嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我bb而家3個月大,成日食手指,請問有冇解決辦法呀?

我bb而家3個月大,成日食手指,用手套笠住都照食,試過好多次比奶咀佢又唔肯食,一定要食手指,請問有冇解決辦法呀?

大宅

Re: 我bb而家3個月大,成日食手指,請問有冇解決辦法呀?

你要不厭其煩o甘每次都撥開佢隻手仔......慢慢佢會知......

水晶宮

Re: 我bb而家3個月大,成日食手指,請問有冇解決辦法呀?

可能BB進入口腔期,我果時會比佢食,你要觀察佢是否啜定有不同動作,如有可較放心,因為佢正在探索和學習,佢遲D重會擺其他野入口添,到時要小心了!我阿仔未夠一歲就自動介了,佢從來都不啜奶嘴的。

大宅

agree with jk923.

有一次我在街上看到有一個手抱BB, 佢媽見佢一食手指即打佢手wor, 重要鬧佢, 唔比佢食都唔使打ha war? 最多洗乾淨隻手仔lor.

好似話三歲前都係口腔期, 食完手就試食第D, 我個仔就食玩具, 比牙膠佢又唔like.

水晶宮

我個仔而家5個幾月, 又係食手指. 比牙膠佢都唔鍾意, 成日擺D玩具落個口, 佢連食糊仔隻匙都唔放過. 如果D 野冇乜傷害性(匙羹除外), 我都會由得個仔擺入口. 現階段, 佢只會用口去探索呢個世界, 阻都阻唔黎. 唔通24小時睇實佢咩.

男爵府

其實由3至6個月的小朋友食手指同放的玩具入口係好正常的。佢地係想用佢地的觸覺去捉摸下這個世界所有唔同的事物。平時bb所玩的東西及地方勤的清潔就唔怕,最重要係唔好比一些細少的東面佢玩及多的同佢抹手仔。bb大個的就唔會再食架啦~~

子爵府

我bb依家3個半月, 都係成日咬手指, 我都唔想佢食手指架, 但係我見佢食得好開心, 我又唔會好強硬咁去阻止佢, 我地無非想佢開心啫。
佢依家唔止食手指呀, 任何佢拿到既野, 佢都想擺入口架。
您好!由於親子王國及教育王國已禁止用戶於簽名檔內張貼來自其他網站之網誌、facebook群組或相簿等之連結,因此閣下簽名檔內容已被刪除。

子爵府

畀面勳章

三個月唔好用手套喇, 咁樣會阻礙bb手部發展架
我個囡囡都好鍾意食手, 由佢個半月大開始就食到家下三個月大, 不過呢排開始食少左喇, 因為我一見佢食手就會撥開佢, 撥極佢都食呢我會話佢同埋輕輕打下佢隻手...可能因為咁佢開始知道手唔食得. 我寧願俾奶咀佢食架. 佢都食, 尤其訓覺囉
點解我咁堅決唔俾佢食手呢, 因為佢成日將隻手塞得入得滯, 攪到扣喉嘔返d奶出黎. 跟住又抺落塊面度. 就算佢唔嘔奶, 食到成手口水, 跟住又抺落塊面, 攪到塊面成日出粒粒...我已經不停咁同佢抺手, 但係抺得幾多..同埋有幾個媽咪都話食手好易食到隻手起枕, 出牙果時食手仲好易食到隻手發炎..我係其他媽媽網睇過一單bb幾個月大生虫既事, 可能同食手有關...所以我真係好堅決唔俾佢食..

首頁

尾頁

跳至