嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

大宅

bb食奶時間??

我BB四個月大, 通常7-8點食第一餐奶. 如果四個鐘一餐,要成十一至十二點才食最後一餐,我想BB可以早一D食最後一餐,應該怎樣??

複式洋房

Re: bb食奶時間??

Hello Ziggy,

我個女足足大妳個b1個月, 佢11月21日出世呀. 我都係7點幾餵佢食第一餐, 4個鐘1次, 最後1餐奶都係11點半到叫佢起身食. 點解要早D比佢食最後1餐呀? 我個女的食奶時間如下:

7:00 or 7:00am(有時6點幾睡醒, 我等到7點幾先比佢食)
11:30 am (有時睡吓晏, 1個鐘到)
3:30 or 4:00 pm(有時睡吓晏, 1個鐘到)
7:30 or 8:00pm (食完奶就訓)
11:30 or 11:45 pm (要叫睡佢食最後1餐)

中間會比佢飲啲水或果汁, 我等佢6個月先玉比糊仔佢試食. 咁我要唔要早啲比佢食最後1餐呢??

洋房

My son now is 8 months old.
Usually I give him 5 times of milk per day.

6.00am 5 oz milk (wake up)
8.00am vegetable cereal
10.00am 6oz milk
12.00 nn fruit puree
2.00pm 6oz milk
5.30pm 6oz milk
7.00pm potato/pumpkin/egg yolk/vegetable cereal
9.30pm 6oz milk (sleep)

9.30pm is his sleep time. I never call him wake to drink milk after that cause that will disturb his sweet dream & thats not good for his oral healthy.

大宅

畀面勳章

我都係7:00am or before俾佢食, 有時最後一餐會去到8:00pm. 跟住9:00 pm or 10:00pm左右 會飲下水, 之後11:00可能已訓左. 訓左我唔會叫佢起身食. 佢最多第二朝會早左起身食(如6:30). 敢d時間咪又會早番d囉.

首頁

尾頁

跳至