母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

playtex 奶袋+ ikea 夾 2隻=仍然漏奶

你地係咪咁? 漏到我個lock n lock盒污糟哂, 又怕污染左d 奶, 好煩呀
我已經將個奶袋打摺, 等佢厚d, 都唔得

你地點夾架? 使唔使買過d夾, 有冇好介紹?

thanks!

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

我 d playtex 奶袋唔知同你果 d 係咪一樣, 我去工聯會買 d 好長既麵包夾咁夾. 如果裝滿一包都試過漏少少出黎, 我會用一個三文治袋裝住 (一個可裝 2包), 之後至放入盒雪成冰奶.

你係咪會整冰奶? 屋企有冇 d mug(有耳仔果 d 大杯)? 你可以夾好包奶後, 放入個杯度雪成冰格後至放入密實盒啦.

如果係將 d 奶放入下格, 我索性用奶樽呀. playtex d 袋冇夾俾埋, 似乎只係俾旅行奶袋, 一用就要即刻餵.

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我都有playtex 奶袋..不過都係夾好都會漏奶..同埋裝入袋既時候好容易倒潟..有冇人知道有咩辦法唔會倒潟..

男爵府

用boots 奶袋啦
好方便

小少爺係ma mi 既心肝寶貝

子爵府

好媽媽勳章

我用像筋札實... 唔漏... 我大約裝5oz 一包...
我想要9999呀...

大宅

原文章由 靖嵐 於 08-4-8 11:59 發表
我用像筋札實... 唔漏... 我大約裝5oz 一包...

agree, don't put too much in a bag, max - 5-6 oz, more space to fold and clip (my experience!)

別墅

你地d playtex 奶袋 可唔可以企係度放架? 因為我無用過呢度牌子呀. 如果唔得, 就真係好似bosch 咁講 放係個杯度先, 然後入密實袋囉. 一袋唔好袋咁多.

我係用boots奶袋的, 好密實的, double zip , 又可以企係度放, $61 有40個.

我依家都仲用剩十幾個..

子爵府

我而家都係用緊boots..不過playtex 果d係生之前買既..
唔想哂之嘛..

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

playtex d 奶袋唔可以企直呀. 有時我費時洗奶樽, 用奶杯裝住 d 奶, 分幾次咁倒 d 奶入袋, 咁我會用個夾夾住個袋, 再放響個mug入面, 因為個夾好長, 所以好似 "掛起" 個奶袋咁.

我有一盒 avent (連夾仔) 同埋好多 playtex 奶袋, 都係唔想o徒至用...

大宅

一定要用住新嘅ikea夾, 同埋用大果種夾夾.D夾唔好用黎夾其他野, 因為D夾一夾過其他野, 好易變型就夾唔實.

原文章由 bosch 於 08-4-8 20:21 發表
playtex d 奶袋唔可以企直呀. 有時我費時洗奶樽, 用奶杯裝住 d 奶, 分幾次咁倒 d 奶入袋, 咁我會用個夾夾住個袋, 再放響個mug入面, 因為個夾好長, 所以好似 "掛起" 個奶袋咁.

我有一盒 avent (連夾仔) 同埋好多 pla ...

珍珠宮

好媽媽勳章

原文章由 adakitty 於 08-4-8 10:53 發表
我都有playtex 奶袋..不過都係夾好都會漏奶..同埋裝入袋既時候好容易倒潟..有冇人知道有咩辦法唔會倒潟..

我會用將奶袋放入一個膠杯內, 咁倒奶時奶袋便不會翻側.
跟住連埋個膠杯放入冰箱, 等d奶雪實定了型後, 才轉放密實袋或密實盒.

子爵府

好..等我返去試下先

原文章由 amypekkle 於 08-4-9 09:31 發表

我會用將奶袋放入一個膠杯內, 咁倒奶時奶袋便不會翻側.
跟住連埋個膠杯放入冰箱, 等d奶雪實定了型後, 才轉放密實袋或密實盒.

大宅

原文章由 mammi_anni 於 08-4-9 08:55 發表
一定要用住新嘅ikea夾, 同埋用大果種夾夾.D夾唔好用黎夾其他野, 因為D夾一夾過其他野, 好易變型就夾唔實.

全新架, 仲係特登去買黎for 夾奶袋..... 無夾過其他野

夾第一次都漏

大宅

我係用黎做凍奶, 所以o係盒入面, 係一"趺倒"就漏

漏都唔係大問題, 而係根本就封唔實, (出到即係入到, 唔真空,就唔知會入左d咩去污染到)我覺得好唔衛生

瑪瑙宮

回覆 #1 fookfook 的文章

我都諗過呢個問題架... 根本封唔實, 不過包住兩層咁入左入冰格, 我諗都ok既... bb 食手指, 咬紗巾咪仲污糟, 乾淨一定要, 但又唔駛太過敏.

我屋企有個封膠袋口既機, 我想用佢封住 d 奶袋, 不過唔知會唔會有技術上和品質上問題, 我仲未試.

[ 本文章最後由 bosch 於 08-4-13 15:37 編輯 ]

複式洋房

我摺幾摺然後用膠紙,3M果隻,ok喎。

別墅

Boots

請問你們用Boots奶袋的是否Pump完奶才倒奶入袋, 定係直接pump入袋呀?我唔識用呀?

原文章由 maichu 於 08-4-13 15:15 發表
我摺幾摺然後用膠紙,3M果隻,ok喎。

別墅

Pump完奶才倒奶入袋, 佢有雙封條, 封得幾好.

原文章由 Scarlet 於 08-4-19 08:56 發表
請問你們用Boots奶袋的是否Pump完奶才倒奶入袋, 定係直接pump入袋呀?我唔識用呀?

瑪瑙宮

我而家試左個封膠袋既機, 都 ok 呀, 小心d整就唔怕漏.

另外都試過用 d 鐵線 (有膠包住果 d) 扎住個袋口, 勉強都得, 袋奶唔可以咁滿.

而家唔駛用個大夾, 放入密實盒都慳位好多.

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊