嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

別墅

bb刷牙

我囝囝出緊2隻牙仔, 想問下幾時開始要刷牙?

大宅

Re: bb刷牙

You can brush BB teeth by cotton with some warm water.

After BB can hold the tooth brush and pour out the water by himself/herself . So you can teach him/her how to brush.

Angely

別墅

我小B都係得2隻牙,我就買在支初生BB牙膏(食得既)同牙刷(套在在大人手指上)同佢刷牙同按摩牙肉,每日刷時佢都好開心,好enjoy! :-P

別墅

咁幾耐刷一次, 係唔係每次食完奶或糊仔就要幫佢刷一次?

別墅

我現在每早同bb刷牙一次,等佢大的習慣在刷牙就會早晚一次. :-P

珍珠宮

我BB一出牙,我就買0左pigon的BB牙刷比佢(一套三款,順次序年齡用,重有個圓形框(好似奶嘴)防止放得太入)每次食完奶就比佢當牙膠咁咬,刺激口水分泌清潔口仔,當佢正式刷牙時就好順利。

民房

jk923 寫道:
我BB一出牙,我就買0左pigon的BB牙刷比佢(一套三款,順次序年齡用,重有個圓形框(好似奶嘴)防止放得太入)每次食完奶就比佢當牙膠咁咬,刺激口水分泌清潔口仔,當佢正式刷牙時就好順利。

HI JK923,
我見WANSON 好似有得買. 手柄是否粉紅,粉綠嗎?圓形框
是白色?
謝謝 !

珍珠宮

展望B媽媽:
我唔記得咩色,因為阿仔已3歲,圓框是白色,三個刷頭唔同款,好似1,坑紋、2,軟膠刷毛、3,毛毛。

首頁

尾頁

跳至