意見反饋
義工

嬰兒醫護 今日: 0|主題: 77707

唔飲開奶茶 ?

大宅

國民生產總值:4118

唔飲開奶茶 ?

有冇BB由細到大唔鐘意飲開奶茶, 如果唔飲可以用mud代替 ?

別墅

國民生產總值:567

Re: 唔飲開奶茶 ?

你係唔係用來開奶呀.....淨係咁飲梗係唔飲, 因為有少少甘甘地的

大宅

國民生產總值:1086

hei_jai_bb 寫道:
你係唔係用來開奶呀.....淨係咁飲梗係唔飲, 因為有少少甘甘地的

係呀, 通常用o黎開奶遮住d味o架 !!!

大宅

我用4zo.開奶茶 + 2 zo. water to 開奶, 因為我自己飲過, 唔系咁好飲, 好以好"cert 胃" 咁. 以前Ah B都肯飲, but now he refuse to drink the milk if I added the 開奶茶.
Therefore, I boiled 竹庶水比佢飲, it is OK and hope that it can release his "Hot" and make his "oo Poo" softy !
除了竹庶水, what kind of things I can boil to him to release his "Hot" ? Please advise, thx !

男爵府

國民生產總值:8786

環保接龍勳章 畀面勳章

Hi

唔飲開奶茶,我建議煲: 甘荀+萍果+雪梨+馬体+小許南北杏&糖東瓜,煲2.5~3hrs,好好味,我女飲3大杯,然後1天內去了3次大大。

建議1 week 飲2~3次,材料可自由配搭。 :-P :-P

大宅

GiGiMum,

Thx a lot ! But My B is only 13 months, can he drink so much 涼茶 ?

男爵府

國民生產總值:8786

環保接龍勳章 畀面勳章

Hi ++EE,

這不是"涼茶",6 mths old 就可飲,是清熱潤肺的,多飲有益。 :-P :-P

大宅

國民生產總值:3218

++EE
我個仔宜家歲半, 由細到大都無飲開奶茶因敏感, 平時會煲湯水滋潤: 竹庶馬蹄紅蘿蔔, 粟米紅蘿蔔, 雪梨無花果, 粟米鮮百合雪梨, 木瓜大眼雞豬

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.