育兒好物

跳至

首頁

尾頁

別墅

你bb有無用奶嘴的習慣?

我個仔已經十五個月大但仲成日要用奶嘴至肯
:-) :-D ;-) :-P :lol: :-P ;-) :pint: :hammer: :idea:

大宅

Re: 你bb有無用奶嘴的習慣?

我朋友個仔食到2歲幾都唔肯戒奶嘴, 仲要一日食足廿個鐘, 有一次, 我朋友帶bb去飲茶, 有一個侍應姐姐路過, 同bb講 : 哇 ! 你o甘大個仲食奶嘴o既 ? 醜死鬼呀 !! 之後o個晚, 我朋友返外家, o甘o岩bb 姨媽又同佢講:乜你o甘大個都食妳嘴o架, 好肉酸o架 !!
然後o個晚bb死都唔肯再食個奶嘴, 但囉囉孿o甘望住, 如是者一星期, bb就無再食奶嘴, 但 我朋友就話o個一星期好辛苦, 因bb扭計 !!!

男爵府

before 1month ,my baby eat that is need whole day ka. like 氧氣筒ka. :-P

複式洋房

I have tried to give my babies, but they didn't like, so they don't have this habit.

大宅

我兩個小朋友都有食奶咀,囡囡特別大癮,但最後都好容易介到。

別墅

咁點戒法呢? please help!
:-) :-D ;-) :-P :lol: :-P ;-) :pint: :hammer: :idea:

子爵府

畀面勳章

我個囡囡都有食奶咀架
因為我唔俾奶咀佢既話, 佢就不停咁食手, 有時睇唔到佢抺到自己成面口水, 攪到出晒粒粒, 所以我塞左個奶咀俾佢食
不過佢慣左想訓覺時要啜奶咀, 我都頭痕緊第日點算

大宅

我個女細個嗰陣都係食奶咀嫁,我係點同佢戒呢?
就係搽D白花油嚟個奶咀度,問佢食唔食,之後佢緊話食嫁,一食就知大鑊喇,有料嫁,我個女吐都吐唔切呀,之後再問佢食唔食,佢喊晒口話唔食啦,再過多一間,又問佢食唔食,今次佢醒啦,嗅吓先,點知有料嫁,就話唔食喇,從於就係咁戒咗喇.
頌恩99年3月8,穎恩05年5月2,浩宏06年12月31 頌恩穎恩網頁

大宅

我個bb有時會食奶咀,但有時會用條俐頂番出黎,之後自己食手指,或者poor口水

男爵府

maybe you try to cut the 奶嘴 ,then 奶嘴 is broken ,then you tell your baby said ,oh~! it's broken lor. then maybe most baby also feel not comfort to eat ,they start to not eat lor.

cos my baby also try to use something 白花油 ,but can't useful lor.so maybe you can truy this la.i just use 1week that's ok ~!

hope you can ok la~!

大宅

0530 寫道:
咁點戒法呢? please help!

如果你能夠忍心d,佢又唔係好大癮既,可以試下格硬唔比佢食
我個仔就係咁樣介左。

複式洋房

我個bb三個幾月,從來唔肯食奶咀,次次都用條俐頂番出黎,寧願玩口水食手指,我都唔勉強佢食奶咀。
5歲獲優秀英語獎和親子圖書設計獎
4歲11個月會用普通話背誦孟浩然的「春曉」
4歲10個月背熟10以內的組合
4歲9個月最喜歡看Rainbow Magic系列的書
4歲8個月完成了芭蕾舞/國際象棋/跆拳道/兒童畫/Cambridge YLS暑期訓練班
4歲7個月K2考試中英數常識全部優良並得到禮貌獎和復活蛋設計獎
4歲6個月會用普通話背誦駱賓王的「詠鵝」
Celine在2003年12月23日在聖保祿醫院出世

首頁

尾頁

跳至