過,不錯。

大宅

回覆 #4 pmhappy 的文章

我個BB又係咁,依依哦哦,想講個樣野淨係識指住,唔俾佢就大叫,發脾氣,但我知佢係聽得明,仲好了解到我地大人講咩,所以而家都有啲担心﹗

首頁

尾頁

跳至