懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

大宅

我相反, 係甲低, 都要KEEP 住食葯, 控制都就冇問題, 唔使擔心

侯爵府

畀面勳章

加油..無事既..

禁止訪問

回覆:懷孕11週,甲狀腺指數高

大宅

放心啦, 冇事既, 有醫生跟進緊唔驚, 我都食緊藥, 而且我係第二胎添, 大仔都好健康. 就來 4 歲 lu~

今次第二胎, 我個血 report ,. 醫生就冇講我指數幾高, 但肯定係比平常人高左一倍, 現在都 17wks , so far 都好正常. 甲抗都降緊, 係慢的,

政府內科醫生講, 16 wks 前係會高, 但之後會再穩定咁低, 只要定期抽血, 咁就冇事.最緊要 relax

複式洋房

引用:我本身有甲亢,停藥兩個月有左。現在11週,

原帖由 gumgum_bb 於 14-12-05 發表
我本身有甲亢,停藥兩個月有左。現在11週,指數去到33。醫生說要食藥降低,如果唔係bb唔夠營養長大。我好擔 ...
我之前都有甲亢呀,停左藥兩年,系呢兩年我就keep住系政府醫院驗血既,上年仲close file左添! 而家我都系有左,但系就唔知有無得再refer 返醫院定期check 住! 你而家系搵私家醫生睇定政府醫院睇呀?

別墅

回覆:gumgum_bb 的帖子

我都係停左藥幾個月後有左,12w左右驗到tsh偏低,但最後驗到無事,唔係復發,只係懷孕初期的懷孕荷爾蒙偏高影響。原來好多孕婦都係甘,尢其勁嘔嗰d

你驗清楚先啦

禁止訪問

回覆:yupila 的帖子

禁止訪問

回覆:wipebb 的帖子

禁止訪問

引用:放心啦, 冇事既, 有醫生跟進緊唔驚, 我都食

大宅

我都係停甲抗藥几個月後有左,上星期抽血check宅界,但政府明哂示擺明唔會follow,叫我自己睇私家

大宅

gumgum_bb 發表於 14-12-9 23:37
那你囝囝出世有無甲亢,你餵人奶嗎?
仔出世前一個月, 又正常返, 之後keep 住3 年檢查都冇高, 又好正常喎...咁先奇怪...生完大仔, 咁冇野, 咪再計劃第二個啦, 一有心跳, 又再高~~~ ,現在都係食緊藥, 可能有第一胎經驗, 加埋有醫生跟住. 所以唔太擔心
生完後, 我冇餵人奶呀, 醫生話可以餵, 但我過唔到心理個關.....

禁止訪問

引用:我都係停甲抗藥几個月後有左,上星期抽血ch

禁止訪問

侯爵府

2024勳章

聽醫生指示喇, 放心, 冇事的

大宅

我都係第2胎, 第一胎, 仔仔NOW 3歲, SO FAR 正常冇問題, 我估KEEP 住食葯, STABLE 就冇問題, 你可叫C+幫你寫紙轉介政府內科, 或你去政府產檢時, 同醫生講, 都會再轉介

大宅

引用:Quote:原帖由 yuki6413 於 14-12-10 發表我

原帖由 gumgum_bb 於 14-12-10 發表
政府好少咁wor,佢一知我有左就寫urgent letter去醫院的內分泌排快期。
私家每次抽血都800,好金架
政府唔肯呀,係咁叫我睇私家
抽血加見醫生下下過千,另外又要加埋產檢
條數超金
咁你係一個月抽一次血check住嗎?

公爵府

如果係產科醫生開既藥應該就唔使👌擔心

禁止訪問

複式洋房

我本身都有甲亢,食緊藥既時候有bb, 有左小b之後甲卜亢指數升左,所以政府醫院都安排覆診得好密,3星期見一次醫生,唔停得藥,暫時都未有加藥或減藥,而家已經24週幾,小b好健康,各方面都正常,所以你都唔駛咁擔心,keep住有覆診就得啦,加油!!

首頁

尾頁

跳至