樓市動向

跳至

首頁

尾頁

大宅

已知道2年年資方可申請公屋或居屋資格(綠表)。
想問問各現職公務員嘅C6同C9,你哋知唔知未夠2年年資如何申請居屋呀?白表如何交份僱員薪金證明書?
因依家有出售居屋計劃單位2014,想搏一搏睇下抽唔抽得中呀。
事源之前見到同事申請14/15年度公務員公屋或居屋計劃,但睇番公務員事務局網址,要2年年資方向申請。

子爵府

2024年龍年勳章 秋日勳章 炎夏勳章 春季勳章 冬日勳章 畀面勳章

回覆:有關公務員未夠2年年資購買居屋一問

唔夠年資不合資格循公務员途徑申請, 咪唯有跟一般人用白表抽

大宅

引用:唔夠年資不合資格循公務员途徑申請, 咪唯有

原帖由 5R2H 於 14-12-25 發表
唔夠年資不合資格循公務员途徑申請, 咪唯有跟一般人用白表抽
照樣遞份僱員薪金證明書俾總部嗎?

子爵府

2024年龍年勳章 秋日勳章 炎夏勳章 春季勳章 冬日勳章 畀面勳章

引用:Quote:原帖由 5R2H 於 14-12-25 發表唔夠年

原帖由 honkiu24 於 14-12-25 發表
照樣遞份僱員薪金證明書俾總部嗎?
這個不清楚, 唔識答你

大宅

你講既係咪公務員公共房屋果個福利計劃呀?岩岩申請左今年,但好似岩岩dead line左啦~
唔好講夠唔夠資格住,我做完research至少要10年以上先有機派到公屋/居屋綠表

我老公都係做左4年幾,都係填下當抽獎

大宅

引用:你講既係咪公務員公共房屋果個福利計劃呀

原帖由 kayikayi293 於 14-12-25 發表
你講既係咪公務員公共房屋果個福利計劃呀?岩岩申請左今年,但好似岩岩dead line左啦~
唔好講夠唔夠資格住,我 ...
我唔知呀,我見到有同事唔揀新單位,揀翻新單位好快就上到(年資5年下)。
但綠表資格都要等10年??放棄公屋輪候資格,轉綠表喎??

別墅

引用:已知道2年年資方可申請公屋或居屋資格(綠表

原帖由 honkiu24 於 14-12-24 發表
已知道2年年資方可申請公屋或居屋資格(綠表)。
想問問各現職公務員嘅C6同C9,你哋知唔知未夠2年年資如何申 ...
最好方法係打去人事部直接問,因為個個 case唔同。

大宅

回覆:有關公務員未夠2年年資購買居屋一問

再問問大家呀。如果加老人家名字去申請表,輪公務員公屋會唔會快過結婚家庭呀?居屋申請亦會唔會容易拎到購買編號呀?

別墅

畀面勳章

路邊社消息話13年...
以綠表資格買居屋的公務員最低年資係2年1個月, 單身資格上公屋就最低35年, 2人家庭最低係3年幾-2X年都有,但視符市區定新界區/舊樓定翻新樓定新樓

珍珠宮

回覆:honkiu24 的帖子

有quota, 要排隊架, 你以為比錢買居屋就唔駛排,張綠表好值錢,街外人要抽白表,仲要幸運大抽獎,仲有入息限制。

不過,近年樓價高企,好多人夠年資都唔要,應該快左。

大宅

引用:路邊社消息話13年...以綠表資格買居屋的公

原帖由 winninglover 於 15-03-08 發表

路邊社消息話13年...
新樓舊樓我都接受到。
但該消息的綠表資格係以單人去申請或2人已婚家庭去申請呀?

大宅

引用:有quota, 要排隊架, 你以為比錢買居屋就唔

原帖由 bik1229 於 15-03-08 發表
有quota, 要排隊架, 你以為比錢買居屋就唔駛排,張綠表好值錢,街外人要抽白表,仲要幸運大抽獎,仲有入息 ...
我都知道有quota。不過想了解單身申請綠表定同老人家申請綠表會快啲啫。

唔該你解答

別墅

畀面勳章

honkiu24 發表於 15-3-8 18:23
新樓舊樓我都接受到。
但該消息的綠表資格係以單人去申請或2人已婚家庭去申請呀?
資料冇講,同埋佢係講最低年資,所以有啲年資長都可能冇

首頁

尾頁

跳至