論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

2019新春慶豚圓

我應唔應該炒左佢呢?

各位,
我個印印來了我家就來3個月, 工作表現都ok, 我個囡都算肯同佢玩, 但上星期六佢在婆婆家抹廚房時, 按了個gas爐都唔知道到夜晚12點幾, 我細佬回家嗅到家內有gas味, check

複式洋房

Re: 我應唔應該炒左佢呢?

係人都會有錯,我念吳應該為一兩件事就抄佢,
你應再3提佢至係,如果吳係,你吳抄得幾多個架拉
因為大多數外傭都係咁(比較笨)

民房

你應該在廚房貼上大字眼"記得關火爐"!

複式洋房

鄭太太 寫道:

好主意...^^

大宅

2019新春慶豚圓

但係唔係個個印印都係會咁呢? 其實我唔係全因咁而想炒佢, 而係佢來了3個月, 就開始同我駁咀每次叫佢清潔, 佢都話已清潔了, 又多多借口 :-x 因我間agent 只會在頭3個月內包換的

大宅

Good idea! how to translate into indonesian languague?

鄭太太 寫道:

大宅

我建議炒左佢,因為呢個工人警覺性太底,點可以交個屋企畀佢,人命關天喎,而且煤氣味咁太都聞唔到,唔係丫麻,我個工人咁鬼蠢,聞到有味都識得週圍搵吓,或打電話問我啦,我反而覺得佢係唔係喺度搏炒呀.

大宅

snoopy
妳個工人做左幾個月就咁,比我早就炒啦.但炒之前記得比封Warning letter佢先.重要經agent做証.

民房

印尼文是-----JANGAN LUPA MATIKAN API KOMPOR
記得寫大D呀!

大宅

2019新春慶豚圓

淑筠媽咪 :

請指教, 我第一次請工人, 為何炒佢還要比Warning letter
頭先我friend 同我講返(因間agent 係佢friend開), 昨天agent 打電話同工人講返件事, 個印印在電話內聽到一路唔出聲無反應, 攪到agent 那邊都激動都話: 你再咁的態度, 就算你僱主唔炒你, 我地都叫佢炒你呀!
個印印先識怕咋 :-x 而且佢來了近3個月, d 廣東話一d進步都無, agent 同佢講, 佢景然話自己識英文 (佢之前在新加坡做過3年), 嘿 :-x 咁佢即是無心學好廣東話一心想我地就佢.

複式洋房

好彩我個工人蠢蠢地,但係都識得小心啫﹗

大宅

snoopy

出左warning letter,係証明佢做野有問題,妳炒佢唔係無理解僱.到時佢告妳冇埋解僱佢,妳都有第三者做証.

大宅

2019新春慶豚圓

淑筠媽咪 :

Tks! 多得你提點, 但請問你有無sample 可send 比我呢?
其實現在還15,16 唔知炒唔炒佢好怕再請過新的, 還衰過現在那個就死啦.

大宅

To: Employee's name
From: Employer's name
Date : xxxxxx

Subject : Warning Letter

As I told you (Employer's name: xxx ID No.: xxx) before that you should xxxxxxx(reason) for several times. However, you did pay attention on it.
Here is a warning letter for you and hope you take it as a serious matter and should not happen next time.

Employer: Employee:

大宅

2019新春慶豚圓

Tks!

大宅

一於炒左佢啦! 咪唸咁多啦,

首頁

尾頁

跳至