懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

民房

懷孕期間可唔可以行房?請各媽咪指教!!!

我剛剛懷孕 好開心但又擔心 因懷孕期咁長,怕老公會偷偷到外面滾 其實雖然有左,但這幾天我都有需要,又不敢,我一定要保護BB。真無奈 請有經驗媽咪指教。謝謝!!!

子爵府

畀面勳章

Re: 懷孕期間可唔可以行房?請各媽咪指教!!!

醫生話頭三個月因為個胎未穩定, 同埋尾三個月因為bb已經好大, 所以都未適宜有性行為
另外如果胎盤低, 胎盤前置, 又或者有血流出都唔適宜架

大宅

醫生話最開頭2mths&最後1mth最好不要行房, 其他時間行房原則上是沒有問題的 (如產檢沒有特別問題的話)

比較迷信的「老人家」, 說懷孕期間最好不要行房, 就算真的要行房只可在3-6mths內, 又話精液會沾在bb頭上變成「頭泥」... ...

妳睇下信邊個啦, 我就信醫生多D啦!

民房

bryanmum
恭喜!!恭喜!!

複式洋房

My doctor said that anytime you can make love after you have a baby, and than if your baby is late to come out ( i means after 40 weeks) make love is help your induce. ( my doctor is in UK because I lives in UK)

子爵府

我就一直都無停過喇, 我又係因為怕老公忍唔住會出去偷食, 所以一直都 keep 住做, 當然我都無乜特別唔舒服啦, 我同老公做到生之前兩日 (當時已經過左 40 週架喇) :-P

別墅

3-6個月要暫停,你味用其他方法囉,而做的時間重要小心D,不要大動作,可選擇打側身,你可到BOOKSTORE看看有關書籍,有圖有解釋

男爵府

我生細仔個陣係醫院有聽過D護士講,有1個後生媽咪因為同老公愛愛太激烈,導致BB早產...出世只有1磅的BB唔知宜家仲係咪仍然生存...
但我2左細仔個陣都唔知,都冇事...我唸好睇人的..有人申手都冇左BB架+.+唔怕既..小心D就OK~
同唔洗太擔心老公滾啦...佢要滾唔會因為你大肚...佢係愛你同BB就唔會咁做...你同樣有雖要啊!?佢要攪自己都得啦..你幫下佢都得呀...岩唔岩..你唔好唸太多...你咁樣冇益架++.+
做唔做得就你自己唸啦...但我覺得冇咩野呀..就住囉+.+

大宅

好媽媽勳章

kayeefook,
唔係對自己老公咁無信心呀?如果佢愛妳,就一定唔會做o的咁o野,如果佢係要做,你無bb佢都會去滾啦!
我都有了三個幾月,都好耐無同老公親親了,我遲o的都會Help下老公,我都知佢有需要麻!但我都想問下其他媽咪,你們做的時候有無用袋呢?是否都係則身會好o的?

首頁

尾頁

跳至