自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

小囡準備考 grade 3 ,老師話要每星期上兩堂各 45 min。 請問真有需要嗎?

總有離別的時候

伯爵府

我個人覺得有, 

侯爵府

回覆:請教: 鋼琴考試

我果個臨考前一個月先一星期兩堂(咁啱暑假)

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

引用:我個人覺得有, 

原帖由 KAKAMAMAKAKA 於 14-12-02 發表
我個人覺得有, 
唔該你

總有離別的時候

翡翠宮

引用:我果個臨考前一個月先一星期兩堂(咁啱暑假

原帖由 sfuhsg 於 14-12-02 發表
請問係幾級呢? 依家老師希望小囡全年都1星期上2堂,有點 busy 呀

總有離別的時候

珍珠宮

環保接龍勳章

引用:小囡準備考 grade 3 ,老師話要每星期上兩

原帖由 Chowying 於 14-12-02 發表
小囡準備考 grade 3 ,老師話要每星期上兩堂各 45 min。 請問真有需要嗎?

...
我囡之前考四級,臨考前一個月,每星期兩堂,每次一個鐘,有時超時練聽音,老師冇加錢。

wcpcelia    發表於 14-12-3 19:40
wcpcelia    發表於 14-12-3 19:39
Chowying    發表於 14-12-3 10:13

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

引用:小囡準備考 grade 3 ,老師話要每星期上兩

原帖由 Chowying 於 14-12-02 發表

...
一堂45分鐘咪算少囉,我個1個鍾添啦!

Chowying    發表於 14-12-3 10:13

水晶宮

我個仔考4級時, 都依然係一星期一堂45分鐘.
不過, 老師如果教琴時教埋 Aural,
就會顯得有點唔夠時間用.
所以我叫老師另外教 Aural, 6堂, 每次45 min.
咁樣d時間仲好用, 效果仲好.

Chowying    發表於 14-12-3 10:14

公爵府

我自幼習琴多年,由grade 2 考到演奏級,基本上都係一星期一堂,係間中考試前先會加多幾堂

如果小朋友有練習,其實一星期一堂都可以,最多加到1小時

wcpcelia    發表於 14-12-3 19:40
Chowying    發表於 14-12-3 10:14

男爵府

個人覺得唔需要, 仲有咁耐先考, 我仔最多都係臨考果個月上多幾堂, 仲要係我要求, 老師話唔使都得

Chowying    發表於 14-12-3 10:15

禁止訪問

畀面勳章

回覆:Chowying 的帖子

公爵府

引用:個人覺得唔需要, 仲有咁耐先考, 我仔最多都

原帖由 Snoopy_Mom 於 14-12-02 發表
個人覺得唔需要, 仲有咁耐先考, 我仔最多都係臨考果個月上多幾堂, 仲要係我要求, 老師話唔使都得

...
agree

Chowying    發表於 14-12-3 10:16

侯爵府

四月考?如果係就要一星期兩堂

Chowying    發表於 14-12-3 10:16

翡翠宮

引用:四月考?如果係就要一星期兩堂

原帖由 marykk 於 14-12-02 發表
四月考?如果係就要一星期兩堂
No ,未報的

總有離別的時候

公爵府

引用:我果個臨考前一個月先一星期兩堂(咁啱暑假

原帖由 sfuhsg 於 14-12-02 發表
Same here

Chowying    發表於 14-12-3 10:17

伯爵府

2018母親節勳章

小朋友幾大?會唔會日日練?幾時考?

只係3級,如果俾心機練我覺得唔洗,除非就考。

翡翠宮

引用:小朋友幾大

原帖由 etoile 於 14-12-02 發表
小朋友幾大?會唔會日日練?幾時考?

只係3級,如果俾心機練我覺得唔洗,除非就考。 ...
小囡9歲,重未報考試,平常一星期會練琴4~5日. 老師想星期二同四都上堂,我覺得有d 難夾時間。但佢反見意上星期四同五,我覺得連上兩日不太好,老師再見意星期四上一個半小時。我見老師咁堅持,而我又唔識,所以只好請教大家

總有離別的時候

雲母殿

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我覺得冇需要,準備充足先報考便可,除非你好趕住考,否則不需要小朋友上2堂,只要勤練琴便可以

伯爵府

2018母親節勳章

Chowying 發表於 14-12-3 00:10
小囡9歲,重未報考試,平常一星期會練琴4~5日. 老師想星期二同四都上堂,我覺得有d 難夾時間。但佢反見意 ...
老師咁堅持,有冇解釋?
而家報好似4月左右考(有錯請指教),有足夠時間喎,你覺得細路彈成點?第一次考?

翡翠宮

引用:Quote:Chowying 發表於 14-12-3 00:10 小囡

原帖由 etoile 於 14-12-03 發表
老師咁堅持,有冇解釋?
而家報好似4月左右考(有錯請指教),有足夠時間喎,你覺得細路彈成點?第一次考?
...
係第1次考,幾時考未商量過,老師話佢d 學生考試都會上2堂。實際彈成點我唔多了解 ,不過,個囡都鐘意彈琴,練完琴書的野,重會攞音樂書出泥自彈自唱

總有離別的時候

首頁

尾頁

跳至