論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

在聘請菲傭時........?

各位媽咪,

你們在聘請菲傭時,首先會看個工人的咩先呢? 如何決定聘用呢? 我覺得好頭痛,好驚揀個爛燈棧。

- 樣貌
- 學歷
- 家庭狀況
- 婚姻狀況
- 工作經驗

以上各方面,你們會考慮邊方面先呢(排序)?

別墅

Re: 在聘請菲傭時........?

其實最好問下佢以前的僱主的意見, 有的好好會講真話. 不過請工人有一半是睇妳好唔好彩. good luck! :-P

複式洋房

HoHoMa,

我系指請海外的工人呀!

別墅

meimeicheung 寫道:
各位媽咪,

你們在聘請菲傭時,首先會看個工人的咩先呢? 如何決定聘用呢? 我覺得好頭痛,好驚揀個爛燈棧。

- 樣貌
- 學歷
- 家庭狀況
- 婚姻狀況
- 工作經驗

以上各方面,你們會考慮邊方面先呢(排序)?

The following is the priority that I will consider :-

1. Overseas experience in Singapore/Taiwan (Those with experience with Chinese Employer are preferrable as they easily catch up with the job and their Chinese cooking skill is more good.)

2. Age (preferrable over 30 years) (Those over 30 years are more mature and more responsible.)

3. How long has the maid worked for her previous employers ? (From this, you can judge that she is not too bad if she has worked for the same employer for more than 3 or more years.)

4. Fluency of English (They will not lead the children to learn/contact bad english.)

5. Appearance

6. her manner in the Video

7. Education (preferrable with secondary education) (as the maid with secondary education only is not eligible for applying jobs in Canada)

大宅

我既選擇係咁:

1.樣貌:因為我總係覺得“相由心生“呢樣野,而且如果請左個樣鬼五馬六咁,仲有要同屋企人日日要對住佢個喎,緊係要揀個順眼D既啦。
但係我個 agent 都好有心,提我唔好成日揀靚工人,因為你老公都算靚仔咁 :P .....都好搞笑,我同意又唔可以忽視既。
以我暫時既直覺都係OK既∼

2.家庭狀況:排行同有幾多兄弟姊妹,呢樣可以反影佢地性格,如果係大家姐會有責任心D。同埋佢屋企需要錢既程度,都影響佢既責任心。

3.學歷:睇下佢讀邊科,反影佢係邊類人,同語言能力咁。但係如果太高學歷又唔係太好喎,咁佢個人又唔會太歉卑,呢樣係做工人最緊要既守則之一。

4.婚姻狀況:結左婚同有細路仔基本上會定性D,同有揍細路經諗囉。

5.工作經驗:我揀冇經驗,因為有經驗既我怕佢太有主見,唔
聽我講,因為我本身都有好多規舉,又怕佢鐘意用舊老細果套
,又或者成日同以前比較。

以上係我既小小意見,點去揀工人,真係要睇自己既需要,因人而異既∼

複式洋房

重有點就係睇下個工人自己係咪乾淨企理。不過,如果上鏡時化左妝就難睇啲,但可再參詳佢嘅字跡同agent嘅評語。
我之前請過一個印印,用落就發覺她非常骯髒。屋企污穢還事小,影響BB健康或攪到BB習慣埋骯髒就事大。當時我呀B面上不停生癬,隔數星期就看皮膚科醫生,初生BB就要搽hydrocortisone。我接過個印印本護照,隻手就即刻痕。再看清楚,呢個印印本身皮膚非常粗糙,似是一直由細到大都沒注重清潔而成的,這個就是我當初看漏眼的,希望你不會。(之後我都怕左,唔再請印印。)

首頁

尾頁

跳至