論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

子爵府

第一次請工人,印尼姐姐41歳,有5年馬拉照顧1個5個月大Baby經驗,6年台灣照顧4個老人經驗,由於急用工人就請了她照顧我的nb(2個月),昨天去接工人回家,樓下食蕉幫我們開門,佢第一個衝入去完全冇理過我地,我地當時仲抱住bb,跟著今日出街去奶奶家又係咁,等我開門,我老公抱住bb都未行,佢又第一個衝出去,我即時叫住佢要先讓先生太太進出,因為先生抱著bb,你要幫先生開門,她面有難色答我哦,晚餐時我叫她在廚房吃她又少少黑面,BB在家喊,工人係房冇主動出來看bb,而且佢唔識餵奶,唔識掃風,唔識同bb沖涼,唔識換片,隻手勁凍又唔肯著衫,一摸亜b就喊,個人覺得佢對bb冇乜愛心,可能湊慣老人家,我教佢佢好似有少少唔高興,我又勁唔習慣對住佢,屋企多個外人好唔自然,如果唔係冇人湊b我又快要返工真係想唔用工人,我老公叫我要求唔好咁高,但第一日來我都唔提點之後怕佢唔再聽,可唔可以教下我點做好?

子爵府

回覆 Yungalice13 的帖子

你工人好似唔聽人講,唔受教!因為做左好耐。
可能要考慮搵人?
如果BB咁細都幫唔到手湊BB,大啲更無用。
早炒早著。

洋房

最好搵過個好D, 話晒要湊NB, 一來又幫唔到你手. 二來如果要交低俾佢. 一陣BB有咩唔舒服又唔知. 最大問題佢唔聽教就麻煩.

男爵府

回覆:新工人冇乜禮貌,點做好?求高人指點

佢根本冇心打呢份工!你放心比呢種工人照顧BB?

複式洋房

回覆:Yungalice13 的帖子

好似我現任工人咁啊,好彩我係ftm 我bb出世都現在都係我一手湊,佢一黎到已經話唔識湊Nb,教佢又黑面又唔學,feel到佢無愛心,之後我索性自己湊,佢只做家務,煮飯,執頭執尾咁,你要返工我估可以炒得,因為如果無愛心,bb哭唔出黎已經no good la ,會好唔放心

男爵府

你有無比家規佢?我之前有個又係咁,我大住肚,佢等我開門比佢,仲成日自己行得快快,唔理我,初初好嬲㗎,之後心諗,你咪行得快囉,你有鎖匙 咩?同佢搭車又爭位坐,譬如:叫人食飯,早抖都要叫佢㗎!佢哋真係唔識禮貌。

嚴啲同佢講,佢黑面,你又黑返佢。

複式洋房

回覆:新工人冇乜禮貌,點做好?求高人指點

我個姐姐岩岩黎果陣都係咁,我老公訓示過佢,話一切以BB 同我為先,呢個亦係首要職責,同埋詳細講一次我地的需要,例如咩時候要佢伸出援手,仲有教佢中國人的禮儀及規矩,之後醒左好多.
當然,姐姐係驚出糧俾佢的老闆,老闆出聲好重要.

侯爵府

引用:第一次請工人,印尼姐姐41歳,有5年馬拉照

原帖由 Yungalice13 於 14-12-22 發表
第一次請工人,印尼姐姐41歳,有5年馬拉照顧1個5個月大Baby經驗,6年台灣照顧4個老人經驗,由於急用工人就 ...
老屎忽就有呢樣唔好,以為自己好叻唔聽話,觀察多一排,試下慢慢教先,唔得就再請一個。

別墅

回覆 Yungalice13 的帖子

咁有經驗但基本照顧nb 都唔識???係唔係扮唔識咋

大宅

第一次請工人,印尼姐姐41歳,有5年馬拉照顧1個5個月大Baby經驗,6年台灣照顧4個老人經驗,由於急用工人就 ...
我果個阿姐都係咁。管理員都投佢無禮貌,我叫佢要be polite to everyone 就好啲啲,真係啲啲 係我面前果時 佢地有啲唔係城市人,無咩公德心,唔識禮貌,好難教,咩禮儀都唔曉但係就識發脾氣

大宅

同我工人一樣!佢喺我臨放完產假同我講佢太虛弱唔可以湊b尤其夜晚,咁耐以黎,幫我餵過一次夜奶,佢話比一個月通知期我,但今日即炒佢了,垃圾!

首頁

尾頁

跳至