烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2019新春慶豚圓 2019勳章

唔知點解唔係一粒粒,一黎已經係一pat pat, 再用水拖一拖時就碎哂變米花,越炒越唔對路,結果變咁

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

水晶宮

回覆:生炒糯米飯變熟炒糯米粥

落穫時已一pat pat完全冇一粒粒米,我走去用電飯煲煮熟左先炒,諗住當炒冷飯咁,細果變成粥

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

水晶宮

我老公擰哂頭食都唔敢食咁又核突d既。。。

伯爵府

珍珠宮

好媽媽勳章

太濕喇,唔生米開始炒,可以蒸左糯米先炒,如果用電飯煲煮左先,要落少d水囉,仲要炒時唔好再落水

子爵府

你冇king乾水先落鑊?

水晶宮

冇king乾水,同埋我一時興起想炒黎今晚食,所以冇浸直接拎去電話煲煲熟,但就攪成咁

大宅

http://www.christinesrecipes.com/2010/06/fried-glutinous-rice.html?m=1
跟佢好掂

伯爵府

2019新春慶豚圓 BK Milk勳章

我阿爸話一定要浸4小時水,然後隔水蒸45分鐘-1小時,
跟住炒就好靚。

大宅

我第一次整都係咁,失敗左,第二次之後就成功啦~我又係即慶整,多數冇時間預先浸米,又懶得蒸,我的方法係浸半個鐘,之後落滾水煲1分鐘即起(千其唔好煲太耐,我第一次失敗就係煲左2-3分鐘,淋得滯) ,過冷河,\"鯨\"乾水先炒,就炒30分鐘ok, 同街果d一樣咁好味~

大宅

唔預先浸米, 洗米後就咁炒得唔得?

翡翠宮

2019新春慶豚圓 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

話明生炒就緊係用生米炒熟,正常係浸米最少4個鐘,先爆香臘味加浸米炒,中途要加幾次水,你用電飯煲煮熟再炒,仲要加水去拖,想唔變粥都唔得啦!

水晶宮

今日整又失敗,今次用浸完隔水蒸,係咪要好少水蒸,蒸出黎好似飯咁乾身?

首頁

尾頁

跳至
熱門主題