心聲留言

跳至

首頁

尾頁

男爵府

琴日我竟然係公園同個大約10歲o靚妹嘈!

琴日同我阿媽帶住對仔女去公園玩,o個到有兩個俾bb玩既千秋,咁我同我阿媽一齊幫對仔女排隊(係同一邊),當到我仔仔玩時(我阿媽繼續抱住女女排隊),隔離個小朋友同仔仔差唔多時間一齊玩,就係呢個時候,有幾個大約10歲既女仔分兩邊排隊(佢地識既’,點知排隔離千秋個女仔一黎到就好冇禮貌!

以下係我地既對話:

女仔問隔離千秋既阿媽(因係bb千秋要大人推):你
地玩完未呀?(佢一排隊就問,用極不耐煩既語氣)

隔離千秋既阿媽:我地剛剛玩咋(玩唔夠兩分鐘),你睇唔到咩?

女仔:我睇唔到喎!(態度極差)

隔離千秋既阿媽:咁俾我地玩多陣先啦,你一黎到就吹人俾你玩,點得架,我都排o左好耐架!

女仔:冇出聲,但個樣就極唔滿意!

之後有另一個女人抱住個約2歲既女女(女女當時係咁喊,要玩千秋)排係個女仔後面。

女仔同排隊個女人講:要排隊架,你睇唔到我依家排緊隊咩,你想打尖呀!

跟住我未等個女人出聲,我就忍唔住話佢!

我:嘩!乜你咁冇禮貌架,人地又冇話要排你尖,人地都係排係你後面,你點可以咁話人架!

女仔:關你咩事呀!

我:因為我覺得你太冇禮貌啦!一黎到就吹人俾你玩,有人黎排隊你就話人打尖!

排隊既阿媽:係啦!d千秋都係俾2至5歲既小朋友玩都唔適合你玩啦!

之係個女仔冇出聲!

跟住到個女仔玩,玩唔夠一分鐘就唔玩,因為後面個bb係咁喊!

但係個女仔一落黎就講:唔玩啦!好嘈呀!煩死人啦!

我:再煩d都仲有呀!

當我仔仔玩完到我女女玩,個女仔同幾個朋友排我呢邊個千秋(之後冇其他人排),個女仔係咁話我樣衰,見到我就想嘔,
我話:咁你仲唔走,費事你陣間嘔就唔係幾好啦!

個女仔又唔知係到話我咩,之後又話一見到我,就會笑到肚痛。

跟住我話:咁你仲唔去痾屎!

個女仔話:我都唔係話你,你做咩認呀!

之後我冇理佢就同女女講不如我地玩30分鐘好唔好呀!

個女仔就係到依依哦哦,到個女仔走o左去玩其他野,得個女仔既朋友係到排隊,我地就走俾佢玩,點知我地一走個女仔就走個黎要搶住玩!

我話:你又冇搞錯呀!你又唔排隊,依家又要第一個玩!

個女仔又話:關你地咩事呀!

我話:冇!不過我覺得你朋友好唔抵,我想幫佢講返句公道說話o傘!

女仔:唔使你講咁多野呀!你地走就走啦!

跟住我地就返屋企啦,因為繼續同佢嘈我都覺得冇面呀,其實我都唔係好想話佢,但係佢真係太冇禮貌啦,但係話完佢都唔知錯,所以到依家我都覺得有d激氣!

直明月耀安
極星輝照長

子爵府

Re: 琴日我竟然係公園同個大約10歲o靚妹嘈!

我今日都响新世紀廣場個遊樂場度遇到個無禮貌既o靚妹!不過我無理到佢,都係照樣同個仔玩韆秋,當佢隱形,所以佢都無我符! 不過依家啲細路真係好無禮貌,我唔想個仔第日大個會係咁,所以由佢bb到依家,我都一直教佢禮貌,雖則我屋企人佢地話我咁樣會令我個仔自卑,但我覺得唔係囉,人始終都要有基本既禮貌,如果連最基本既manner都無,咁點同人相處到??點融入到社會?

男爵府

我都係咁話,如果個女仔仲係咁,我諗遲早惹禍!
直明月耀安
極星輝照長

子爵府

我諗學似我奶奶話:"真係唔好幫人教女/仔!駛乜點醒佢地啫?俾心機教好自己嗰個(仔女)好過!" 我奶奶呢句金句幾堅架!講真我地咁勞氣去'教'人地個仔女嚟做咩?佢地都唔會聽我地支笛架啦,佢地亞媽亞爸教唔掂佢地,咪索性由佢地自己第日lai吓嘢,咁樣佢地先至知衰架!

我今日都幾不滿呢個妹妹仔,gi gi gut gut之餘,輪到佢玩,佢都玩咗好耐都唔讓俾人玩,搞到我排嗰邊輪咗兩個小朋友,佢都未玩完,搞到有幾個媽咪都怒bear呢個妹妹仔~! :-x

大宅

依家d細路係咁架啦,d小妹妹見你話佢但又唔夠你講時,就會幾個圍埋一齊咬耳仔,但隻死人眼就睥住你!!!諗起都想打把佢!
我果日逼巴士,又係有個大約十歲的女孩子,居然靜靜雞係度[size=xx-large]玩我個女隻腳,當我話佢時,佢居然同佢同行既妹妹咬耳仔,眼睥睥!

大宅

好媽媽勳章 BK Milk勳章

我都試過類似經驗
好鬼激氣呀
明知自己錯,仲要係到o卑

大宅

唉~~~何止係d小朋友呀~
我今日都好鬼嬲呀~~

我今日去元朗容鳳書既時候~
咁我推住架bb車就一定係搭lift架啦~
我係第二個入去架~!!!
D人係咁迫入黎都差FULL晒既時候~
有兩公婆抱住個歲幾兩歲既男仔係咁迫入黎喎~
個媽咪應該都唔過廿歲架~
跟住架LIFT好耐都唔關門但係佢地都唔肯行返出去啵~
過左成十幾秒先話~
"老公~不如我地行樓梯啦
D人都麻X煩既~!!"
(係望住我講架~)
嘩~~~無野下化~
你地最遲入黎就梗係你地自己死返出去啦~
仲要咁樣話人~
唔知佢係咪無推過BB車架呢~????
自問我唔用BB車既時候都係行一層樓上去架~
我都唔知行一層有幾難為佢地囉~???

大宅

KEYIE,
我發覺依家d人,如果搭lift時,見到部lift多人而自己入唔到,往往都會俾說話d有大型行李/手推車...........既人聽!變態架!

大宅

katrina959,

我真係好想詛咒佢地等佢地第日坐輪椅~
唔知佢地仲講唔講得出D咁既說話呢~??

佢自己都有小朋友架啦~
應該都用過BB車掛~????

大宅

好似KEYIE單嘢咁呀,如果有D咁嘅老母,佢D細路第時又好得去邊呀,我諗個o靚妹媽咪都係咁咋,一樣咁口臭 :-x
頌恩99年3月8,穎恩05年5月2,浩宏06年12月31 頌恩穎恩網頁

大宅

咁係丫嘛~~我都唔知點解佢最遲入黎仲要話人麻X煩~

不過我真係好想知佢個仔幾多歲會識得講~

"媽咪你好麻X煩呀~"

子爵府

lovelyanyan 寫道:
好似KEYIE單嘢咁呀,如果有D咁嘅老母,佢D細路第時又好得去邊呀,我諗個o靚妹媽咪都係咁咋,一樣咁口臭 :-x

完全同意!

大宅

KEYIE,
果d cheap人點會有$買bb車丫!

大宅

katrina959

唉~~我果一刻真係好想鬧佢架~
點解行一層樓梯都咁辛苦~???

大宅

KEYIE 寫道:
katrina959

唉~~我果一刻真係好想鬧佢架~
點解行一層樓梯都咁辛苦~???

因為佢地一家隻腳都有問題囉~

子爵府

KEYIE,

係我就即刻用bb車'推'佢地成家人出lift!駛乜鬧佢地咁勞氣啫,我諗當時佢咁講,又無人應同佢,佢經已好瘀!!!

大宅

katrina959

咪係囉~有手有腳就行下樓梯啦~
可唔可以留返部LIFT俾有需要既人用架者~

大宅

佢地係企o係我隔離咋~推唔到佢地出去架~嘻嘻~

個媽咪講完就拉左個老公走喇~
都無人趕得切俾反應佢地~

子爵府

KEYIE 寫道:
佢地係企o係我隔離咋~推唔到佢地出去架~嘻嘻~

個媽咪講完就拉左個老公走喇~
都無人趕得切俾反應佢地~

咪就係囉!連佢老婆都登佢羞家!!!

大宅

bandband,

唔係呀~
係個老婆講完"麻x煩"就拉左佢老公出去呀~
男人講粗口都無乜野~
女人o係大庭廣眾咁講就真係好"梗"耳囉~

首頁

尾頁

跳至