嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2019新春慶豚圓

點樣喂bb食糊仔??

我剛開始比bb食糊仔. 佢每次都食得唔多, 而且仲食食o下擺隻手入口, 攪到個面仔同D衫褲污糟晒. 我有以下問題, 請BK mom幫幫忙:
1. 點先至可以令bb食糊仔時唔好咁多手多腳, 食得乾淨d呢?
2. 點先至可以令bb每餐糊仔食多D呢?
3. 以你地o既經驗, 需要幾耐時間, bb會完全以糊仔代替一餐奶呢?
4. 以糊仔代替一餐奶, 通常個份量係幾多.
5. 何時可以比bb食其他o野, 如果蓉, 粥仔呢?

有咁多問題, 真係唔好意思, 一千個唔該先.

禁止訪問

Re: 點樣喂bb食糊仔??

珍珠宮

我媽咪教我,餵1,2羹糊仔就比D水(奶樽)佢啜[開初],等佢學習吞的技巧,我BB果時就係咁,當然你可因應BB 0既能力而增加匙羹(糊仔)的數量,我阿仔一學識就食得很快,D粥唔夠凍都唔敢拎出0黎餵佢。希望你快D成功!

男爵府

bb啱啱開始食糊仔,佢只會食幾啖,1就抱住呀b嚟喂糊仔,好似平時喂奶咁,就算佢手多多都可以捉實佢手仔,如果想bb食多d糊仔最好就等佢訓醒先比佢食,唔好係佢有睡意時比佢食,我第一日開始而經用糊仔代替一餐奶,不過有時呀b食食吓會發脾氣要飲奶,通常果時佢都係非常眼訓,大約1-2星期就不再喊飲奶,我用2安奶粉+4匙糊仔來開比呀b食,到而家食左成個月,都唔係餐餐食得哂,大約一星期可比果容bb食,

侯爵府

2019勳章

birdbird

1. 用口水堅
2. 手上要拿住發聲玩具(預備幾個)
3. 唔好開太"傑"
4. 佢食幾多就幾多, 肚餓再比奶

水晶宮

2019新春慶豚圓

多謝你地o既教路, 但阿 b 食o野都係冇乜進展.

我覺得喂阿B食糊仔, 真係乸手唔成世. 阿b食到成身都係, 又唔係食得多, 攪完一大輪, 我又要即刻補奶粉比佢. 都幾忙, 又攪亂o左D食奶時間.

我自己試過D糊仔 (Gerber), 又真係唔係咁好食. 如果我加D果蓉落D糊仔到, 或者用 Heniz 蕃茄煮魚, 唔知阿B會唔會食多D呢?

禁止訪問

水晶宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 好媽媽勳章

birdbird,

bb初初開始食固體食物o係咁o架喇,唔駛咁心急,因bb都要時間適應o麻.

我個b初初都係咁,食小小就唔食,因佢初初唔識吞,而且我餵佢食o既時間又唔o岩.如果要比bb食糊仔果一餐係要比食奶早半個鐘,咁bb就唔會太肚餓,會容易d餵o架.

我個b都要食左大半個月先叫食得好d,而一個月後就已經可以代替一餐.依家佢食緊粥仔,食飽後可以頂到5個鐘.

努力啦!!!!!!!!
「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

水晶宮

2019新春慶豚圓

rleung
經你提一提, 我先醒起我有包蕃茄煮魚o既 sample.但係我擒日放工已經走去買o左一盒, 仲開埋比阿仔食添. 好彩, 阿仔都肯食, 食得多過gerber (我自己都覺得蓄茄煮魚好味好多.).阿仔都叫做食o左大半碗 (BB仔o的好細o既碗). 但食完冇幾耐佢嘔番一部分出黎. 佢又冇事wor, 又係照玩, 我當佢食得呢隻糊仔好架la., 今晚再比佢食過.

遲D,我都會試埋其他牌子, 我諗多D口味, 阿仔食得高興D同多D.

珍珠宮

我早初比雀巢純米粉,加佢本身飲開既奶,等佢唔洗一次過適應不同質地和味道。

大宅

我想問我有

禁止訪問

大宅

我想問下你地溝出來的糊仔稀唔稀架?
我bb 係食 orangix 純米糊, 1:1 份量,
但溝出來比我想像中稀, 我又係喂到好麻煩,
喂粥都容易d 呀, 食粥食到差不多一碗大人碗,
但我喂佢食糊仔時, 就麻煩了, 唔知係咪唔識吞,
成日吐返出來, 喂到我頸都梗埋, 最後要用奶咀,
我係用2號奶咀, 大洞的, bb 好快就食完了

想問下你地喂幾多比bb 食架?
我而家喂 6安奶 + 6羹粉代替一餐, 會唔會太多呢???

大宅

我BB食緊人奶, 亦都打算o係BB6個月時比佢食米糊. 醫生話第一次食要開稀D等佢易入口, 我又唔想開太多(唔想浪費), 甘第一次應該用幾多奶+幾多米糊呢? 個匙又要用幾大隻呢?

水晶宮

2019新春慶豚圓

曉晴,
我同你有相同問題呀, 跟gerber 個盒1:1溝 水, d糊仔好稀, 又唔知幾多先至為一餐份量. 個仔食完細細碗, 都唔知要補幾多安奶比佢飲,幾頭痛. 而家我都唔理咁多, 開D糊仔唔講究比例, 求其覺得夠’潔’, 就比阿仔食, 再比番平時份量o既奶佢飲.
個仔食到D 糊仔我就已經好開心了, 好難再計住’side’o左幾多奶粉同糊仔.

大宅

birdbird,
咁你溝幾多份量架? 即一餐食幾多?
我又係驚 "杰" 得制, bb 會食制左, or 便便會硬呀

水晶宮

2019新春慶豚圓

曉晴,
我BB而家只不過是剛開始食糊仔, 食得唔多, 所以只係用2安奶或水, 再慢慢加D cereal落去, 求其 ‘kit’過D奶, 好似平時D芝麻糊咁’kit’就算. 好多時阿B都食唔晒. 如果食得晒, 我會補4安奶阿B食, (因為食開6安奶), 如果食唔晒, 都係比番6安, 佢飲唔晒支奶就算數.

大宅

BB剛剛開始吃時,開得比較稀.準則是用小湯匙舀起不會流下來.讓BB學習吞嚥.開始時,吃三,兩匙已經很好.然後再吃奶奶.

大約幾天後,BB吃得比較好之後,就可以把米糊調得稠一點.

用母乳調開,最初只需用一安士奶便夠.以免浪費.

首頁

尾頁

跳至