婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

前排8月左右貪新鮮去做開FACIAL個度做胸部按摩,點知按摩師話摸到我左邊有粒野,叫我去CHECK CHECK。見自己十月有公司BODY CHECK,打算順便到時再叫醫生幫我觸診一下。醫生摸到後話胸部較漲,都摸到有D一粒二粒的野,就轉介我去年旗下的放射治療中心(佐敦)做超聲波。要讚一讚的係幫我照超聲波的姑娘人很好,健談,都有一邊照一邊交流關於纖維瘤,水囊的意見。當然她只是照果個,不會肯定告訴你結論,但她亦會以個人經驗告訴你她的意見,始終佢照得多都可以初步告訴你邊D形狀有可疑,邊D形狀唔使咁擔心等等。

照完報告出左,連埋驗身報告一起解釋比我聽。報告顯示有五粒纖維瘤,較大的係左胸12點位有粒2CM大的,其餘都係BELOW 1CM。BODY CHECK醫生建議可以做抽針化驗或者索性割左佢,當時我不懂給反應,叫BODY CHECK醫生點都寫左REFERAL LETTER比我先,之後我返屋企再想想下一步點做。點知個醫生話:唔得架,寫左比你就要去照架啦,個個寫晒比你唔去照咪好唔得閒。你番去諗下先啦,要的番黎我再寫比你。仲趕我走咁款,很討厭!(所以我決定下年轉BODY CHECK醫生)後尾諗諗下佢應該想賺多我三十蚊!!!

第二日都係擔心,叫第二間醫務所寫張REFERAL LETTER比我去睇專科。這陣子上網找了很多資料,睇下睇邊個專科醫生好,本身諗住睇好多人講的名牌醫生,但評語有好有唔好,真係唔知點選擇好!唔打唔撞我打比自己保險經紀問定保險的野,點知原來我個保險經紀都做過呢類手術,佢推介左姚醫生比我,我上網找都他的資料,但真的不多,心諗既然我保險經紀親身試過而且話好的,咁我即管上去見一見佢,睇下佢有咩意見先。

上到去係幾個醫生SHARE的醫療中心,姑娘普通,常常大聲吹水。不過冇野的,睇醫生又唔係睇姑娘,所以我都無理D姑娘。後尾入去見姚醫生,嘩!真係好NICE,比你感覺好親切,唔似係為錢醫病個D醫生,有耐性解釋,而且跟佢果個張姑娘細心又懂說下笑,的確令我輕鬆番晒。最後我決定都係割左佢,一粒係12點鐘位的2CM,一粒係附近的0.8CM左右的,可以順便割埋。

昨天早上七點入浸會醫院,一點開始做手術,三點未夠已經可以上番房。用左全身麻醉,真係訓左個覺已經做完的感覺,所以大家唔洗咁驚。做完之後我個身好震,浸會D姑娘OK播,幫我襟多張暖氈,之後再瞓多陣,七點幾可以食番野。住一晚,第二朝姚醫生九點幾就黎巡房,我食埋早餐就出院了。依家傷口唔按佢的話唔會痛,當然唔可以領重野同埋唔可以打側瞓。依家食緊抗生素同消炎藥,等傷口好番。

別墅

2006年個胸好痛,照左memogram, 個胸左下處有2cm廇,之后自己日日按摩個胸,自我按摩左半年已不痛。点解要做手術,全身麻醉后,記憶力會下降,生仔已經捱一刀,好傷架啦!

複式洋房

因為與其日日擔心又要MON住有冇變大,所以索性割左佢算了。。

大宅

我又係左邊有5粒,12點位有粒1cm,婦科叫我先抽針化驗,之後每半年check一次。
咁割完之後會唔會返發?即係會唔會又在同一位置生番出來?
姚醫生係咩科醫生呢? 都想做定research.

禁止訪問

男爵府

回覆:Candymami1980 的帖子

可以比医名我嗎?

男爵府

回覆:割乳房纖維瘤

7-8年前QE做,局部麻醉,割左3粒。半日留院。埋單幾百

大宅

2023年兔年勳章

引用:2006年個胸好痛,照左memogram, 個胸左下處

原帖由 neowneowcat 於 14-12-06 發表
2006年個胸好痛,照左memogram, 個胸左下處有2cm廇,之后自己日日按摩個胸,自我按摩左半年已不痛。点解要 ...
請問你粒瘤係咪到依家都仲喺度?無再變大?

伯爵府

bb0930 發表於 14-12-10 00:56
7-8年前QE做,局部麻醉,割左3粒。半日留院。埋單幾百
政府係咪要排好耐?

男爵府

引用:Quote:bb0930 發表於 14-12-10 00:56 7-8年

原帖由 taiming 於 14-12-10 發表
政府係咪要排好耐?
當年大概排了半年~九個月咁樣、確實時間忘記了

翡翠宮

牛年勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

全身麻醉后,記憶力會下降?

我問過醫生話唔會呀,
我自己就唔覺呢個問題

翡翠宮

牛年勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

全身麻醉后,記憶力會下降?

我問過醫生話唔會呀,
我自己就唔覺呢個問題

別墅

回覆:割乳房纖維瘤

我好耐以前都係e利沙伯做過呢個手術,我個瘤有成個5蚊銀咁大,但因為個瘤冇危險短期內唔會變大,所以排政府醫院係最平既做法,排左半年,做完手術,一日內就可以出院啦。

複式洋房

你有無煲d湯水, 淮山杞子瘦肉湯可以嗎
我都啱啱做完呢個手術,昨日出院,唔知食返d 咩好

水晶宮

我又係做body check 時照到有纖維瘤, 早兩年只有0.88 CM, 今年有1.2 CM.
我book 左鄺美玲醫生月尾做.

伯爵府

Kittymummy 發表於 14-12-16 12:50
我又係做body check 時照到有纖維瘤, 早兩年只有0.88 CM, 今年有1.2 CM.
我book 左鄺美玲醫生月尾做. ...
麻煩可否比鄺醫生電話我? 唔該

水晶宮

taiming 發表於 14-12-16 15:36
麻煩可否比鄺醫生電話我? 唔該

電話:23900321

大宅

方便比姚醫生電話我,唔該晒!

首頁

尾頁

跳至