意見反饋
義工

論盡家傭 今日: 5|主題: 127065

跳至
有冇工人仲嘆過自己的媽咪入黎分享吓

洋房

國民生產總值:92

有冇工人仲嘆過自己的媽咪入黎分享吓

我工人真係嘆,我就做到死吓死吓,早上又要早過佢起身(6:30am)煮定粥比bb,佢就7am先起身,仲要沖涼,洗頭(唔可以晚上沖喎)到7:30先接手揍bb,我就要直刻趕換衫返工,放工我自己揍番,佢就9pm入房,唔再出黎幫手,晚上從來沒有幫手,以前夜喂奶,現在間中都會半夜起身玩,我真係好想炒佢,但佢的優點就是錫bb,不會偷野,不會成日講電話,我好驚換下一個仲衰,咁又點好呢,仲要忍佢16個月。各位媽咪有冇同感呢?

伯爵府

國民生產總值:19296

好媽媽勳章

Re: 有冇工人仲嘆過自己的媽咪入黎分享吓

SallyMa,

我以為我個工人已經好嘆, 因為我地屋企得兩個大人加隻狗, 夜晚我地番左屋企基本上佢煮完洗完碗就係聽睇都市日報(我每日都會拿俾佢睇) 然後9:30pm個女訓覺佢就番房, 但睇完你個case, oh, my god, 你係工人定佢係工人, 點解你唔叫佢早的起身煮定粥呀? 同埋有時佢番左房你都可以再叫佢早來幫手架(當然真係有野做啦). 唔好咁快養懶佢, 唔係遲的番唔到轉頭.

複式洋房

國民生產總值:170

Same as my case. I work harder than the maid.she wake up later than me,and sleep earlier than me,and she often complain she was very tired.

recently , she often "black face" to me.
I have decided to fire her tomorrow.

民房

國民生產總值:22

Re: 有冇工人仲嘆過自己的媽咪入黎分享

Hi, SallyMa,

我個同你差不多, 可能我個工人仲嘆過你

大宅

國民生產總值:4412

SallyMa,

Many maids are like this, just go back to the room whenever they want. Many times I wanted to ask them to do something but discovered that they already hid in the room. So I told them that they should at least say "Goodnight" before going to the room. Are there really so little things for your maid to do? My maid always work till almost midnight (because she is very slow in cooking and in cleaning the kitchen).

You can ask her to do things that she cannot when she is alone with the baby, e.g. iron shirts.

Why don't you ask the maid to get up and cook the congee? You can soak the rice overnight and use thermo pot so it wouldn't take too long to cook the congee.

大宅

國民生產總值:2119

SallyMa,

點解你唔叫你個工人做呀?你要煲粥仔,可以叫個工人早啲起身煲架,點解你要自己煲呢?你想個工人夜晚幫手湊仔,你可開聲叫佢,就算佢入左房,你都可以叫佢出返來,你要同佢講,以後要得你嘅命令先可以入房休息.

照你咁講,我又唔覺得你個工人係錫BB喎,佢一夠鐘就返入房,都唔幫手湊BB,朝早又起得遲,又唔煲粥仔,如果真正錫BB嘅,係應該對BB照顧有加先至啱.

你依家應該襯佢只係做得幾個月,仲係新,就要嚴加管教,抖正返佢嘅工作態度,重新畀過份工作時間表佢啦,如果教唔聽嘅,就炒左佢啦,唔好畀啲衰工人嚇親呀,其實好嘅工人仲有好多架.

洋房

原來都有媽咪同我一樣咁激氣,我都好想佢早起身煮粥,但係佢一起身就話一家要沖涼洗頭,叫過佢夜晚沖,又話是習慣及唔會有風濕,咁我都無佢乎。惟有自己煮。夜晚入左房,叫到當聽唔到,不過我地都好少叫,因為基本上我和老公一齊揍都無問題,只是有點激氣。比錢請工人自己都要咁辛苦。

洋房

真係愈講就愈嬲佢,仲有呀,佢星期六要我地好早吃晚飯5:30,因為可以7pm走人放假 (出去過夜), 星期日10pm返黎直入房間屋企幾亂都唔會理。如果我知道有好工人,我就一定會炒佢,但如果要用成萬元(一個月人工+機票+新agent fee+goverment levy)換一個唔知好唔好的工人,就真係冒險,是嗎?真係好矛盾。

伯爵府

好媽媽勳章

SallyMa,

咁你同佢講若佢要起身沖涼唔係問題, 但佢都要預早起身, 例如佢好似你咁6:30am起身沖涼, 然後再煮粥, 你可以同佢解釋番佢早起身, 但亞b訓晏覺時佢都可以訓, 但你一番工就冇得休息喎. 另如果拍門冇人應, 或者可以拍門後自己開佢房門, 如果佢lock門, 咁下次就叫佢最好唔好lock門咯.

民房

國民生產總值:134

I agree with ballpen.
Mine is tricky and she would not do bad things in front of me. She gets up at 7:00am and goes to the bed at 12:00am. She treats my baby good. But she always talk with her mobile or my telephone in the house whenever she was alone with baby. Sometimes she would do her personal things in the toilet room. The worst is that she always lying even on very little matters. I almost cannot tolerate her lying but at least she does not has gust to act bad in front of me.

伯爵府

好媽媽勳章

點解你會批準佢出去過夜, 同埋我要求我既工人星期日要8:00前返, 當然佢都有遲過, 但我既底線總之佢before 9:00前返來就ok, 不過佢一早7點左右就會出去, 有時都唔執屋, 不過會煮定飯仔俾個女.

複式洋房

國民生產總值:449

SallyMa,

你個工人非常唔掂:
1. 朝早沖涼, 呢樣我已經不能忍受, 做

珍珠宮

國民生產總值:30976

2018勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 親子王國15週年勳章

SallyMa,
我非常同意whitehorse講的野,你個工人咁差,新請一定好過她。
另她試用期已經咁差嗎?
是的話你怎麼當時不換?
武裝的心臟為你 Break Down
剩下赤裸的告白 沒防備的愛
奮不顧身要勇敢 擋開流言的子彈
So Baby Let’s Go Go Go Go Go

子爵府

國民生產總值:11034

醒目開學勳章

Sallyma,
你唔可以咁就個工人,如果佢要求你星期六5:30pm食飯,我就會問佢究竟邊個係老細,邊個出糧比佢!你點解會比佢出外過夜,你唔知你要負責ga!佢係出面有嘜頭暈身hei,有嘜病就傳染比小朋友就麻煩!
如果我係你我就會list份工作表比佢,list明佢幾點起身,每日做d嘜野,佢要早上沖涼洗頭冇問題但佢可以煮左粥後做,如果做唔哂就唔好瞓!你樣樣都做哂佢等係可以早d返入房做自己野啦!如果佢唔like,咪等閒叫佢做d嘜做d嘜囉做到佢暈,就算佢入左房我都會搞門有禮貌叫佢出黎做野,d工人一定要佢做野有責任同佢一定要聽僱主話,話比佢知煮野係佢的job duty,唔做就收warning letter. :-x

子爵府

國民生產總值:12409

Sallyma,

非常同意以上各位媽媽所說,不可讓工人每星期六晚在外留宿。還要遷就她那麼早就要吃晚飯!!

我個印印兩年多以來,只有兩晚問准我後在外留宿:
一晚是她媽媽(一位已在港替同一僱主工作十多年的印印)辭職不幹回印尼的前夕;
另一晚是回教新年前夕,她要去回教聚會通宵唸完一本厚厚的經書

大宅

國民生產總值:1658

My 賓賓 has not much to do too. Gets up at 6:30am to clean toys, then my son wakes up at 7:00, so she feeds him. I prepare congee and ingredients every morning. Then we go to work at 8:00. She is alone with my son until I come back at 6:00pm. She will do some housework and of vcourse talk on the phone. Her attitude is very bad and always has a black face.
So I decided to fire her next week and I have already hired another new maid. At least is a new start than staying with someone I don't like ( and I have to pay her every month!).
http://www.studio123.hk/onlinealbum/2008-02-03/preston.html

珍珠宮

國民生產總值:45419

2018勳章

SallyMa,

you're really too kind to your maid. You should have set her timetable for her once she stepped in your house. if she really needs to wash up in the morning, she arranges it on her own as long as she performs the duty as stated. Preparing congee for the baby is her job. She should do this. if she really loves ur baby, she should find that it is her job and enjoy it.

moreover, she takes leave from 7pm sat to 10pm sun. she has more than 24 hr of leave for her rest day. in fact, she needs to stay at ur home since it is stated in the contract. you should stop her from staying outside overnight. whatever she does outside, you're still liable for her doings (touchwood, if she's got accident elsewhere).

is the maid hired thru an agent? ask the agent to tune her thinkings. you're paying someone to relieve your burden, not creating both physical and psychological burden for yourself.

複式洋房

國民生產總值:261

sallyma

點解你個工人特別到星期六晚上已經當自己收工,總要唔返黎訓,我個agent話比我知法例好似唔得,你查下,

同你個工人係唔係當自己返寫字樓工朝九晚五,你真係要有家規先得啦,如果唔係你就比死更難受,你要記住請工人係要幫你唔係煩你,佢初到步已經聰明到呢個地步,我相如果你仍然留佢係你屋企,一可能佢會大肚,你要照顧佢服持佢坐月因為你唔可以炒佢,第2個可能就取你的物品後一走了之,

你考慮下啦,這一個人係唔係做工人材料,工人要有工人守則,有大有細,要聽指示.

joshua1118

大宅

國民生產總值:1877

sallyma

請問妳個工人係Bun Bun or 印印,我估Bun Bun居多.因為根本無乜人會叫僱主星期六出外,星期日先返.足足跟勞工法例要放足24小時.
我認為放假那天,她早出門都無問題.我個印印會拖埋地

大宅

國民生產總值:3182

RaRa,

When I see your table, I am tempted to list out the time-table of my maid to see if she is a 'lucky maid"

Mon to Fri
-----------

about 6:30 a.m. wakes up, cooks chinese medicine for me (in the last 3 months), prepares a bottle of milk for my duaghter and mops floor. No need to cook breakfast.

about 8:00 a.m. My girl wakes up. I help her clean teeth, change her diaper, get her dressed for school..etc

about 8:30 a.m. grandmom takes my daughter to school by bus. Maid carries girl to bus stop (bus stop is about 5 minutes walk from apartment)

8:45 p.m. back at home to do housework

12:00 noon grandmom picks up girl and feed her lunch (sometimes may ask maid to cook a bowl of noodle but mostly give bread to girl)

2:00 p.m. grandmom takes girl for nap. Maid doesn't need to cook lunch for grandmom.

4:00 p.m. goes to market and prepare dinner

6:00 maid cooks dinner for girl (usually noodles with a fried egg) and grandmom feeds the girl and baths her.

8:00 serves dinner and then play with girl so that my husdand, mother in law and me can take dinner peacefully

8:00 - 10:00 takes her dinner and washes kitchen (yes, it takes her more than one hour to clean the few plates)

10:00 goes to bed

Mother in law and girl go to visit auntie about once or twice a week. Mother in law will take the maid along so that she can carry my girl. They will be out for whole afternoon. During this time, mother in law and girl will stay in auntie's office (self-business) and she will spend time with her sister at home (auntie hires her sister). In that sense, she usually get another day off per week.

Holiday
======
My whole family is out to park, shopping..etc for 2/3 of the day. Maid usually stays at home alone without special duty.

HEr performance
-------------------
- my girl enjoys playing with her

- housework is completed in an o.k. standard

- cooks quite well after training of mother-in-law

- lacks initative (when she is off, I find dusty and oily places, drawers are not well organises...etc) and looks dark face sometime

So after I write out all these details, I think my maid enjoys easy work.

跳至
  • 搜 尋
  • APP
  • 網 站
© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.