心聲留言

跳至

首頁

尾頁

子爵府

呢期為錢煩到出汁~~~!!!好唔開心...!!!

話說我間舖做到八月尾真係唔做,要執笠,呢幾個月嚟我都忙於搵工順便又再試吓搵吓有無平舖,但係出番嚟搵工做真係好難,我又要供樓同負責屋企一切開支,真係一定要搵至少八千九千蚊人工以上既工,但係又唔可以搵sales工,因為要照顧個仔,始終個仔有番咁上下大個,下年又要升小學,我真係唔可以因為番工而唔理個仔...所以我搵工既選擇好少,我依家都係搵文職,諗住打份文職(八九千蚊人工真係少到極,無乜文職會有),夜晚開商場車仔檔賣幾個鐘頭嘢(都係賣番美髮用品),九點前可以番屋企唞...其實今日有份工搵我去見,佢仲話可以俾夠六千五蚊我,但我拒絕咗...真係幾可惜,講真六千五蚊查實佢都俾唔少,如果我仲係女,無經濟負擔我一定做,但係依家唔係,供得樓嚟都無錢俾燈油火'立',都未講有無得食同有無錢交亞仔依家嗰二百蚊學費...剩係諗呢堆嘢已經搞到我好煩好無mood,我又要積極啲去幫我老公搵嘢做(佢係做音樂既),我呢期真係覺得好大壓力囉,唔知係咪就嚟m到,呢幾日我成日好易黑面同發老脾,收舖之後又放縱自己去超市買嘢食同買種子番屋企種(我興趣種花...),總之有少少失控,務求令自己個心輕鬆番少少,無咁緊....但有時真係覺得老公唔理我感受(我知佢唔係卦...),每逢我同佢講話我煩緊間舖同搵工做,佢就講佢煩緊出唱片同做音樂... 好似大家諗既嘢有啲唔同咁,有時我諗埋一邊諗衰啲咪覺得佢好似由得我負擔重咁,但我又知唔應該咁諗,但有時真係好炆,亦好想休息吓,但依家咁既狀況話到俾我知,我係無得唞... :-( 我依家真係好擔心到八月舖頭唔做時我仲未搵到工;...今日又收到電話,知道天然護髮用品中心諗住等我間舖執咗之後會响番同區(北角)開分店,變相我又雙手送咗批熟客俾人,聽完我個心真係有千萬個唔願意 :-x !!!但可以點?我又無錢再開舖,但又唔想去佢地分店打工,費時日後有乜問題會破壞咗現時既關係,始終我都仲想賣佢地啲貨(佢地啲貨真係賺到錢---相比其他牌子),唔想到時無得入貨...始終都要俾條後路自己囉...唉...真係好多嘢煩...煩到自己唔知仲想呻乜... :-(

大宅

Re: 呢期為錢煩到出汁~~~!!!好唔開心...!!!

唔好咁忟啦,第日你既車仔檔無人睇檔,我做你既"簾價勞工"丫;你唔開心行超市果陣,你打俾我,我陪下你丫!
有咩打俾我啦,我屋企裝左電話喇,可以慢慢傾!

男爵府

畀面勳章

Hi, Bandband,

Please don't think too much! "Ship arrives the bridge head, naturally gets straight".

You are thinking deep too much and geting troubles for yourself. I think you can solve the problem later when you can relex your self with a natural heart. Don't think too much in the problem!

I hope you can overcome the temperary bad moment, and get help from many sources. God Blesses you! :-(
你要身體好、記得時時要飲水、不一定等到等到口渴嘅!

子爵府

Katrina & sfiawong,

多謝你地...其實我都知我既缺點,我就係唔知點解係咪都鐘意狂俾壓力自己,連以前公司個上司都話我自我要求過高,但無計!改唔到!我都覺得咁樣係好影响自己既工作情緒,但係每次番工或者做生意,我就自自然然要求自己做好份工佢!但係好似我上司咁話我:"無錯係!做到一百分當然最好啦,但每個人都唔同,你既能力只可以做到六十分就係六十分,你點迫自己都無用!"我個份人就係睇唔過眼自己係咁!再加上依家責任好大,咁大個女都未試過一條友撐起頭家,好怕自己真係做得六十分甚至唔合格,會累咗個仔同老公...我唔想囉!大既唔食細都要食飯架!諗吓諗吓...自己又會好擔心...因為我曾經試過响半年內寄咗四十幾封cv都搵唔到工!!!我驚呢次又係咁...以前就話自己唔做有老公養啫,但依家唔係,我一無工做成家人陪我一齊餓!你話,真係無得我唔咁樣煩法!!!仲有幾個月咋!八月尾真係唔知點算,而且依家我地生意真係唔好...真係!!! :-(

男爵府

你老公真係好幸福, 一個女人支持住, 比佢去追求理想, 比著我, 一陣就得, 長期我真係同佢死過, 唔通女人無理想咩?
你獨力養家的情況會維持幾耐?? 譬如, 出完唱片之後, 佢會不會幫番手??

大宅

你真偉大.... 我真唔及你十分一.. 但sorry 唔好怪我, 我想講d你唔arm 聽d說話:

你好好連理想都放棄... (唔開得誧) 稔著去打兩份工(+埋湊仔三份) 去為頭家..., 好戁得,佢係知, 但佢明唔明同感唔感受到你dpressure 同擔心呢? 佢係未真係覺你偉大定係: take it  for granted 呢? 

你可唔可以提示下你老公犧牲少少呢? 試下同人伴奏/教下音樂賺下小小收入都好丫嗎!

我讚成後生有理想... 亦好欣賞你咁好, 咁真情付出... 但我覺你pressure 好大...

你不如同佢傾下.. 比一個deadline(兩年?三年?四年?)佢去試搞音樂, 任得佢..但deadline過左就叫佢接受返現實得嗎? 成功=>繼續, 未如理想=>入返正行, 當音樂為副業得嗎??

你唔好挂我多事, 我老豆當年係一定要做生意.. 工唔去打(話自己叻,打工d老世好白痴, 舐晒自己窩), 搞到我細個好窮... 呀媽捱得好慘..所以我多事乍!
Msma

複式洋房

bandband,

你諗定一條路啦! 咁會容易的掛, 你而家個舖無錢租呀? 係附近搵一間租可以嗎? 無哂的客好哂喎! 而家做文員要開ot架, 唔係咁理想, 8,9千想朝9晚5? 而家無呢支歌唱, 6500文員真係算高
我認為你做番本行好的, 唔熟唔做, 起碼搞掂兩餐同供樓先

男爵府

bandband,

我都好同意timtim-mame所講.

如果因為鋪租貴, 咁可唔可以搵過個平d或者細d既鋪呢? 我媽咪都係0係北角開地產的, 如果有需要, 可以搵佢幫手搵個合適既鋪位架(請勿誤會我0係度搵生意ar, 只係純粹意見咋)

timtim-mame 寫道:
bandband,

你諗定一條路啦! 咁會容易的掛, 你而家個舖無錢租呀? 係附近搵一間租可以嗎? 無哂的客好哂喎! 而家做文員要開ot架, 唔係咁理想, 8,9千想朝9晚5? 而家無呢支歌唱, 6500文員真係算高
我認為你做番本行好的, 唔熟唔做, 起碼搞掂兩餐同供樓先

子爵府

好媽媽勳章

bandband,

唔好唔開心啦. 呢段時間搵工真係唔係咁易架. 因為中五, 中七, 大學生都係響呢幾個月畢業搵工, 佢地無經驗, 叫價肯定低過你.......

我都贊成唔熟唔做, 不過你最好知清楚"天然"係咪會響你附近開舖, 如果係, 你真係要諗諗計點keep客(例如入下新牌子, 搞下優惠噱頭咁).

呢個係真人經驗, 話說幫我做facial既A小姐, 佢有做某牌子護膚品代理, 當時果隻護膚品未進軍地舖, A小姐入貨賣比熟客, 因為好用且利潤高, 佢都話呢隻牌子幫佢搵唔少. 弊在幾年後, 呢隻護膚品進軍地舖, 仲要大減價照價65折搶客 (A小姐要用七折入貨架). 結果佢d客靜靜雞去專門店買, 而A小姐就"責"晒貨, 最後要用6折賣比d客清貨.

而佢改變策略, 四圍物色其他好用牌子, 屈sample送比d客試新產品, 又推出十送一優惠, 生意先開始好番d.

子爵府

arron媽 寫道:
你老公真係好幸福, 一個女人支持住, 比佢去追求理想, 比著我, 一陣就得, 長期我真係同佢死過, 唔通女人無理想咩?
你獨力養家的情況會維持幾耐?? 譬如, 出完唱片之後, 佢會不會幫番手??

佢諗住全程投入搵啲有關音樂既工做,我諗佢唔會出嚟再開舖賣嘢,因為佢個性格真係唔啱對住客,佢忍得好辛苦,成日遇到啲麻煩客,又唔可以發脾氣,要好好serve客,我得,佢真係唔係太忍得囉...其實我唔介意我一個人做生意既,本身我都鐘意同啲客social,有時遇着啲客鐘意同我買嘢又好好傾又讚我,真係滿足感好大, :-P 可能我真係鐘意講嘢,唔做呢行嘥哂卦...
不過今日心情都好啲喇,因為噚晚無意間同個朋友傾呢啲問題,同佢傾傾吓,我同佢都有意一齊開公司做生意,佢仲教埋我set頭化妝,仲要一個仙都唔收我錢添(佢自己學咗兩三年都要成幾萬蚊學費啦...),嗰刻我真係好感激佢!佢話都係想搵人同佢一齊做,有個照應,但係因為我要學同實習都要一段時間(我朋友話要至少一年半載我要係咁搵朋友個頭同臉嚟練習),所以我都係要搵工做,但真係希望呢次一咁轉行,可以有轉機啦...真係唔想因為我而搞殘屋企,搞到老公同亞仔無地方住...

子爵府

Msma,

其實我老公唔係唔做嘢,而係我同佢都好清楚做音樂呢樣嘢真係好難撈得好囉,佢呢次出隻碟,唔係諗住靠賣碟賺錢,而係整得隻碟好啲方便搵工啫...我老公學歷低,又細粒又唔強壯,要佢做勞動力重既工根本無可能,就算佢肯我都唔俾佢做!
其實佢都明白我架,前晚佢見我黑口黑面,佢都走埋嚟攬吓我拍吓我,我覺得咁樣己經好夠...算啦, :-P 鬼叫我咁鐘意佢咩~! 同埋我知佢都努力緊.

子爵府

STH920 寫道:
bandband,

我都好同意timtim-mame所講.

如果因為鋪租貴, 咁可唔可以搵過個平d或者細d既鋪呢? 我媽咪都係0係北角開地產的, 如果有需要, 可以搵佢幫手搵個合適既鋪位架(請勿誤會我0係度搵生意ar, 只係純粹意見咋)

我只係俾得起一萬蚊留下既租,同埋依家咩舖到加到好貴,真係無可以搵到咁平而又做到生意既舖囉,其實有好多客都唔想我地走,但真係無計.

禁止訪問

好媽媽勳章

子爵府

claudia,

都唔係既~!查實就算我老公養得起我,我都會番工,始終我知我係鐘意有工做多過叫我日日悶响屋企嗰類人,只係依家無得俾我揀,要勤力做嘢...希望拿拿聲搞掂依家經濟就一天都光哂lu...

別墅

妳都好勁喎^_____^我都煩錢煩到出汁佐幾年,不過女人就好少見!^______^妳為男女平等......作出了一大步!!!^____^

努力呀^^妳一定可以攪得掂既!!!努力!努力!努力!^+++^

別墅

bandband,
加油呀,呢樹好多人支持你o架~~
你仲整唔整網頁賣野?

子爵府

markli,

你真係~~~!!!咪當啲女人流先得架~!我地都可以protect男人架~~~!!! :-P 我老公係我大仔嚟嘛~~~!!! 不過老公都好乖,噚晚同佢傾偈,佢都同我傾諗住搵咩兼職freelance嚟做,雖則除咗音樂外都無咩啱佢做,但係佢有咁既心己經好夠~! :-P 真係好鐘意我老公~!佢太可愛喇~~~!!!

sweetsau,

收到喇!我都仍然會整網頁做生意既...我會努力架!俾個sub我啦~! :-P

子爵府

各位:

我聽日有工做喇~!係親戚介紹,雖則都係臨時工,但人工都唔錯,可以俾我儲錢開舖...希望我捱得住,儲到錢就好喇... 聽日開始要番八點半...所以今晚要早啲瞓覺...ZZZZZZZZZZ....

別墅

恭喜^^恭喜^^祝妳早日達成心願^_____^不過咁早要番工....我諗妳都吾係好慣.......捱下啦^______^bandband ^O^

子爵府

markli,

就係俾你估中咗~!我真係唔係好慣!家吓係朝早六點半...可以話俾你知既就係.... :-x 我由噚晚到家吓都緊張到瞓唔到覺!係...未.瞓.過.呀~~~~~~~~~~~~~!!! :-x 激死我喇!!!一陣我番工都唔知點死...人地教緊我做野我鐘眼瞓點算!!!家吓仲覺有啲胃痛添!!!<---我每逢失眠緊張一定會胃痛!!!一陣我出門口前一定要攞定胃藥食...費時番工時痛死!仲有,番工係無得煲煙...無响自己舖度咁嘆...一陣都唔知用咩嚟止眼瞓....!!!帶定衣夾先!!!用嚟夾開眼皮~! :-x :-x :-x

首頁

尾頁

跳至