跳至

首頁

尾頁

複式洋房

開始幫小朋友報學校未 ?
你地有無心水 ?
幾時開始準備 ?
大家一齊分享一下

複式洋房

好似唔使咁早報,麥唔係今年九月先報

珍珠宮

2024年龍年勳章

都唔一定架, 有好多一歲就可以報啦, 我都計劃緊報名喇, 當然都有心儀的kinder係9月至10月才報名啦, 今年11月interview羅.
希望每天開心渡過 ;-)

複式洋房

回覆 #3 Jessy 的文章

你幫小朋友報嘅係乜野班 ?
乜野區 ?
而家咁細報, 都只係報到 nursery, 其實我想報 k1架, 我都知早左, 但間間都唔同報名時間, 真係怕 miss 左都唔知

複式洋房

心水學校 : 聖保祿; 嘉勒撒聖心; 培正 邊間好 ?

表明 2 yr 8 mths 先收, 唔夠你估會唔會考慮呢 ?

抑或照報名先 ?

珍珠宮

2024年龍年勳章

係報n班咋, k1無咁快報名架, 應該係出年9月先報k1架喎....咁你又真係早得誇張左d喎.....

原文章由 goofy_bb 於 08-4-9 14:18 發表

表明 2 yr 8 mths 先收, 唔夠你估會唔會考慮呢 ?

抑或照報名先 ?

珍珠宮

2024年龍年勳章

另外我想補充, 唔夠2歲8個月真係唔會考慮架, 就算1月1日出世都唔會收架, 所以只可以報n班咋.

如果係心水學校無n班就今年唔駛諗啦, 如果有, 我就覺得比bb入去讀n班, 可以直升k1會有保障過k1同成班人爭羅, 所以負擔得起既話, 我都會比bb讀心水kinder的 n班

原文章由 goofy_bb 於 08-4-9 14:18 發表

抑或照報名先 ?

複式洋房

回覆 #7 Jessy 的文章

負擔真係幾大, 因為最想報果間 n! 要 4 千幾 5 千, 但係 k1 只係 2 千幾, 之前唔知, 以為成個 k class 都要成 5 千 學費, 所以都諗住放棄.
想問下, 如果入左 n1, 係咪一定比佢繼續讀埋 k1 架 ?

我有其他 choise, 但果 d 都係無 nursery 架...
都幾閉蹹

珍珠宮

2024年龍年勳章

係咁架啦, n班好貴的, 10個月學費4-5萬羅total, 不過如果有n班返唔上其他playgroup咪當比多少少錢買間心水學校羅, 我知道嶺南n班上k班係要再in, 其他應該都唔駛架喇, 不過你可以打電話去你心水學校度問一下架麻.

而且我覺得雖然貴但bb早d入學適應左先, 再上k班一定好過新入黎的同學, 所以d錢都唔係side左去, 一樣都係用左在bb身上之麻.

原文章由 goofy_bb 於 08-4-9 20:18 發表
負擔真係幾大, 因為最想報果間 n! 要 4 千幾 5 千, 但係 k1 只係 2 千幾, 之前唔知, 以為成個 k class 都要成 5 千 學費, 所以都諗住放棄.
想問下, 如果入左 n1, 係咪一定比佢繼續讀埋 k1 架 ?

我有其他 choise, 但 ...

大宅

大家好,我都諗住今年同bb報學校

諗住搵港島東或中西區的學校,大家有乜心水? 將來諗住讀官校或津校

如果間學校無n1,咁今年可唔可以報定k1先呢

珍珠宮

2024年龍年勳章

如果間學校無n1, 今年唔可以報k1的.

我都想知有咩好學校呀...中西區同東區我都想知呀!! 我住灣仔架.

原文章由 yukyukma 於 08-4-10 15:40 發表
大家好,我都諗住今年同bb報學校

諗住搵港島東或中西區的學校,大家有乜心水? 將來諗住讀官校或津校

如果間學校無n1,咁今年可唔可以報定k1先呢 ...

大宅

Jessy,

如果想讀0個間無n1,咁可唔可以報第二間n1﹐出年再報想讀0個間的k1呢?

我考慮緊下面呢幾間,有咩意見呢?如果想升番官津小學,讀邊間好d呢? 我住太古城,唔知可唔可以考其他區小學呢?

維多利亞
蘇浙
聖保祿
聖保羅堂
聖公會
嶺南

jessy, 我好似之前係"產前產後"同你傾過喎,你係咪係瑪麗生架? hehe,如果記錯咗,希望唔好介意

珍珠宮

2024年龍年勳章

係呀...我係瑪麗生架, 不過我都唔記得左好多o個陣時傾開計的好朋友啦, 我d記性自從生完呀b就好差啦....希望係過晒比呀b唔係就咁唔見左d記性啦......

當然可以報其他的n1, then再轉第二間k1啦, 我都諗住係咁, 就或者可以話如果間n好既, 咪繼續讀羅, 唔太好就轉第二間k1.

原文章由 yukyukma 於 08-4-11 13:57 發表
Jessy,

如果想讀0個間無n1,咁可唔可以報第二間n1﹐出年再報想讀0個間的k1呢?

我考慮緊下面呢幾間,有咩意見呢?如果想升番官津小學,讀邊間好d呢? 我住太古城,唔知可唔可以考其他區小學呢?

維多利亞
蘇浙
聖保祿
聖保羅堂
...

珍珠宮

2024年龍年勳章

yukyukma,

維多利亞 - 超難入, 爭崩頭, 如果一早入左playgroup就收硬, 但佢地既playgroup要由你個b識行開始排隊, at least都要排半年先可能有位

蘇浙 - d 人話普通話勁羅, 一係入國際班但5xxx蚊學費一個月喎

聖保祿 - 如果係bb囡就幾好, 可以直升, 不過都要預係小學中學都要交學費羅

聖保羅堂 - 呢間唔知係咪d人講全港最勁o個間, 因為有2間聖保羅, 我成日都攪唔清邊間打邊間, 但全港最勁o個間, 又係爭崩頭, and小學要比幾千蚊學費一個月o個d

聖公會 - 成日見有人提起但唔知係咩

嶺南 - 有睇過下佢地website但我覺得無咩特別, 可能我唔知啦

唔知幫唔幫到你!!!

我覺得灣仔無咩好的n1, 所以都應該要誇區, 但我真係唔太清楚其他區有咩好野, 只知灣仔無...... k1好就有好多, 有靈糧堂有聖瑪加利大, 如果你有咩新發現話聲我知呀...!!!

雖然唔係好記得你係邊個, 不過你個b係咪3月27日出世的呀?? 另外我仲想問你住邊頭架??

[ 本文章最後由 Jessy 於 08-4-12 13:57 編輯 ]

男爵府

我想幫細佬報聖保羅堂(中環)或者蘇浙(北角)
衛理堂(北角)/聖雅各褔群會麥潔蓮幼稚園(灣仔
....
但聖保羅堂得半日

珍珠宮

2024年龍年勳章

聖雅各褔群會麥潔蓮幼稚園 - 今年9-10月會搬去灣仔李節花園呀!!

男爵府

原文章由 Jessy 於 08-4-12 14:53 發表
聖雅各褔群會麥潔蓮幼稚園 - 今年9-10月會搬去灣仔李節花園呀!!

仲有bb班..歲半可以返喇

珍珠宮

2024年龍年勳章

係有呀...!! 不過你諗住比bb歲半就返學咁早呀??

原文章由 fungfungmami 於 08-4-12 15:06 發表

仲有bb班..歲半可以返喇

男爵府

原文章由 Jessy 於 08-4-12 17:31 發表
係有呀...!! 不過你諗住比bb歲半就返學咁早呀??

細佬依家都係返緊育嬰園..

珍珠宮

2024年龍年勳章

icic, 咁真係好岩你個囝返喎!!!

原文章由 fungfungmami 於 08-4-12 18:13 發表

細佬依家都係返緊育嬰園..

首頁

尾頁

跳至