親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

小朋友過咗三歲(三歲四個月),容唔容易偷雞唔買飛呢?
其實check得嚴唔嚴?

男爵府

畀面勳章

回覆:過咗三歲去迪士尼。

雖然唔會check,但為左2-3百蚊,教小朋友偷雞唔買飛入去,你覺得值咩?

大宅

如果小朋友唔係高大,應該可以偷雞嘅,因為見門口職員唔係check得好嚴(但如果生得高大好似唔係太好)...不過我仔仔現在3歲5個月,我就買左小童銀卡年票,抵好多呢!

男爵府

「小朋友三歲四個月,陪我去超市,塞幾罐貴價罐頭鮑魚落佢背包仔,容唔容易俾店員發現?偷雞成功機會高嗎?」

其實同樓主那條問題本質上冇乜大分別吧?

大宅

引用:如果小朋友唔係高大,應該可以偷雞嘅,因為

原帖由 myheiheibb 於 14-12-09 發表
如果小朋友唔係高大,應該可以偷雞嘅,因為見門口職員唔係check得好嚴(但如果生得高大好似唔係太好)...不過 ...
請問小童年票幾錢,因我囡2y5m啦!問定先就來要買

大宅

BK Milk勳章

阿女細粒我都幫佢買咗小童年飛。

複式洋房

回覆:sorman 的帖子

差好遠囉,其實差小小要俾多幾百咁係會唔開心,其實唔係每個屋企經濟能力好好,點解你比喻到人地好嚴重咁,你份人太衰囉

kavenzou    發表於 15-1-9 22:25

複式洋房

我個fd囡囡差不多4歲坐BB車入,冇問幾多歲咼,照比佢入。

大宅

坐bb車應該無咁易發覺嘅,只不過職員問你小朋友幾歲時,你會點講囉

侯爵府

引用:差好遠囉,其實差小小要俾多幾百咁係會唔開

原帖由 Lady_babe_11 於 14-12-11 發表
差好遠囉,其實差小小要俾多幾百咁係會唔開心,其實唔係每個屋企經濟能力好好,點解你比喻到人地好嚴重咁, ...
誠實緊要過入迪迪尼玩。

小朋友有得玩公園都已經好開心,唔使要去迪士尼。

男爵府

引用:Quote:原帖由+Lady_babe_11+於+14-12-11+發

原帖由 mama01 於 14-12-11 發表
誠實緊要過入迪迪尼玩。

小朋友有得玩公園都已經好開心,唔使要去迪士尼。
最重要係「去公園」係必需,但去迪迪尼絕對唔係「必需品」

唔夠錢咪儲耐啲先去。真係清貧既,好多社區組織都有「平價/免費」活動俾人參加。

唔可以用「經濟能力不濟」去合理化一個本身唔係必需既非法行為。

男爵府

畀面勳章

Lady_babe_11 發表於 14-12-11 00:50
差好遠囉,其實差小小要俾多幾百咁係會唔開心,其實唔係每個屋企經濟能力好好,點解你比喻到人地好嚴重咁, ...
或者你覺得唔嚴重啦,每個人既價值觀都唔同,但我覺得去迪士尼玩唔係必需品,屋企經濟能力唔好咪唔好去囉,教小朋友誠實才是最重要的﹗這是身教﹗做唔到以身作則,如何可以教好小朋友﹗

而且人哋無講錯,拾遺不報都等同盜竊,家陣擺明呃入場,你真係覺得唔嚴重?

伯爵府

原帖由 Lady_babe_11 於 14-12-11 發表
咪係,大把人偷鷄啦,其實迪士尼都唔會check得太嚴,我地大人都係為小朋友先去姐

男爵府

畀面勳章

mei_ 發表於 14-12-11 13:46
咪係,大把人偷鷄啦,其實迪士尼都唔會check得太嚴,我地大人都係為小朋友先去姐

...
為小朋友?......真的不敢認同

如果你哋覺得帶小朋友偷雞入場玩係重要過以身作則的話,無人阻止到你

男爵府

引用:Quote:原帖由+Lady_babe_11+於+14-12-11+發

原帖由 mei_ 於 14-12-11 發表

...
咪同之前有人餓到幾日冇飯開去搶超市罐頭一樣道理囉。

為小朋友嘛。

但都係嗰句,唔去迪迪尼唔會死的。

侯爵府

原帖由 mei_ 於 14-12-11 發表

...
我識既人無人偷雞。

子爵府

回覆 mei_ 的帖子

歪理當真理

子爵府

要入去玩就應守規矩,夠三歲就要買飛

大宅

其實教小朋友誠實唔係大人應該做嘅咩?!
如果有職員問小朋友幾歲,你會教佢點答?

大宅

veglotus 發表於 14-12-11 23:25
其實教小朋友誠實唔係大人應該做嘅咩?!
如果有職員問小朋友幾歲,你會教佢點答?

...

非常同意,教小朋友誠實緊要過去廸廸尼,想問樓主「如果有職員問小朋友幾歲,你會教小朋友點答?」。

有朋友平時講到自己點識教女,又話要比正確價值觀個女,點知個女3歲搭地鐵又唔買8達通,去海浪公園又唔買入場票,仲欺騙個女4歲先要買票,唉。

首頁

尾頁

跳至