論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我工人琴日放假,返黎我地問佢去左邊玩啦,佢就話係付近church. 工人黎左3個星期,應該識左新朋友。佢話佢個朋友黎左3個月,個老闆好好,每次放假都俾150蚊佢零用,又幫佢recharge 八達通。聖誕節又俾500蚊佢買野。黎緊生日仲去酒店慶祝。我聽完之後無言,只回應: your fd is so lucky.

男爵府

美好大世界2017勳章

係咪俾說話你聽架?
如果真係有咁好咁好既老闆, 個老闆肯定係傻架

子爵府

好媽媽勳章

回覆:係咪真係有咁既老闆?

我姐姐放假話去佢朋友老闆家,老闆話比,因為全家去日本旅行,成10個去嗰度開party,又唱又跳又食,好開心。

是不是真的有人肯呢?

子爵府

好媽媽勳章

回覆:lalafannie 的帖子

唉!咪搞到越來越多公主囉!

複式洋房

回覆:係咪真係有咁既老闆

我覺得做得耐而又好好好幫得手,得到咁好既待遇都有機會,但係黎得3個月,就有點難以置信。我都唔知佢係咪俾說話我聽,佢見我冇乜大反應就入左房。

333s    發表於 14-12-26 22:24

大宅

我個BUN BUN話,佢朋友D老板比佢地年年回PHILIP賓嫁.我再廣多次....系..年年呀!年年包埋機票比埋假

佢地. 我聽元之後叫佢幫我問下請唔請人,我去做. 太好做啦.

333s    發表於 14-12-26 22:21

大宅

引用:我姐姐放假話去佢朋友老闆家,老闆話比,因

原帖由 GreenLam 於 14-12-26 發表
我姐姐放假話去佢朋友老闆家,老闆話比,因為全家去日本旅行,成10個去嗰度開party,又唱又跳又食,好開心 ...
有。我個同事叫個bun邀請d fd返屋企開party

珍珠宮

有「營」勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:係咪真係有咁既老闆?

真有其事。我媽屋企對面d工人聖誕節開pool side party. 好多屋企只要你做好本份。吾洗佢地煩俾多一兩千一個月好多人都願意。

水晶宮

睇下呢個家傭版,都有新post話今年第一年同工人過聖誕,比$2000比工人,屋企人再另比。

侯爵府

vvchik2005 發表於 14-12-26 21:30
我個BUN BUN話,佢朋友D老板比佢地年年回PHILIP賓嫁.我再廣多次....系..年年呀!年年包埋機票比埋假
好多外藉家庭係咁做但個段時間冇人工,因為佢地係 expat 公司包机票年全家番老家,一般都係非法外宿,佢地吾想个工人瞓佢地屋企,好多鬼都為自己咋

大宅

引用:睇下呢個家傭版,都有新post話今年第一年同

原帖由 方方媽媽 於 14-12-26 發表
睇下呢個家傭版,都有新post話今年第一年同工人過聖誕,比$2000比工人,屋企人再另比。 ...
聖誕比$2000,咁過年比幾多?😰

象牙宮

lalafannie 發表於 14-12-26 21:04
我工人琴日放假,返黎我地問佢去左邊玩啦,佢就話係付近church. 工人黎左3個星期,應該識左新朋友。佢話佢 ...

1. 外傭說的... 可信性 高/低?
2. 好多外傭愛自吹. "妄想症"
3. 可能都有, 數量不多. 往往是愈有錢雇主, 愈會計算.
4. 別當 雇主 傻子.... internet 雇主方便取好多資訊
5. 故意說給妳听, 待你有樣學樣, 回想一下, 得益者會是誰?

每次放假都俾150蚊佢零用,
又幫佢recharge 八達通。
聖誕節又俾500蚊佢買野。
============== 妄想, 雇主"是但" 中計, 給一种都好過無.

外傭很有知慧的.

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 方方媽媽 於 14-12-26 發表睇

原帖由 eewinnie 於 14-12-26 發表
第一年巳二千,開壞了頭,下年不可能減小,否則會發脾氣。

翡翠宮

我唔信囉

水晶宮

sochui 發表於 14-12-26 22:44
第一年巳二千,開壞了頭,下年不可能減小,否則會發脾氣。
聖誕比得,咁新年、復活節、端午、中秋⋯⋯又比?咁佢有錢,鍾意點洗都得,
我窮,無咁多錢比,唯有用其他野去挽留人才囉。

水晶宮

eewinnie 發表於 14-12-26 22:39
係果個post才知,原來咁多僱主都有比錢比工人做聖誕bonus,有個個工人只做了兩個月,都比$1000,另加禮物。相比之下,有D僱主毛都無條,工人傾起時,難免會覺得自己boss唔夠好。

珍珠宮

引用:Quote:sochui 發表於 14-12-26 22:44 第一

原帖由 方方媽媽 於 14-12-26 發表
聖誕比得,咁新年、復活節、端午、中秋⋯⋯又比?咁佢有錢,鍾意點洗都得,
我窮,無咁多錢比,唯有用其他 ...
各施各法,只要留得住工人就可以。

侯爵府

回覆:方方媽媽 的帖子

我一個仙都冇比,比二仟真是豪氣

男爵府

引用:我唔信囉

原帖由 oldfrog 於 14-12-26 發表
我唔信囉
X2

大宅

引用:我個BUN BUN話,佢朋友D老板比佢地年年回PHI

原帖由 vvchik2005 於 14-12-26 發表
有,年年都包工人回去,中每次成個月。

首頁

尾頁

跳至