在職全職

跳至
[在職媽媽] 會計媽媽問題

首頁

尾頁

別墅

請問如果有筆喊封年前舊賬一直無人追,又唔會主動去找,同間公司已無生意往來,現在想WRITE走筆賬,應該開個什麼賬沖走? Thanks
:wave: :wave: 我心專主為大。

男爵府

點解唔追? 間公司執咗未?

如果真係要write off, 入去bad debt/壞賬戶口囉!!

別墅

Sorry ! 我講欠 Creditor,唔 Debtor,無人會追,一真存在都無需要。就是唔知開乜 a/c 佢走。請幫忙

原文章由 angelymama 於 08-4-17 10:28 發表
點解唔追? 間公司執咗未?

如果真係要write off, 入去bad debt/壞賬戶口囉!!

:wave: :wave: 我心專主為大。

珍珠宮

Dr bad debt

Cr Trade receivable

近來瘋狂用衣車 梳化套 咕臣 床單 枕袋 被袋 背包都做過   

大宅

Dr. Creditor
Cr. Other Income

原文章由 YINGLAM 於 08-4-17 23:45 發表
Sorry ! 我講欠 Creditor,唔 Debtor,無人會追,一真存在都無需要。就是唔知開乜 a/c 佢走。請幫忙

複式洋房

原文章由 claudi-mama 於 08-4-24 21:58 發表
Dr. Creditor
Cr. Other Income

同意claudi-mama既記帳法.
如果盤數要audit既話 and 以上entry有關既amount係material, 咁auditor 可能會問有咩原因 to support such amount is no need to pay now and in future.

首頁

尾頁

跳至