論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

我聽過好多朋友d姐姐都會出去前後自願幫下手,係咪真ga?

伯爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

引用:我聽過好多朋友d姐姐都會出去前後自願幫下

原帖由 sparklylemon 於 14-12-28 發表
我嗰個會!出門前會掃地拖地!放假番黎,如果我未洗碗或小朋友未沖涼,佢會主動做埋!

大宅

回覆:好奇問下,你地d姐姐放假仲會唔會自願幫手?

我姐姐有,會幫手煮小朋友的午餐粉麵先出去。不過我都會叫佢自己順便炒個飯帶出去做午餐晚餐。

大宅

我嗰個初初嚟既時候好純,成日話要幫手問我有mud嘢做。自從去中環識左班friend後,出去番嚟都唔出聲,關埋門當睇唔到。後尾佢講番佢放假會去下山頂 赤柱 海灘relax下 唔知幾happy

大宅

BB防敏心得分享勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 DHA勳章

我個首1、2個星期都有煲水和洗衫,之後放星期日去完中環,就無lu!

男爵府

我個菲由第一日來放親假都唔會幫手

複式洋房

返到屋即入房唔出黎

子爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

回覆:sparklylemon 的帖子

會呀,所以我好鐘意佢放假,唔好阻住我,只需晚上回來拖吓地和洗埋D碗。

伯爵府

我個自動波,朝早洗衫、夜晚煲水,有時夜晚喺屋企煮飯,食夜咗,佢都會洗埋先沖涼

男爵府

畀面勳章

會,返嚟見有碗會洗,幫小朋友沖涼

男爵府

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 陪月勳章 2016畫展勳章 親子王國15週年勳章

我個會,早上會煮落小朋友的午餐,夜晚回來如小朋友未洗澡也會幫手

大宅

會,以前我個仔仲細,佢會煮好飯仔,洗好奶樽先出去,返嚟會洗碗、㷛水。。不過唔會掃地

男爵府

好媽媽勳章

sparklylemon 發表於 14-12-28 22:33
我嗰個今年做緊第9年, 佢由第一次放假開始就會自動自覺做好啲野至出門口(有時仲會洗埋,哂埋衫至出去), 有時佢放假, 我自己會煮下野食, 佢返黎又會幫手執好廚房啲野, 由始至終我無要求過佢做 (有時佢放假返黎幫手我會覺得唔好意思tim), 不過佢都依然幫手, 所以我都好感恩架

男爵府

肯做當中獎,唔做咪勞氣!

水晶宮

八年幾以來,除非佢好夜返或果日好攰,否則都會幫手.

侯爵府

新姐姐會做好所有家務,大約8點半先出去,然後8點返黎,如未洗碗收衫,佢會自動幫手洗埋收埋。

別墅

回覆 sparklylemon 的帖子

夜晚返來都會幫手洗衫, 涼衫或洗碗, 我自己都會盡量做, 做到幾多得幾多, 佢幫一部份手, 都OK.

大宅

sparklylemon 發表於 14-12-28 22:33
我工人姐姐走前/返黎都會幫下手,雖然冇平時咁主動,但已OK了,始終都係佢DAY OFF.

WHY 你咁問?

大宅

我姐姐有時唔出街會幫bb冲涼同餵奶,我外賣飯盒俾佢食。

大宅

我個姐姐開始都好幫手,我都無所謂放假照叫佢隨便囉嘢食。但佢去左中環識左朋友之後就變晒lu, 番嚟鼠入房即刻熄燈唔會再出嚟幫手ga lah

首頁

尾頁

跳至