產前產後

跳至

首頁

尾頁

別墅

生唔生好?!

各位媽咪你地好, 我已有一個四歲大的女, 依家諗緊生唔生第二個好, 可否比些意見.
除左經濟條件外, 重有什麼你地會考慮生唔生第二胎呢?

等待驗證會員

Re: 生唔生好?!

ting0329,
如果經濟無問題, 我覺得生多個無妨, 等個大女有個伴, 同埋學

別墅

如有經濟能力就生, 因將來大女有弟妹陪, 長大後又有人傾心事和商量仲大事情, 無獨仔獨女病, 好處很多

別墅

如果經濟許可,我都好想生多個,可惜,要諗多一樣嘢,就係個衰佬.因個佬只容許,一個起一個止囉....

子爵府

畀面勳章

Ting0329 寫道:
各位媽咪你地好, 我已有一個四歲大的女, 依家諗緊生唔生第二個好, 可否比些意見.
除左經濟條件外, 重有什麼你地會考慮生唔生第二胎呢?

除左經濟條件, 應該考慮埋照顧方面既問題. 邊個湊呢??可唔可以同時攪得掂兩件呢???怕唔怕將來個大女呷醋呢
(初初細佬/妹出世一定開心既, 但係慢慢發現屋企個個全心全力去晒個bb度果時, 點都會呷醋架喇, 咁發生呢件事果時又由邊個去安慰大女呢??) 如果得媽咪自己一個攪晒呢d事真係幾辛苦...
其實錢已經係最大問題架喇, 呢樣都唔係問題. 咁以上既問題都唔難解決既...

別墅

大家真係好媽媽, 諗生仔都偏向為子女著想, 多個伴. 但我諗的係:
十月懷胎好鬼辛苦;
家務點算, 重要湊個大女麻;
好難先keep到的身材又會再次走樣;
私人空間將被嚴重攤薄至幾近零;
長大后又要擔心多個人的教育, 工作, 交友........;
孩子成家立室后, 父母都係自已顧自已的多, 咁一個同二個又有何分別;
等等等等...諸如此類, 好多比較"自私"的考慮同諗法, 唔知大家有乜睇法.

複式洋房

我同ting0329的看法相同,都係比較「自私」咗啲,我都係唸緊 :
.懷胎十月時冇晒自由,邊度都唔去得。
.生產時非常的痛楚。
.生產後的坐月期像坐牢。
.初生bb的照顧,又要重過冇自由的生活......
.............................................................
不過我都覺得多一個或兩個會更好,但現在我自己都好芧盾,我的bb現只6個月大,還是遲一些再想罷﹗

首頁

尾頁

跳至