論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

很討厭,自從不和工人續約之後,就發生很多事:

1)忘記幫阿仔洗校服;
2) 趺了Key,令我個仔(only 2.5 years)放學,無門口入;
3) 我個仔常常同老師講唔開心,因為姐姐要搭機走.

其實,我們本來同佢續約,因為佢掛住做傳銷,常常講電話,煲燶煲,才不同佢續約

佢太過份!!!

男爵府

做傳銷? cannot accepted as in Hong Kong, you hire her as helper only. How come she could 做傳銷 and earn money?
希望勉勵一些有任何困難的人,要勇敢一些,有能力幫人就去幫,不開心時不要怪這怪那,上班時不要推卸責任! From myself, 兔唇mama

鏗鏗MUM: 人窮,慾望琳瑯,不爽不吃;志不窮,路途瞭闊,不吐不快 : )

珍珠宮

佢犯法喎~ 不如你搜集多D証據, 去勞工處告佢~ 嘻~ 唔係淨係工人先識去告人架~~

子爵府

我都有d擔心,因我都唔打算同個工人續約。佢8月完約,而家已經成日試探我奶奶,問我哋會唔會同佢續約。
d工人真係好不知所謂,自己工作表現差,仲妄想僱主同佢哋續約,唔續就整古做怪,討厭至極!
樓主你個工人咁鬼衰,一於報警舉報佢秘撈!

複式洋房

回覆 #4 fionacat 的文章

今日輪到上不到校車...

珍珠宮

原文章由 Billyonnie 於 08-4-17 13:22 發表
今日輪到上不到校車...

佢做到好出面喎!! 你仲等咩啫!! 打去勞工署問下, 話工人外邊做part time是否犯法!! 要點做啦!!

大宅

樓主, 我都剛剛抄佐個做傳銷的工人, 我都有打去入境處投訴傳銷公司和工人, 你可以打以下電話2824 1551(入境處舉報熱線).
另外, 我諗你都要考慮下即抄, 這樣可以防止意外發生.
佢地做傳銷, 後面有好大班人教佢地玩野, 我個工人自從做傳銷後, 整個人都變了, 雖然還有三個月就完約, 但我都捱唔住, 當揾到新工人後即抄舊工人.

大宅

What is the name of your bad maid?

別墅

可唔可以講我知工人做傳銷的詳情?我個工人都好多電話傾,唔知...

複式洋房

嘩!佢啲”意外”樣樣有驚喜,仲要催眠少主同佢講好話,你都係要儘快睇下奶奶可唔可以幫你湊住個囝,補一個月俾佢都要即炒,保少主平安要緊呀!

複式洋房

原文章由 mamawaga 於 08-4-18 10:04 發表
嘩!佢啲”意外”樣樣有驚喜,仲要催眠少主同佢講好話,你都係要儘快睇下奶奶可唔可以幫你湊住個囝,補一個月俾佢都要即炒,保少主平安要緊呀! ...

但我之前一個月只比佢放2日假,所以驚佢返我哋咬一啖!!!

禁止訪問

複式洋房

原文章由 mrs.hamster 於 08-4-18 15:16 發表
咁你有無補充錢比佢先?有係無問題喎,我依家都只係比工人放SH,每周例假係無放過。

再講,你重更加應該告發佢先,如果佢真係告你都可以話佢因為報復而屈你。 ...

雖然我計足見$$$,但 都不合法喎?!

子爵府

HOW DID YOU KNOW 佢做傳銷
我都擔心我個MAID有做,因平時係屋企得2個囝囝
無IPCAM

男爵府

原文章由 Billyonnie 於 08-4-18 16:40 發表

雖然我計足見$$$,但 都不合法喎?!

if you paid money for her rest day, that is OK, but SH (statatory holiday) must not give money.

複式洋房

What is the different btw "rest day" and "statutory holiday"?

別墅

My maid will finish the contract on July and she was asked me whether will have 2nd contract with her. I'm afraid how to handle it, too!

Actually, I was employed another new maid who will come on July.

大宅

回覆 #11 bblamlam 的文章

請問手上要有什麼証據先可以告發bad maid做傳銷? 告得入嗎? 有罰她嗎?
還是就咁口講就告得到她? 因這個理由炒她還要補一個月嗎? 個結局怎樣? 請pm我

複式洋房

回覆 #8 chpyeung 的文章

I will only disclose it after we fire her! Otherwise, I am worried she will be more misconduct...

大宅

我有佢收票的copy, 入會的表格(當然張野不是寫入會, 係寫purchases order form), 介紹其它maid的入會申請表, 有傳銷公司名字和地址. 我將所有資料fax 俾入境處. 更同時留埋姓名和電話給入境處. 希望入境處可以真係做番d野啦!
至於入境處跟進成點??真係無可奉告, 因為我都無收過進一步消息. 我抄maid的時候都係補足一個月.

首頁

尾頁

跳至