自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

伯爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

一冇咗工人,頭一二個月都ok.過咗一半年就生不如死。日日做唔完的工作。
有冇人識醫我?

禁止訪問

回覆:冇工人姐姐恐懼症

瑪瑙宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 醒目開學勳章 大廚勳章

引用:請鐘點

原帖由 QQfishma 於 14-12-28 發表
請鐘點
X 2

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

珍珠宮

hashtag旅遊勳章 DHA勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

引用:請鐘點

原帖由 QQfishma 於 14-12-28 發表
請鐘點
x3

子爵府

如果屋企人多的話, 請返個鐘點係好D...
我之前都有個鐘點, 一星期幫我手一日, 屋企算幾企理.. 後來鐘點有病唔再做, 我自己做返哂.. 屋企比以前亂得多.. 唯有寫份schedule比自己, 如星期一做乜, 星期二做乜, 星期三又乜...如此類推... 每日做DD咁有規律地做落去會輕鬆D...
(不過如果有岩的話, 我都想再請返個鐘點)

伯爵府

背景。。。剛搬去外國,請鐘點要成二舊港元一個鐘。重要係係咁二清潔吓,接送小朋友,重要冇校車,下下自己去學校接,洗衫浪衫都要自己攪番。

重要唔可以2公婆一同返工,因childcare 都好貴。要留一個在家揍仔。

已經少咗個人揾錢,重要呢度揾錢after tax 之後重少過香港。 我真係冇錢請人幫手。

我做咗幾個月,好頂唔住。。。我怕我會癲。冇解決方法都比個位我呻吓。

伯爵府

引用:一冇咗工人,頭一二個月都ok.過咗一半年就

原帖由 1mocha 於 14-12-28 發表
一冇咗工人,頭一二個月都ok.過咗一半年就生不如死。日日做唔完的工作。
有冇人識醫我?
如果識醫,醫埋我之前姐姐放大假一個月,冇湯水、捱飯盒、公仔麵,家務全部一個人做,想死咁有諗過請鍾點,80蚊個鍾太貴

伯爵府

引用:Quote:原帖由 1mocha 於 14-12-28 發表一冇

原帖由 濛查查 於 14-12-28 發表
如果識醫,醫埋我之前姐姐放大假一個月,冇湯水、捱飯盒、公仔麵,家務全部一個人做,想死咁:thin ...
你都好,姐姐回家有望. 我只有死路一條。
好彩有2個小朋友幫吓手。心靈上安心吓,但實際可係越幫越忙。

珊瑚宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 開心吸收勳章

頂硬上, 得閒上黎呻. 你仲係適應中, 得閒望多d 隔離屋, 睇多d 外國女人點做, 就會覺得人地真係好勁, 整到屋企好靚之餘, 仲有好多idea 去教小朋友.

d 家務做唔完, 慢慢做囉, 每日俾少少時間俾自己休息.

屋企有洗碗碟機同埋乾衣機係好緊要. 呢兩部機直頭係救我一命.

慢慢黎啦, 唔好同香港人既生活去比較, 參考下當地人地既生活態度同埋思維方式. 早排阿媽黎探我, 佢話我捱到硬淨左, 自問我以前唔係溫室小花, 返工係好捱得果秊, 但黎到外國後就知自己同外國人比都係溫室小花.

男爵府

可以依賴多d電器嗎?比如機器人吸塵機,乾衣機,洗碗碟機,反而唔係太急的家務一個禮拜做一次

男爵府

慢慢你會習慣,我依家都係一個湊住兩個,C6忙開工,從來唔會做家務,之前未生小朋友間屋都尚算整潔,但大囡出世之後,已經開始失控,到之後再生細囡,我間屋已經冇一日係整齊過。淨係不停做家務已經嘔曬血,仲要煮飯,湊囡,執C6手尾(佢份人勁亂),我有時都唔係好頂得順架,唯有自我調節啦,做唔曬D野就算,第二日再做囉。同埋有D野,可以「判」俾人做就寧願其他地方慳D,如花園剪草我真係堅持唔做,C6結果搵人去剪。外國生活就是這樣,好多野都係DIY靠自己,慢慢你會適應。。。因為這會成為你嘅生活。

男爵府

我無左工人半年,請鐘點頂住,1個星期黎2-3日,優點無左姐姐個人發脾氣小左,人都開心d壞處要每日去買餸煮飯

侯爵府

回覆:1mocha 的帖子

我工人 放26日大假 屋企有對百厭星 加 一個唔會做家務既老公

日日好似癲婆一樣, 還有14日,捱

工人做左四年 一直是我的左右手

男爵府

减低自己要求,改改d習慣。外國少d麈d野可隔耐d先抹。有小朋友食野唔可以通屋走,係kitchen 加d小朋友枱椅。廁所習慣放抹野巾,一洗完手就抹抹洗手盆邊。洗完衫大力flip完先放入亁衣机加放柔順紙d衫直情唔洗iron。地方大放d大箱放玩具,乜野放晒入去味睇唔到囉

大宅

2019新春慶豚圓

引用:我工人 放26日大假 屋企有對百厭星 加 一

原帖由 濼晴 於 14-12-28 發表
我工人 放26日大假 屋企有對百厭星 加 一個唔會做家務既老公

日日好似癲婆一樣, 還有14日,捱
我仲有一星期,好彩有我老媽幫下手,盡量係今日做啲,聽日又做其他咁囉,除左掃地洗碗日日做之外。。。其他都隔2日或3日先做

侯爵府

引用:Quote:原帖由 濼晴 於 14-12-28 發表我工人

原帖由 SeptKid 於 14-12-28 發表
我仲有一星期,好彩有我老媽幫下手,盡量係今日做啲,聽日又做其他咁囉,除左掃地洗碗日日做之外。。。其他 ...
但我唔好意思開口叫婆婆幫手

屋已經亂到唔想執 但基本洗奶樽 吸塵拖地 洗衫 曬衫 濕濕星 已教我煩死

好在不用煮飯

男爵府

引用:背景。。。剛搬去外國,請鐘點要成二舊港元

背景。。。剛搬去外國,請鐘點要成二舊港元一個鐘。重要係係咁二清潔吓,接送小朋友,重要冇校車,下下自己 ...
有我陪你,亮點係以為住外國地方大好過癮,點知。。。自己搵自己苯。

伯爵府

引用:背景。。。剛搬去外國,請鐘點要成二舊港元

背景。。。剛搬去外國,請鐘點要成二舊港元一個鐘。重要係係咁二清潔吓,接送小朋友,重要冇校車,下下自己 ...
唔怕啦, 做下呻下又一day, 好快你就懶架啦!唔使樣樣做得咁perfect 嘅

禁止訪問

引用:頂硬上,+得閒上黎呻.++你仲係適應中,+得閒

侯爵府

買個洗碗機,買部dyson吸塵機,盡量買幫到自已手嘅家電,function有咁user friendly得咁user friendly...慢慢就習慣,加油。

愛是恆久忍耐......

首頁
12345...6

尾頁

跳至