嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

大宅

BB而家11個半月大, 由上星期日開始忽然唔肯食粥/飯,
只肯飲奶, 連平時愛吃的包包都無興趣.
BB一見到我拿住匙便雙手掩面, 根本一啖都餵唔到.

唔知是否因為出牙關係??(她已出左7隻牙, 之前未試過咁情況)

請問有什麼方法?? 煲/煮什麼才可令BB肯食番固體食物??
要看醫生嗎??

請幫下我, 我很擔心. THX.

大宅

醒目開學勳章

原文章由 eva寶寶 於 08-4-19 12:33 發表
BB而家11個半月大, 由上星期日開始忽然唔肯食粥/飯,
只肯飲奶, 連平時愛吃的包包都無興趣.
BB一見到我拿住匙便雙手掩面, 根本一啖都餵唔到.

唔知是否因為出牙關係??(她已出左7隻牙, 之前未試過咁情況)

請問有什麼 ...

唔好話你..我bb13個月...由4月頭開始..到而家都唔肯食粥...
我都唔知佢做咩...雜食佢就肯食小小..又係一味飲奶維生...
有時夜晚就痴d大人反食...
(我仔而家又係出緊大牙...)都唔知佢幾時先肯正常咁食番野...

大宅

我仔仔又係咁,好担心﹗有冇人可以教吓路﹗

我仔仔己經一歲,而家己經出咗八隻牙仔,係因為出牙仔關係先會食少咗定係點解呀﹗我問過健康院醫生,佢話我仔仔都係奀咗少少,佢出世都有六磅半,但一年都係重咗好少咋,而家十六磅半,醫生話佢偏細碼,佢又唔肯食粥,試過其他口味,最多都係食到大半碗,但係大人食嗰啲佢又好鍾意食,所以都想請教吓各位有冇辨法可以教教我,唔該,如果有好食譜介紹唔該send俾我[email protected]

伯爵府

醒目開學勳章 BK Milk勳章

我阿仔自從8/9mth開始見到隻spoon就耍手擰頭~從來唔食粥! 奶都係3-5oz一歺
但係見到大人食嘢就好有興趣

this is what I do~ 佢一路都仲係中碼B
响bb面前食d佢食得嘅嘢, share with him!
e.g. corn flake, 麥包+cheese, 麥皮, 通心粉(ABC粉),
飯+ 餸(e.g. 蒸水蛋, 豆腐+肉, 節瓜, 冬瓜粒湯, 蕃茄蛋------ all low salt or no salt, a bit sugar if needed)
仲有, 就係要變, 日日一樣一定唔so你!
試下唔好撈埋一齊煮, 飯餸要分開!

其實你地bb都有12mth, 好多嘢食得架喇!

大宅

除了要變之外, 另一樣係要試, 仲要不怕返頭試.bb真係好飄忽, 今日明日後日不吃不代表再下一日都不吃.抱輕鬆的心情而不要抱太大期望, 照整, 佢不吃自己吃, 有時佢又突然吃. 這是我bb的寫照.

試下字母粉, 薯蓉, 上海面 (煮腍切碎), 桂花粉, 麥皮 (citysuper有一隻燕麥粉, bb食不怕太粗), 小米, 藜麥 (這兩者百佳有賣點點綠出品), 再唔係糊仔都得, 反正都係碳水化合物. 或者可以同佢玩, 比套膠碗(吉碗)膠义佢拮拮下, 可能佢心情好會食. 總之要試, 好似猜謎咁, 當佢肯食時, 就係自己中獎啦.....(互勉!)

(我的愚見是, 其實有些bb不是太在意食物的味道, 反而在意質感, 花款, 進食時的氣氛.......等. 好似我囡, 試過好比心機整好好味的粥仔, 佢唔多HAU,但試過一次返阿媽度臨時只有軟白飯撈少少魚湯, 佢就食到興起)---而家佢12+月, 一日三餐一點, 正餐食大人碗一碗至碗半, 都係得19磅半 (不過出世都係好奀); 佢問題反而係唔肯食奶.所以呢, 大家一齊加油吧!

[ 本文章最後由 納奧美 於 08-4-20 01:11 編輯 ]

首頁

尾頁

跳至