嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

有冇媽咪俾BB食保嬰丹﹖

幾多個月開始食﹖冇咩好處呢﹖兩個幾月可以食未呢﹖

大宅

Re: 有冇媽咪俾BB食保嬰丹﹖

我有俾, 不過, 係睇情形而定幾時俾, 如果bb流鼻水, 我先會俾bb食, 另外, 我朋友會o係bb被嚇親/訓得唔好時俾bb食
我食開余x生, 佢就話未滿月都食得, 不過, 要跟佢說明o既份量, 另外, 佢又講明有g6pd係唔可以食o既...

大宅

仲有o個盒有寫食左保嬰丹唔食得d 乜野架,
忌生冷葷腥, 油膩燥熱

男爵府

無事唔會為保健俾佢食, 尤其太細, 但半歲後初流鼻水我會俾, 好快無事.

大宅

畀面勳章

KX:

我都有比bb食,幾多個月就唔記得,要睇番個盒,通常我覺得bb少少熱氣,作病或傷風唔清,我就會比,起初我都唔夠胆比,但我問過我睇開的中醫,佢都話好似余x生咁大間出品應該無問題.

大宅

馬 百 良 萬 應 保 嬰 丹 」好冇呢﹖

洋房

我都有比余仁生保嬰丹BB食, 大約都係兩三個月大食o既, 因為佢睡覺時成日都醒咁, 而我媽咪話初一十五至比佢食喎!
縉霖已經7歲啦
**大眼天地**http://kidclub.shopping.####.hk

大宅

Cyan,

咁食左佢係未好訓左呀﹖

洋房

我就不敢比bb食,但我奶奶在我bb未滿月時已給她吃,因
她晚上經常醒,不過,好彩冇事咋,如果有事,我會一世憎佢,

複式洋房

我女女細過都有食余仁生保嬰丹。有時bb晚晚都睡得唔好,食
Good Job ! :-D :wave:

男爵府

好媽媽勳章

珍珠末+猴早散+保嬰丹=嬰兒3寶
我都有比我女食,遇到有時傷風咳,痰多比阿b食左,我覺得有效過睇醫生食西藥(個人認為) :-P

禁止訪問

大宅

i feed my bb from 3 months.......can sleep better, my mother-in-law say ''初一十五至比佢食喎!'', until now almost one yrs old la......ok woo...... :-P :-P

大宅

KX 寫道:
馬 百 良 萬 應 保 嬰 丹 」好冇呢﹖

從未聽過或見過.

民房

Hi,
I also gave "po ying dan" & "hau cho shan" to my daughter when sleep not very well / coughing/running nose , It's really work, much faster than go to see a doctor.

Hilaire's Ma

洋房

我 aunt 同佢屋企人自小都用馬百良 "保嬰丹", 我個仔自3個月開始食呢隻, 而家15個月, 我覺得幾好.
不過馬百良個sale教我 "七里散" 重好用. 但貴dd.
我好少用 "猴棗散".
keep 住1星期食1-2次保嬰丹, 個bb好照顧d.

複式洋房

猴棗散係邊度買?係唔係位元堂? 我買過余仁生D猴棗末 (即淨猴棗), 食了三次, 好了些, 不過幾天後又咳, 我就帶了BB去睇西醫. 猴棗散價錢平D, 猴棗末要$100 一支, 好貴. 究竟邊隻好D?

別墅

我試過比BB食保嬰丹, 第一次OK, 第二次吐番出來, 勁喊同唔"採"媽媽(事後用零食dum"), maid 又話餵唔倒, 請問可否告知怎樣餵?(佢唔肯swallow). 謝謝!

別墅

Oh, 我睇咗另一"唔肯食藥"的topic, 明白了. thank you

洋房

其實bb咳最好睇醫生, (中西醫都好), 自已攪好易變得更複雜(最怕變咗哮喘!)
猴棗=猴子的膽石, 很少有, 很珍貴, so很多假, 一定要買大牌子, so很貴很貴.
一般bb食猴棗散已很ok, 猴棗末太堅, 小孩未必受得, 如果用得太多, 同樣會有抗藥性. 到真有事, 沒有藥可以用.
我和家人都主張食療保健. 我同bb 隔幾星期就找中醫叔叔 "傾計". 我的中醫開的藥可+奶一同食. 方便我餵.

首頁

尾頁

跳至