母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

上班媽咪的人奶生活...入黎傾下!

唔經唔覺返工已有半個月啦,唉!真係好辛苦呀!每天 7 時起床餵奶後趕返工,每日偷 3 次雞去泵奶,6 點半又要偷雞走人去接囡囡返屋企,然後買飯盒,返到屋企食完飯已是 9 時,又泵奶,跟住沖涼,洗衫、預備明天比保母的人奶,餵奶、揍囡囡至入睡 ~~~~12 點幾啦!又泵奶。最後攪到 1 點幾至訓。~~~~~ 4 點鐘,囡囡喊又餵奶,~~~ 6 點鐘又餵奶。每天如是只係訓 4-5 個鐘。我就黎頂唔順啦!

各位媽咪,你地係未都係咁過呢? 點頂呀!? 分享下!
DanDan豬︰ 17/01/04 出世=3.185kg; 17/01/05 1 歲啦!= 9kg 17/05/05 16 個月!= 10.2 kg

男爵府

Re: 上班媽咪的人奶生活...入黎傾下!

Hi DanDan,
我囝囝已經六個月大lu,囝囝開始食其他副食物,咁依家唔洗泵咁多奶喇,壓力真係少左好多...之前三個月每日都係o係公司lunch time泵一次奶,放工後返到亞媽度再泵多一次,我就好彩d可以o係我媽咪度食埋飯先返屋企,其實d時間真係比左囝囝嫁,返到屋企沖完涼就要陪佢瞓喇,咩時間都無哂,不過唔緊要喇,我一路都同自己講呢d係同囝囝一齊成長o既過程,要好好享受,因為佢大d就唔係咁需要你嫁喇 :-P ,你都要好好享愛一下同你BB一齊o既所有經歷呀 時間好快會過,依家只係暫時既辛苦,放鬆d喇

男爵府

Hi DanDan,
我囝囝已經六個月大lu,囝囝開始食其他副食物,咁依家唔洗泵咁多奶喇,壓力真係少左好多...之前三個月每日都係o係公司lunch time泵一次奶,放工後返到亞媽度再泵多一次,我就好彩d可以o係我媽咪度食埋飯先返屋企,其實d時間真係比左囝囝嫁,返到屋企沖完涼就要陪佢瞓喇,咩時間都無哂,不過唔緊要喇,我一路都同自己講呢d係同囝囝一齊成長o既過程,要好好享受,因為佢大d就唔係咁需要你嫁喇 :-P ,你都要好好享愛一下同你BB一齊o既所有經歷呀 時間好快會過,依家只係暫時既辛苦,放鬆d喇

男爵府

You have done a good job!
When you baby becomes older, then you will find breastfeeding and pumping of milk more easier as solid food is introduced to your bb.
Keep it up!

大宅

hihi DanDan, 千祈唔好洩氣呀!!!

我大仔 21 個月大, 細仔 4.5個月大, 我每朝要 5:45 分起身泵奶, 比呀 b 埋身食, 跟住 7:30 出門返公, 係公司 lunch 同放公會泵奶, 每天係公司走的時間多數都要 6:45 ~ 7:00, 入到元朗要去買

複式洋房

多謝 prettywife 同 fi-fi 的支持!我 e + 見步行步,捱得幾耐就幾耐。

蘇蘇︰

我覺得你真係好叻呀!不過對於你的奶量下降,可能因為身體已很疲累了,所以會有很大的影響。
DanDan豬︰ 17/01/04 出世=3.185kg; 17/01/05 1 歲啦!= 9kg 17/05/05 16 個月!= 10.2 kg

大宅

DanDan, 你唔好咁講啦, 呢到好多媽咪仲叻過我架, 我係好"咋" 的一個咋!! 以前比好大壓力自己, 現在其實都仲有, 只係無之前咁大, 你放鬆 d , 比 d 信心, 仲有係多 d 同人傾下計, 會仲好添呀! 親放假就休息多 d, 補番數嘛.

我啱啱食好飯, 去埋 toilet 又入去泵奶喇!!! 加油努力, 支持你架 !!!

子爵府

各位,
我都是一個上班一族的全人奶媽媽.
每天早上我就是5:45起床, 餵奶, 泵奶來準備上班.
我囡囡仲細, 得六星期大, 所以仍要食7餐奶.
所以我十二時才餵完最後一餐才可以睡.
但好彩囡囡很合作, 凌晨三時不會起身食奶,
而晚上又好合作不扭計, 我每晚都可以瞓到五個多小時.
雖然餵人奶是幾辛苦, 但我知道這是對BB最好的,
我都會繼續呀! 大家一同努力啦!

複式洋房

唉!我覺得自己真係好 '咋'!

複式洋房

misslee,

告訴你一個秘密,我個女 Dan Dan 同你的曉藍好似呀!最衰我 d 相太大,upload 唔到上係。

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 親子王國15週年勳章

回想當時彤彤2個多月我番工時,同你的生活一模一樣!
5:00-5:30起床埋身餵兼泵奶,跟住返工,午飯時間食15MIN飯,泵45分鐘,放工收6:00即刻買送返屋企兼泵奶及餵奶,跟住到自己食飯,食完沖埋涼又要再餵奶,幸好囡囡11:00PM到食埋奶就訓,咁我就泵奶,泵完大約12:00到就訓!
幸好這段日子終於過去了,你都要努力呀,好快6個月就過去,到時就唔駛追得咁辛苦了。
此生無悔入華廈,來生願在種花家!

子爵府

DanDan 寫道:
misslee,
告訴你一個秘密,我個女 Dan Dan 同你的曉藍好似呀!最衰我 d 相太大,upload 唔到上係。

DanDan,
係咩! 我好想睇下呀! 不如你 e-mail 幾張來看看啦!
[email protected]

大宅

Don't worry! At first when I back to work (my BB only 6 weeks old at that time), I do not have confident whether I can breastfeed BB for my target - 4 months. But gradually I found pumping milk at the office is a happy thing since it is only connection between BB and I when I am not at home. Although I am at the office, she is drinking my milk happily, so sweet ! When you are relaxing and happy, then the milk supply will be more.

Now my BB is 8.5 months old, I am still breastfeed her. I will breastfeed her until I have no milk or she don't want milk. Keep UP :-P ! You have already pass the most difficult stage of breastfeeding, well done !

複式洋房

回想起初初返工時全人奶餵哺真係好忙,但最辛苦的日子(1-2個月)都過去了, 繼續努力下囡囡快9個月了!
當你看見bb健康快樂, 你會知道一切辛苦都是值得!

大宅

回想返工後三天就奶量急降.嚇到我傻!
原來係因為工作壓力,精神緊張會十分影響奶量的.
返工後多飲湯水就會好轉.

星期六,日放假是儲奶的黃金時間.即使阿B吃完個幾兩個鐘都努力泵下泵下.就會儲到多些奶.
那麼上班時即使奶量不穩定都不必那麼擔心.

這是我上班後依然能全人奶的方法.

其他媽媽講得對,到六個月BB開始吃固體食物.就會輕鬆些.

大宅

我都要返工, 雖然辛苦, 但我覺得好值得, bb已5.5個月! 各位媽咪, 我想問下你地話過左6個月就冇咁辛苦, 但不是食糊仔都要用奶來開的嗎?? 那是否應繼續pump奶?? pls advise

大宅

gigiso,

當然要繼續泵奶啦,返工咁長時間唔可以唔泵奶呀!

BB的糊仔是用母乳調開,但始終加入了米糊,吃母乳的份量自然會略為減少.

我BB剛開始吃固體食物時,吃得不太好,吃幾口便不吃,又要吃奶奶.反而會浪費了母乳.要有準備啊!

大宅

Hi all mom

你地真係好叻呀, 好有毅力。我都係一個在職媽媽, 囝囝而家5個半月大全人奶, 平均每餐食4oz,仲未介夜奶, 每晚要食2-3餐, 有時都唔知佢係 "目訓"得唔好呀定係真係肚餓, 埋身餵食完一陣又再喊, 用樽餵就一陣食哂, 不過2個鐘度又再嘈。我已經捱唔住 ,連我d同事都係你個樣真係好殘, 眼圈好黑, 最近仲捱到病埋, 所以我想半夜果幾餐叫工人用奶粉餵, 咁我可以好"目訓"d, 我老公成日都話:食奶粉一樣識大架, 仲乜要自己咁辛苦!我真係好想幫我囝囝介夜奶, 你地有無好方法呀??

大宅

你o地好叻, 可以返工都全人奶.

我bb而家19個月大, 仲食緊人奶, 佢好鍾意食, 一見我放工就唔放過我, 連我換衫都嫌慢, 會喊住等我餵, 至於夜晚就晚晚都要食住訓, 半夜醒2次左右搵我, 食一陣又訓返, 半夜我諗佢主要係心癮多過餓, 但呢19個月以來我已慣o左, 只係偶然一晚可以連續訓到4-5個鐘. 不過見佢咁耐以o黎冇mug病痛, 而o係餵奶過程中同佢溝通, 教佢學識好多o野, o個種滿足感又會令我捱得心甘命抵 :-P. 相信你o地遲D都會感受到.

回想呢19個月, 由bb2.5月到8個月大左右, 因為工作唔方便汞奶, 所以加o左1-2餐奶粉比佢, 直到佢食粥食得唔錯, 咁就開始唔加奶粉, 全粥加人奶至今. 經驗所得, 其實bb半夜食奶媽咪係會辛苦, 但奶量就可以keep到, 尤其我日頭汞唔到奶, 而且佢食o左糊仔同粥仔後會食少o左奶(以餐數計), 所以如果bb半夜唔食奶, 我諗可能奶量未必可以維持至今, 亦因此我從冇諗過迫bb戒夜奶, 總之自己keep住十點幾左右同佢一齊訓就算.

最印象深刻係有一次比bb唔覺意咬到, 當時佢約13/14個月大, 因為咬得唔明顯冇流血, 只有少少赤赤痛所以冇為意, 點知痛得幾日發現傷口時雖然唔大但時已幾深, 但bb又日日要食, 忍痛比佢食o左一排, 傷口大到成1cm, 終於停止比佢食5日, 日日搽藥膏先好番. :-(

少少經驗同大家share, 希望唔會悶親或嚇親你o地啦. 大家繼續努力啦. :-P

別墅

Candy925,

如果只是在放工後餵及餵夜奶, 奶量真是可以Keep到嗎, 但在日間, 如不能Pump奶, 沒有"谷奶"嗎, 如有"谷奶"不是奶量會少, 很快回奶嗎?

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊