親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

別墅

去完台灣自由行返來啦~同大家分享一下

哈哈!終於完成4日3夜的行程,回想起出發前,真係有d緊張(之前雖然同亞仔去過澳門),出發前一晚直頭失眠 :-( 朝早8:00機,要成5點幾起身.亞仔重慘要俾我o地整醒.......zzzzz

台灣都幾方便,個幾鐘就到,不過由於此行有帶士的車,臨上機時寄倉,到台灣後就因士的車問題,在機外等o左5分鐘才取回士的車.之後就因這問題以至到做落地簽證要排隊尾 :-(

講起落地簽證就真係有d唔開心,成機人只係開一個counter,要排30-45分鐘才完成手續......

之後我們o地就搭大巴到台北火車站(約45-60分鐘行程),我o地3夜都住天成大飯店.這飯店有d似佐敦新樂酒店,不過就好方便去搭火車及地鐵,真係唔駛5分鐘就到車站.房間乾淨,早餐亦算好吃.

今回就講到呢到,下回再說行程 :-P
我係卓熙豬豬,成日鍾意扭計,又鍾意發脾氣

伯爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

Re: 去完台灣自由行返來啦~同大家分享一下

Hi 卓熙豬豬,

Did you buy a lot baby stuff at Taipei? Coz when I travel & found that clothes, eat, travel etc. were cheaper than HK. I guess Taipei's baby product will be also cheaper than HK as well, e.g. "yellow duck" is made in Taiwan.

Any comments?

大宅

卓熙豬豬:
你訂天成幾$日

男爵府

2019勳章

卓熙豬豬:
卓熙豬豬幾大呀?你之前去過台灣未?如果第一次就去自由行會否很冒險?

四日三夜是否只在台北自由行?

洋房

我次次出門去旅行都係自由行, 我鍾意不受管束既旅行。

別墅

yy:
我個囝今次去台灣都係17個半月,因為只是台北遊,而台北同香港又差唔多(沒有時差,氣溫比hk高2-3度),就算是自由行都ok,唔會危險.

amy:
天成3晚房連早餐約3000元(假期價,半日應較平),不過只是標準房(而雙人床房,則房間很細,有d甚至沒有窗 )

dorchiu:
在街邊買bb衫會平d(平10-20元).但在三越買bbo野會貴d,尤其是combi,黃鴨仔product可能我未遇到所以不是太清楚 :-P

別墅

今次行程如下:
11/4
因攪落地簽證沒o左上午.......
下午到太和殿吃火鍋(很貴)
晚上到"ting"泰豐(好似hk好味d)
再到西門町逛

12/4
吃完早餐(我重帶真空壺去靜靜雞裝粥俾bb食--不過最終佢唔食粥要食大人o野)到九份遊覽
晚上去士市林夜市(並非如想像中咁熱鬧,好食)

13/4
到北投浸溫泉(到春天酒店,浸90分鐘)
到溫泉博物館(免費)
晚上到忠孝敦化行誠品商店

14/4
到中正紀念堂(免費)
到市政府站的三越
再搭酒店book之巴士回機場

四天之旅都幾方便,全部搭捷運(即hk之地鐵)可到達,只是去九份要搭火車再轉的士,故住天成真的很方便,因而實在太近地鐵及火車站啦

首頁

尾頁

跳至