自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

小囡準備考 grade 3 ,老師話要每星期上兩堂各 45 min。 請問真有需要嗎?

總有離別的時候

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

引用:我個人覺得有, 

原帖由 KAKAMAMAKAKA 於 14-12-02 發表
我個人覺得有, 
唔該你

總有離別的時候

翡翠宮

引用:我果個臨考前一個月先一星期兩堂(咁啱暑假

原帖由 sfuhsg 於 14-12-02 發表
我果個臨考前一個月先一星期兩堂(咁啱暑假)
請問係幾級呢? 依家老師希望小囡全年都1星期上2堂,有點 busy 呀

總有離別的時候

翡翠宮

引用:四月考?如果係就要一星期兩堂

原帖由 marykk 於 14-12-02 發表
四月考?如果係就要一星期兩堂
No ,未報的

總有離別的時候

翡翠宮

引用:小朋友幾大

原帖由 etoile 於 14-12-02 發表
小朋友幾大?會唔會日日練?幾時考?

只係3級,如果俾心機練我覺得唔洗,除非就考。 ...
小囡9歲,重未報考試,平常一星期會練琴4~5日. 老師想星期二同四都上堂,我覺得有d 難夾時間。但佢反見意上星期四同五,我覺得連上兩日不太好,老師再見意星期四上一個半小時。我見老師咁堅持,而我又唔識,所以只好請教大家

總有離別的時候

翡翠宮

引用:Quote:Chowying 發表於 14-12-3 00:10 小囡

原帖由 etoile 於 14-12-03 發表
老師咁堅持,有冇解釋?
而家報好似4月左右考(有錯請指教),有足夠時間喎,你覺得細路彈成點?第一次考?
...
係第1次考,幾時考未商量過,老師話佢d 學生考試都會上2堂。實際彈成點我唔多了解 ,不過,個囡都鐘意彈琴,練完琴書的野,重會攞音樂書出泥自彈自唱

總有離別的時候

翡翠宮

引用:Quote:原帖由 Chowying 於 14-12-03 發表小

原帖由 Snoopy_Mom 於 14-12-03 發表
我覺得你個老師想賺多d錢....同埋點解佢好似咁得閒既? 比到咁多日子你揀

...
其實我都覺 睇泥我要揾過個老師 多謝你既意見

總有離別的時候

翡翠宮

引用:Quote:原帖由 Chowying 於 14-12-03 發表其

原帖由 Snoopy_Mom 於 14-12-03 發表
祝你好運! 好老師好難揾, 好彩我都幫仔仔揾到個都算唔錯, 我大仔剛剛pass左8級, 我問佢第時會唔會教琴, 佢 ...
呢樣我明白 要換老師都係煩心事 只係對方氣勢好強,講到不如一次上個半鐘,我好難做,好難堅持只上1堂,遲早要分手
你仔仔好叻呀 ,已經8級 我既重有排

總有離別的時候

翡翠宮

引用:Quote:原帖由 Chowying 於 14-12-02 發表小

原帖由 ivythepooh 於 14-12-03 發表
需要,如想考好d,加堂走唔甩
請問你覺得全年或長時間都需要 1星期上2堂嗎?我依家煩惱係~老師冇時間將果2堂時間分開一d,一係連續兩日上,一係一日個半小時,好似咁上兩堂唔多有效

總有離別的時候

翡翠宮

引用:其實你小朋友係咪好懶回家自己唔會練琴個TY

原帖由 hunghungb 於 14-12-03 發表
其實你小朋友係咪好懶回家自己唔會練琴個TYPE?
一星期都會練4~5日

總有離別的時候

翡翠宮

引用:你女練唔練你最清楚,你考四五月定八至十一

原帖由 yveoone 於 14-12-03 發表
你女練唔練你最清楚,你考四五月定八至十一?我只會假期加堂同考前兩星期才加。因小朋友都無時間練啦

...
老師未同我商量考邊個月份,段估唔會四五月 ,我地唔趕考試,可以一堂的話,我0 願個囡考8~11月

總有離別的時候

翡翠宮

引用:個人覺得無需要,加堂自細都係考前兩至三星

原帖由 cherrymama1 於 14-12-03 發表
個人覺得無需要,加堂自細都係考前兩至三星期加來做聽力測試或者加堂去試考場部琴。

如果未報已加,咁咪好 ...
老師冇交代現在進度是否落後,是否小囡本身有問題先要加堂,只曾經同我講過叫女兒多開拍子機練習。 請問一般 考grade 3 每堂45 min 足夠嗎?需要 上1小時嗎? 謝謝答覆

總有離別的時候

翡翠宮

引用:Quote:原帖由 Chowying 於 14-12-03 發表一

原帖由 Caleung 於 14-12-03 發表
練琴質素如何?
我有啲學生牛一般勤力但出嚟效果欠理想,因為方法用錯,通常呢啲情況我先會提出一週上兩堂 ...
練琴質素我自己唔係咁了解 我明白某些學生需要加堂, 但老師亦冇交代過,依家係進度太慢定練琴出左問題。 佢只講 一般佢既學生考試就要上2堂 ,重要係決定考試之後先同我講 我有小小覺得佢迫緊我

總有離別的時候

翡翠宮

引用:Quote:原帖由 Chowying 於 14-12-03 發表練

原帖由 gracelam 於 14-12-03 發表
報左名未?? 報左咁幾時考?? 如果一年之後考,真係無需要加堂,因為一年預備三首歌加scale足夠,除非屋企唔 ...
未報名的 老師唔似有得商量可以上少 d 唔該你先 我要認真諗吓要唔要
換人

總有離別的時候

翡翠宮

靚靚C9 發表於 14-12-2 19:55
一堂45分鐘咪算少囉,我個1個鍾添啦!
請問係一星期一堂1小時定一[size=13.63636302948px]星期兩堂呢? 多謝答覆.

總有離別的時候

翡翠宮

引用:Quote:Chowying 發表於 14-12-2 23:12 No

原帖由 marykk 於 14-12-03 發表
哦,咁應該唔需要一星期兩堂,除非小朋友練琴麻麻,或者無乜記性.
不過四月考都未開始報
你一問之下,我都發覺我懵懵地唔太清楚
唔該你,我都要自己check 清楚,唔好比人呃

總有離別的時候

翡翠宮

引用:Quote:原帖由 Chowying 於 14-12-03 發表練

原帖由 gracelam 於 14-12-03 發表
報左名未?? 報左咁幾時考?? 如果一年之後考,真係無需要加堂,因為一年預備三首歌加scale足夠,除非屋企唔 ...
啱啱問左老師,佢話 下年8月果期先考, 我囡今年9月開始學考試歌的,佢頭先重講緊話要上2堂

總有離別的時候

翡翠宮

引用:Quote:原帖由 Chowying 於 14-12-04 發表啱

原帖由 Snoopy_Mom 於 14-12-04 發表
咁你應該知要點做啦
積極緊

總有離別的時候

翡翠宮

引用:Quote:原帖由 Chowying 於 14-12-06 發表積

原帖由 Snoopy_Mom 於 14-12-06 發表
八掛問下, 而家學費幾錢?
175 for every 45 min

總有離別的時候

首頁

尾頁

跳至