樓市動向

跳至

首頁

尾頁

大宅

而家公屋只有我阿爸,我同姊姊,阿爸是戶主,差不多70歲,姊姊輕度弱智,阿爸擔心他第時走了后要收番公屋,我地無地方住,我入息只萬五,都有想過抽居屋,但得我一個供會好吃力,我呢個入息可否繼續住公屋?是否現在申請定我同姊姊入公屋?我想起將來唔知點好煩惱,希望有人比d意見我!謝謝!

大宅

引用:而家公屋只有我阿爸,我同姊姊,阿爸是戶主

原帖由 Eva1611 於 14-12-28 發表
而家公屋只有我阿爸,我同姊姊,阿爸是戶主,差不多70歲,姊姊輕度弱智,阿爸擔心他第時走了后要收番公屋, ...
你爸爸係戶主?你同你姊姊公屋有名嗎?如有,咁你爸爸touchwood過身後你地要做入息同資產審查,2人入息好似係2萬幾,(你上網check,但不是上公屋的入息限額呀,呢個低好多),如合資格咁戶主其中一名子女可以繼承間公屋做戶主

大宅

引用:Quote:原帖由+Eva1611+於+14-12-28+發表而

原帖由 Peppers13 於 14-12-28 發表
你爸爸係戶主?你同你姊姊公屋有名嗎?如有,咁你爸爸touchwood過身後你地要做入息同資產審查,2人入息好似 ...
謝謝你的回覆!爸爸係戶主,我同姊姊在公屋有名,即係我的入息仍在審查範圍內就可以繼續住了,咁我同阿爸放心d了

大宅

引用:Quote:原帖由+Peppers13+於+14-12-28+發表

原帖由 Eva1611 於 14-12-29 發表
謝謝你的回覆!爸爸係戶主,我同姊姊在公屋有名,即係我的入息仍在審查範圍內就可以繼續住了,咁我同阿爸放 ...
係呀,所以不用擔心

大宅

引用:Quote:原帖由+Eva1611+於+14-12-29+發表謝

原帖由 Peppers13 於 14-12-29 發表
係呀,所以不用擔心
謝謝

伯爵府

引用:Quote:原帖由 Peppers13 於 14-12-28 發表

原帖由 Eva1611 於 14-12-29 發表
謝謝你的回覆!爸爸係戶主,我同姊姊在公屋有名,即係我的入息仍在審查範圍內就可以繼續住了,咁我同阿爸放 ...
你打去housing 問下,我記得係戶主over 65 ,可以申請轉戶主。

大宅

引用:Quote:原帖由+Eva1611+於+14-12-29+發表謝

原帖由 芝芝吉 於 14-12-29 發表
你打去housing 問下,我記得係戶主over 65 ,可以申請轉戶主。
好的,多謝你的回覆

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

回覆:Peppers13 的帖子

搭單幫人一問,如果係房協樓呢?如父母過身後,仔女係咪唔可以繼續住,要將間屋還番俾房協?但間屋有仔女嘅名⋯求解答thx!

大宅

引用:搭單幫人一問,如果係房協樓呢?如父母過身

原帖由 Vin仔媽 於 14-12-31 發表
搭單幫人一問,如果係房協樓呢?如父母過身後,仔女係咪唔可以繼續住,要將間屋還番俾房協?但間屋有仔女嘅 ...
房協的吾清楚呀

男爵府

回覆:問:公屋是否不能父母過比子女?

可以過名

首頁

尾頁

跳至