夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

民房

這個網頁是社工去年介紹給我, 她鼓勵我多同人分享, 這是第一次親述自己經歷:

早幾個星期我同老公去旅行途中, 我老公接聽一次電話既對答令我起疑, 內容如下 : 電話嚮起他接聽 : 他只講了一句 <下星期四搵你 > , 同平時一般接聽電話態度不同, 完全沒有稱呼... 壓低把聲好似唔想俾我知, 回家後數天, 我追查那電話號碼, 發現是個女性, 我好傻同衝動問他那女性是何人 ? 我預咗他唔會認, 他同我講係老細條女, (他老細已婚, 有仔有女) , 我問點解當時答得咁曖昧, 佢話是她搵老細, ? 我問如果真係他搵老細, 何不回答他不在... 點解要讓我抱疑 ? :( 他話唔覺得有問題 ?

其實在這之前我地亦因一個電話號碼令到婚姻亮了紅燈 , 去年年中, 偶然發現一次月結單收費極高,發現了一個電話號碼同sms由朝打到凌晨, 我查回之前連續幾個月之帳單,(我老公部電話登記人是我), 我看完幾個月帳單後問她是誰 ? 最初他同我講係那個她是供應商,我問供應商要搵到三更半夜? 跟住, 他又說運輸中介人, 我咁啱要搵些中港運輸資料, 我話不如找她取些資料, 他才最後話係她是老細條女, 他的舉作令我好懷疑, 我問點解唔乾脆話係佢老細呢?? 她的身份前前後後赳纏了兩個幾月, 他話唔係樣樣野要同我講 , 同埋覺得無必要講, 我老公去年年初才加入飲食行業, 最初晚晚夜歸我以為他去了解事業,還鼓勵他慢慢適應, 過些日子就不用咁夜收工, 而且還擔心他健康, 他好多時凌晨三.四點才回家, 有時更天光才回來,見到他每次都好累, 他洗個澡, 早上7 點幾, 8 點送完阿仔就返工,返到公司應該8 點幾 , 之前從冇懷疑過他 ? 事件見光後, 我曾經問他點解老細要用他電話? 他話唔知點解 ? 淨係話唔關佢事 ? 我地因那事尋求社工協助, 因我仍十分愛他. 我包容了, 無論當時事件係真是他還是他的老細.

今次我只問了他一句 -- 知唔知道咁樣會損害我地婚姻關係, 尤其如果真的唔關佢事既話, 係好唔抵, 他答知道, 但今次并只有少數發sms 同 全部d 電話出唔再係三梗夜半, 大部份 9 點幾前, 而家佢多咗係9 點幾就收工, 我問他, 他只叫我放鬆些, 他話他冇做就輕輕帶過 !我只知道他們從去年8 , 9 月到開始聯絡, 我到底可以點做 ? 係咪信他呢 ? 我好唔開心! :(

!

民房

回覆 #1 agr4966 的文章

曾經受騙過, 係咪一定會對另一半信心大減?

民房

回覆 #2 agr4966 的文章

一定會

別墅

其實你在這件事上處理得很好呀!尤其是,你能假設你懷疑是你老公作的藉口/大話.都是真的,從而又帶出,你對丈夫的信任的訊息,還提醒了你老公,就算這是假的,都已經破壞了夫妻間的關係及信任,你老公應該還了解到:假都咁嚴重,真O既更加唔敢諗啦!

而你都見到你老公開始有改變,變得好左,早左返屋企,少左SMS,咁你認為件事重有咩野係未解決呢?

一朝被蛇咬麻,你都應該聽過啦,佢已經變好,你唔信佢都要迫自己信架啦.唔通你真係想迫佢離婚咩??唔好諗咁多喇.過去就試下比佢過去啦!

民房

一定係,佢做每一樣野你都會左唸右唸,但冇計,問多兩問仲覺得我地好煩,但唔問又過唔到自己,為有放鬆d啦!

別墅

若信他別再問

如果你選擇信任佢,你就唔好再自已找尋「問題」追問答案~~~
因為你再追問落去,「問題」就唔會咁易比你發現,到時你就會
開始胡思亂想,少少事都會嘈一餐,最後就會一發不可收拾架啦!!

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

如果你選擇繼續維繫呢段關係,唯有選擇相信佢。最可憐明明表面跡象,佢都似有野,但佢偏唔認, 而你沒有証据下, 亦唔可以話佢D咩....宜家呢個狀況, 佢叫做比之前好佐D, 唯有再看看佢守行為如何.....自己亦盡量唔好再諗(雖然好難, 但沒辦法, 亦只好如此)....
Childhood is journey, not a race.

侯爵府

畀面勳章

你係唔係好愛佢先?可唔可以包容到佢出面有第二個. 而你當昨睇唔到?
我有咁既經驗, 我老公係一個forwarder sales. 因此佢要同好多人打關係. 成日唔係呢個女仔搵佢, 就有第二個, 而且成日都同d客出去飲野飲到好夜.
因為我本人都幾小氣. 初初佢同一d冇問題既女性朋友出去. 我都好嬲. 問三問四. 後來有一次. 佢同一個女人出去好幾次之後. 我又再去check佢唔信佢. 佢真係同個女人一齊左...
我有問過點解. 佢就話. 本來我都唔會同外面既女人有感覺. 就因為我成日唔信佢. 所以佢點做我都會嬲. 因此就同個女人一齊左.
有時我覺得睇到既野未必係我地所想咁壞.
問左佢啦. 佢都答你冇野既時候. 你就信下佢囉.而且你個CASE. 只係睇你打既內容. 又唔覺得佢有對唔住你.只係有野唔講你知. 我問問你. 佢有冇唔返來訓 / 成日同朋友出街唔帶你出去呀? 如果有.你先來諗佢係唔係出面收埋個女人. 如果放假都成日同你一齊.你就唔好擔心咁多

民房

回覆 #1 PAYESI 的文章

自從見完社工後, 係去年9 月咁上吓, 佢的確改善咗早點落班! 我亦無再 check 佢d 帳單紀錄, 直至那一個電話對答... 我個心好想叫自己唔好諗埋一邊 !呢陣子, 成日問自己係咪諗多咗? 他一向放假都會陪我地兩母子. 間中他都會凌晨三,四點才回家, 他必定話做緊嘢和同老細一齊. 佢同我講過外邊好多誘惑, 聲色犬馬, 佢話答冇心動過就係"握" 我, 問佢會唔會做, 佢就似答非答叫我自己諗吓 ! 到我好嚴肅地問他, 他就否認有做 ~

我地早幾年經歷過低潮,我是最後才知道? 面對各方壓力困難,, 我一一克服, 獨力撐起頭家, 默默守著, 我那時明白幸福唔係必然! 所以我好珍惜他回來的日子同個家,但原來感情信心係好易動搖 !

翡翠宮

如果你係選擇信任的話就無謂再查根究底了 既然你對佢既指控佢有作出適當同妥善既安排, 而你又唔想頭家散既唯有選擇隻眼開隻眼閉啦 有時d野知得太清楚自會自尋煩惱, 與其自尋煩惱倒不多見步行步, 有個快樂既家, 有個準時比家用同交人既老公咪算囉 當然佢太過火既言行就要馬上作出修正, 以免到時一發不可收拾呀
原文章由 agr4966 於 08-4-7 14:02 發表
自從見完社工後, 係去年9 月咁上吓, 佢的確改善咗早點落班! 我亦無再 check 佢d 帳單紀錄, 直至那一個電話對答... 我個心好想叫自己唔好諗埋一邊 !呢陣子, 成日問自己係咪諗多咗? 他一向放假都會陪我地兩母子. 間中 ...

大宅

我都係曾經受騙過..所以對另一半信心大減
有時候都懷疑他
甚至兩人吵鬧時都想起

我覺得這時候不止要自己睇開d
其實男方要思想及行動一致令女方信任

信任絕對不是存在在一方身上
歡迎參觀我的個人網頁

民房

我好明白信任係雙方, 我都有問過佢調番轉頭角色, 佢話唔會懷疑, 因為佢信我喎! 我曾經同佢講"兩公婆相處一定要坦白, 有咩事就要講清楚, 大家知道雙方需要 d 咩 , 互相包容諒解, 唔好估估吓! 他就話使唔使每天寫報告俾我,這句話幾 hurt 我 ! 男人係唔係唔鍾意表達自己內心世界?

大宅

咁你先生有d單方面law
佢要你信佢其實佢要做d野令你安心
同令你信任

你要同佢講你需要好耐時間先可以復原
希望你先生愛你既話就做去做law

我自己都3年幾啦..仍有條剌在心
但我老公好努力去令我信佢
歡迎參觀我的個人網頁

民房

佢都有同社工講過要時間來建立信心 !係佢建立信心既同時, 點解又令我起疑 ? 有咩方法可以令自己放鬆些, 我唔想諗 ! 但到咗凌晨二三點他都未歸家, 個心就會忐忑不安,想東想西!

首頁

尾頁

跳至