嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

BB沖親涼都勁喊, 點算好﹖

如題﹗

別墅

Re: BB沖親涼都勁喊, 點算好﹖

How old does ya child?

leetong

大宅

leetong,

兩個幾月

子爵府

會唔會熱或涷呀?試下搵人係側邊同佢玩, 用D玩具引下佢, 同埋沖快D, 盡量係佢唔眼瞓唔肚餓時同佢沖。

您好!由於親子王國及教育王國已禁止用戶於簽名檔內張貼來自其他網站之網誌、facebook群組或相簿等之連結,因此閣下簽名檔內容已被刪除。

男爵府

你bb係唔係唔鍾意沖涼&(店)水, 有d bb係咁o家, 我有個friend生左個bb, 佢一沖涼就喊, 但係其他時間就唔係喎! 我亞bb好鍾意沖涼o家, 佢沖完涼一上水就會喊, 個個性格都唔同.

別墅

My pair of children stopped crying and started enjoying in bath when they were almost 2-month old.... Ummm, maybe they were born in summer last year, hence took bath for every day and knew what water was. BTW, if yr child can lay down on the bath-tub (just the hip but not the whole body), it will let him to get rid of scary.

leetong

洋房

我bb仔好鍾意沖涼,下水及上水都不哭。
右手蹬直,而左手緊張地亂動。

BB 叫 Benjamin 太太餵人奶 2004/02/02 3.09kg - 出世 2004/05/01 6.00kg - 識叫‘阿爹、爹、Un-coo’ 2004/05/25 6.59kg - 鍾意用女仔聲去聊人講‘野‘ 2004/06/02 6.72kg - 4個月大,很乖地看媽媽涼衣服 2004/06/19 7.00kg - 4個半月大 2004/07/02 7.15kg - 5個月大,D喊聲唔同初生時候 2004/07/28 7.40kg - 快6個月啦!主動又好費力地才叫到Daddy。 2004/08/02 7.50kg - 鍾意媽媽奶,張開獅子口。對其他糊仔,閉緊咪實。

伯爵府

醒目開學勳章 BK Milk勳章

KX 寫道:
leetong,

兩個幾月

妳反轉洗背都喊?真係個個唔同。妳可同佢一路沖一路傾計唱歌氹吓佢。等佢有把熟聲音有安全感
我女2001年1月8日QE出世  

別墅

我仔仔初時都係咁樣, 一落水就減, 但係唔知點解返轉個身黎沖佢又唔喊喎, 仲好enjoy咁樣添, 我都係一路沖一路同佢傾計同唱歌, 現在佢都唔怕lu, 仲好like 沖涼添

大宅

我仔仔最初沖涼係有少少驚,不過一路都唔會勁喊,好似幾 enjoy 咁添∼!
但係近排佢有時會勁喊,我發現係因為佢眼訓同肚餓就會勁喊,所以而家我會等佢食左一餐奶之後一個鐘同佢沖涼,佢食飽左,又未係好眼訓,咁沖完涼之後就會訓覺架啦∼!

複式洋房

我bb起初都係咁,我發覺佢可能係驚,後來我每次放佢落水時找多個人比對手指佢捉住等bb有安全感,咁就冇事啦,妳不妨試下啦!

民房

我bb同你bb一樣,你可以先同佢沖背脊然後沖肚腩仔,好work^v^我亞仔依家都唔知幾鍾意沖涼

男爵府

我bb細個o個時都係咁, 我估係bb覺得無安全感, 當時會同佢講o野, 讚佢好乖, 好叻, 後來bb慣o左, 就無喊, 仲成日玩到週地水. 不過都要兩, 三個月先係咁.

另外, 你可以放o的玩具o係水度俾佢玩, 如鴨仔, 通常colorful o既o野會好吸引bb, bb會用手嘗試去攞, 我bb就係攞住唔放o個種, 要大鴨唔要細鴨, 見到bb玩得咁開心, 自己都會好開心, 有時見到o的得意o既水玩具都會引唔住買俾bb.

bb太細會辛苦o的, 當bb大o的會好, 而且個個bb唔同. 你唔好咁擔心!!

大宅

今日同埋老公一齊幫BB沖涼, 佢又真係冇喊啦喎, 但係點樣幫佢洗背脊呢﹖我平時係俾佢坐係沖涼網度洗, 佢唔係咁鍾意咁﹗

別墅

你在他甚麼狀態下幫他沖涼呢?
我個bb如果剛睡醒或者心情唔靚時同佢沖涼佢都喊,特別是唔鐘意我同佢洗頭。
不過如果當佢清醒而又玩得高興之後同佢沖,佢不知幾喜歡!

大宅

神仙魚,

好難就岩時間, 食飽佢又會訓, 訓醒又時又到食奶時間咁餓住黎沖, 有時扭計開左水喊左都逼佢沖囉﹗

首頁

尾頁

跳至