心聲留言

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

好媽媽勳章

你的奶奶會唔會咁?

話說復活節同我老公的家人去BBQ, 之前一日我老公話個女熱氣, 叫我煲竹庶水比個女飲, 順便可以

別墅

Re: 你的奶奶會唔會咁?

YanYan,
你奶奶心態就係唔衰得,
死到唔會認低威果隻....
我老公屋企都有個,就係佢家姐!
衰左仲要同人爭論,初初我會頂佢,
因為忍唔住出聲,但咁多年已經慣左,
同佢講野都"side"口水,
既然事實已擺在眼前,如果看不過眼不看好過~

我老公果邊係"愛生事家庭"...........

別墅

我老公果邊都係"愛生事家庭"...........

我而家同我老公姊姊打緊工,我係3月尾已經同佢姊姊講左話唔做,因我想轉工.我見工失敗左一次,之後我朋友介詔份文員工比我,人工好過而家.但點知係我見工個日..我老爺師底下打比我叫我,唔好轉工等佢姊姊身體好D先轉工.我就推左我朋友無去見工.係8/4/04哥日我就同佢姊姊講留底唔走.禁點知係12/4/04我老爺又同我講叫我找另一份工做,唔好比人睇死(我老公姊姊).
我故計係我同佢姊姊講留底唔走時,佢姊姊同我老爺講,睇死我找不到工所以先留底.

我而家真係比佢呢家人玩死, 我兩份工都無左,我亦唔想比佢姊姊睇死我,我唔同佢打工唔死得架.

但我手停口停,我老公又找唔多錢........煩!!
愛一個人! 要了解,也要開解;要道歉,也要道謝;要認錯,也要改錯;要體貼,也要體諒; 是接受,而不是忍受;是寬容,而不是縱容;是支持,而不是支配;是慰問,而不是質問;是傾訴,而不是控訴;是難忘,而不是遺忘;是彼此交流,而不是凡事交代;是為對方默默祈求,而不是向對方諸多要求; 可以浪漫,但不要浪費;可以隨時牽手,但不要隨便分手。

侯爵府

我奶奶都係甘架, 佢成日煲埋佢自己認為好靚的湯, 其實係怪湯, 佢可以將一條生魚, 加天麻, 紅'組', 紀子, 遲實....還有好多, 佢講左好多我都不記得甘多, 煲淨碗幾兩碗水, 跟住叫的飲, 話女人飲左好好wor, 我話不飲, 跟住佢個女又不肯飲, 佢就死死地氣叫我老公飲, 我老公又傻下傻下飲啦, 飲左一啖即係噴出黎, 真係噴架!

我奶奶即刻話, 飲到好似叫你飲x甘, 不好飲啦, 等我聽日飲, 我老公拿拿臨拿返入廚房比佢個工人, 佢個工人都話, 不好飲啦, 先生, 飲到你嘔呀!

第二日佢又煲呢個豬心加天麻再加不知mug野藥材, 呢次我老公醒目啦, 不飲.

我依家要自己煲湯比自己飲, 因為我係佢度食飯, 一係就煲怪湯, 一係can soup, 試過煲埋拿過去比佢地飲, 青紅羅白又話涼, 呢樣又mug, 之後就自己飲, 不比佢地飲, 費事麻煩.

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我奶奶咪又係話自己煮d嘢點好食,人哋d就非常難食,我奶奶煲湯有皮唔去皮原個煲(e.g木瓜)豬骨又唔出水......
最強都係炒菜同海鮮佢竟然落疏打粉,仲問我係咪好食呢.
有次我煮飯比佢哋食都有煲湯,我仲要好比心機煲咗''鮑魚響螺花膠煲雞''同埋6味餸,點知佢哋話唔好食,無機內我煮比d朋友食,佢哋話幾好味,雖則我唔知係真定假,但我都好開心,因唔會一句彈埋嚟話唔好食.

水晶宮

2024年龍年勳章

我奶奶都係, 每次都吹噓用了幾多材料, 幾多擔心機煲獨沽一味五花茶??!!

從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

大宅

You are the best, my mother in-law always boil bean-curd and fish soap to me and my daughter.
It is too band, then she doesn't like fried food.
she buy BBQ pork and other same foods.

男爵府

環保接龍勳章

我仲慘,我奶奶冇幫過我之餘,仲彈我煮
應當一無罣慮,只要凡事藉著禱告、祈求,和感謝,將你們所要的告訴神。
神所賜、出人意外的平安必在基督耶穌裡保守你們的心懷意念。

複式洋房

當初嫁

首頁

尾頁

跳至