樓市動向

跳至

首頁
12345...17

尾頁

男爵府

好媽媽勳章

我昨日先收到房協個申請No.咋.
我打Tel.問過荃灣寶石大廈起碼要等4-5年以上,到時我唔知死左未呢

大宅

點解唔要駿發啊?
會快好多架!

男爵府

好媽媽勳章

我都有睇過呢種樓,係咪要去排左公屋申請先架~定係去房協拎表申請,係兩種唔同野黎架???因為我怕公屋我老公個額會過,呢隻就應該ok,但我睇唔明點樣先可以申請呀~mouth:

男爵府

好媽媽勳章

原文章由 周c奶 於 08-4-14 17:13 發表
點解唔要駿發啊?
會快好多架!

駿發租金太貴&面積太細,我打電話問過3人申請得1個梗房,
而寶石就有2個細梗房,加上我和c6都在葵涌返工.

男爵府

好媽媽勳章

原文章由 饅頭媽媽(町) 於 08-4-14 22:10 發表
我都有睇過呢種樓,係咪要去排左公屋申請先架~定係去房協拎表申請,係兩種唔同野黎架???因為我怕公屋我老公個額會過,呢隻就應該ok,但我睇唔明點樣先可以申請呀~mouth: ...

上房協個website download 申請表格然後寄去.
詳情妳去以下website睇睇la.

http://www.hkhs.com/chi/business/renhousing.asp

大宅

畀面勳章

我可以申請甲類唔知又要等幾耐呢?

男爵府

好媽媽勳章

minniepig:

甲 類 出 租 單 位 只 接 受 持 有 房 委 會 公 屋 輪 侯 登 記 冊 有 效 申 請 書 編 號 G1109353 / U125438 以 內 ( 即 登 記 日 期 或 輪 候 相 應 日 期 在 二 零 零 二 年 十 二 月 三 十 一 日 或 以 前 ) 人 士 之 轉 介 申 請 。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

我係2月尾都申請左,都想要寶石大廈,要等4-5年咁誇,我又無問過喎。等我聽日打去問問先。

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

想問可否一邊申請房屋署一邊串請房協(乙 類)呢?房協啲樓可否自己買返?但要住幾多年後?

別墅

下~~~駿發咁貴都係得1個房咋~~!!!

大宅

好媽媽勳章 睛靈勳章

mouth: 我申請北角健康村都係要等4-5年啦~我早兩個月至剛收到輪候編號~
[link=http://lilypie.com][img noborder]http://lb2m.lilypie.com/TgM2p8.png[/img][/link]

[link=http://lilypie.com][img noborder]http://lb5f.lilypie.com/BoxJp8.png[/img][/link]

珍珠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 有「營」勳章 叻叻勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

想問問你們申請左幾耐先有個No. ah?
我剛剛先send左form去房協.....
muk真的要等咁耐?但我打過去荃灣寶石大廈個管理處他們話重有好多單位都未租出wor.....

公爵府

oh my god要等咁耐架!!!我仲未申請呀

男爵府

我今年年頭交了表格後,收了申請號碼.我到現在都未再有通知審查. 我致電房協查詢,話要審查完後才正式排隊, 而且至快要到出年才審查及要等4年左右, 加上人工不可以 over or under,否則不合資格.

複式洋房

請問一下...駿發會快d...咁者係要幾等幾耐?
希望有人可以解答一下...唔該!

複式洋房

請問有冇人住緊駿發架???

大宅

想問o下我老公o向結婚前買左居屋之後再賣番比房屋署;依家我地一家2大1小(24個月以上冇物業),可唔可以申請乙類樓?

男爵府

好媽媽勳章

原文章由 tc1987 於 08-12-15 15:10 發表
請問一下...駿發會快d...咁者係要幾等幾耐?
希望有人可以解答一下...唔該!

房協啲職員話而家油麻地駿發花園大約最快等3-4以上,荃灣寶石大厦最快都要等5年以上,房協話因為近來已經很少人搬走,所以要等咁耐.
我哋一家3口,每月收入$18,100,申請公屋又過咗,出去租樓又貴,點解政府不體諒吓我哋這些中下階層,房署起公屋,點解房協又不起呢?房協又可不可以將甲類屋租出來呢?最多交貴少少租

[ 本文章最後由 晴朗ma 於 08-12-18 23:18 編輯 ]

珍珠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 有「營」勳章 叻叻勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

原文章由 晴朗ma 於 08-12-18 23:15 發表

房協啲職員話而家油麻地駿發花園大約最快等3-4以上,荃灣寶石大厦最快都要等5年以上,房協話因為近來已經很少人搬走,所以要等咁耐.
我哋一家3口,每月收入$18,100,申請公屋又過咗,出去租樓又貴,點解政府不 ...

same same with you la~~我係單親媽媽,我現在每月租樓都已經同左half有多,唉..真係好辛苦,但自己有手有腳,真係唔想拿綜援...點解政府唔照顧我們呢班人呢???今日看yahoo新聞見到:
濫批綜援 三年七換眼鏡 買名牌
我們呢班自力更生既人想買件新衫俾自己都左諗右諗:-( :-( ,個班拿綜援 既垃圾.......三年七換眼鏡 買名牌

複式洋房

嘩...原來都要等三至四年架...
點都好啦....多謝你既解答
原文章由 晴朗ma 於 08-12-18 23:15 發表

我哋一家3口,每月收入$18,100,申請公屋又過咗,出去租樓又貴,點解政府不 ...

首頁
12345...17

尾頁

跳至