懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

生完第一個之後個胎盤唔出既媽咪,可否一齊share經歷?

我生完第一個女之後,因為個胎盤唔出宜要做手術,個一次經歷真係好難忘,因為我係產房逗留左成5個鍾先至有手術室俾我做手術,係呢5個鍾入面,下面不斷留血,宜醫生又沒有太理會我,只是聽到有護士不斷地說"死喇"留好多血,但沒有護士上前安慰一句,到了做手術既一刻,醫生又只不停地說有關買車既事項,我覺得呢次既經歷真係好深刻,宜家我又再一次懷有第二胎了,昨日去了醫生到檢查,說了我生第一胎既情況之後,醫生便答我生第二胎時都有可能會再有胎盤唔出既情況出現, 心情開始好擔心, 因為令我想番起個次既恐怖經歷,雖然我第二個bb就快出世了,但係呢段時間成日都訓唔著,同老公講,佢只係答我醫生只是說有可能未必一定會,唔知有無媽咪同我一樣既經歷而又生左二個小朋友,大家可否分享下,希望大家可以祝福我生產既時候能順理丫.

民房

Re: 生完第一個之後個胎盤唔出既媽咪,可否一齊share經歷?

風信子:

我想請問你係邊間醫院生第一胎嫁,點解D醫生會咁兒嬉嫁,我聽我亞嫂講,話胎盤唔出係可大可小,唔應該拖咁耐先同你做手術,希望你第二胎生產o既時候可以順理D,唔好再有D咁恐怖o既經歷,係呢,咁你第一胎o既時候,由陣痛到生BB,總共用了幾多個鐘呀!過程係咪好辛苦,我自已都好驚,不過你要加油呀!祝你生產順理!

BB23

別墅

Re: 生完第一個之後個胎盤唔出既媽咪,可否一齊share經歷?

風信子,

唔好擔心咁多, 今次一定冇事, 最緊要保持心境開朗,唔好影響個胎!
祝你同bb平平安安, 身體健康!

大宅

我生第一胎既係係威院都生,由我朝早6點幾入院連埋做手術足足有成22個鍾頭,生完之後俾d實習唔知係醫生定係護士,因為有男有女, 抽血抽左5次都抽唔到一次,抽到2隻手"魚"哂,做完手術返番產後既房盡要掉鹽水,我聽番我老公講個日嚇死佢因為d醫生剩係同佢講"你老婆個胎盤唔出,要做手術"跟住就咩都無講到,只係見到有好多醫師係個產房到出出入入, 嚇到我老公連生完個女都唔敢去睇,所以我今次生第二個佢就陪我一齊入去生,生完之後我間醫院都有做d野, 又叫我番我參加討論會,係呢個討論會全部既媽咪都係有胎盤唔出既問題, 又有社公跟進下,雖然生完佢地都有d野做下,但只可惜生既時候係無人理,生完做咩都無用,因為我聽番d醫生講話我欠零點零幾就要輸血了.......... :-( :-( :-( :-(

大宅

當年我生囡囡時都有這問題,本來護士已叫醫生來割宮,但醫生一來用手幫下,胎盤已自動出來,免了去割宮,但10多天後又 一塊東西出來,後來醫生話應該是胎盤未清,所以今次都有些擔心,唔知有沒有人知要怎樣可以幫助胎盤易出些?

大宅

我今次生我會食多d涼野,食芝麻糊,飲腐竹蛋,飲豆漿同埋行多d,希望會有幫助啦.

伯爵府

我都係胎盤唔出呀,我係QE生.............
我生完之後起初由助產士幫我按個胎盤出黎,但唔出,(我老公陪產,佢講番比我聽),佢搵左個實習醫生幫我,點知佢整斷左條臍帶,個實習醫生即刻面有難色出左去,原來佢CALL個醫生番黎,但我老公不停見倒我滴哂血咁,佢她驚我有事,大約過左絃個字,有個DR.黎到,同我講我胎盤唔出,要做一個小手術,叫我老公出去,個醫生同我打左針,我見倒個醫生申手入去我到扯個胎盤出黎,有4個護士捉住我,但我痛到發顛,幾分鐘我後,我知醫生扯左個野出黎,我聽倒好似瀑布嘅流水咁,個醫生同我講OK左,叫個實習醫生同我联針,我都唔想,佢係實習,又唔知點對我啦,冇耐,我老公入黎,望倒地下D野,佢好驚問我有冇野,仲叫我唔好望地下,佢話我睇倒一定暈,有個助產士叫我瞓吓,佢叫個亞姐拖地,亞姐一入到黎,望吓地下,就話"唔係呀,玩野咩",跟住就出番去,所以我知道一定好恐怖呢,我之後仲話唔再生,怕左個胎盤又唔出呀,但我宜家又有左小B啦,所以風信子,我地一齊努力啦 :-P :-P

大宅

奀豬mami,

我罹個胎盤出來完全感覺唔到佢出來,醫生試過用手都唔得,跟住我要打支痲醉針先做手術,我想問你有無打痲醉針,我都覺得宜家有d實習醫生唔係好點,好似我生個時甘,抽左好耐都唔得,佢地話要用d特別既儀器同我抽, 但個時我隻手都已經"魚"鬼哂,最攪笑既係個儀器唔知係唔係無嘜人用,因為個d唔知係護士定醫生要行出產房好耐先番來再抽過, 我之前生完呀女3係好似你甘話唔再生,我又你好驚個胎盤唔出, 我想問你幾時生呀!我地大家一齊努力丫,今次記得要行多d,食多d涼野.

伯爵府

有呀,個醫生有打痲醉針嫁,但都同我講會好痛,我心諗,打左針都可以好痛,咁即係好大獲啦,真係,4個護士禁住我,我都差d "look"落床呀,幾慘呀!!! :-x :-x :-x
係呀,d實習醫生好唔"店",我之前一入院,有個實習醫生幫我抽血,幾痛呀,我仲瘀左呀,我咪同個護士講"有冇攪錯",個護士都笑笑口話"係咁嫁啦,醫生好少打針ma,你話嬲唔嬲?????
我預產期係11月7日,你呢???????

大宅

I have got the same experience when I gave birth in Eastern District hospital. But I was lucky that the nurses were serious and told me I needed to make up my mind, whether to take an operation or asked a doctor to give a "hand", otherwise, too much blood will be lost. I chose to stay there and a doctor just injected more medicine for painless delivery and used her hand to get it out. Later on I was told the process could be very dangerous that my friend died because of hugh loss in blood after delivery.
Take care and good luck!

大宅

等我同大家分享一吓我嘅經驗。我生第一胎時,我個胎盤唔出,跟住醫生同我打咗支嗎啡針,之後佢就用手伸入去攞,仲痛過生嘅時候,佢係續啲攞出嚟,一個星期後,有一舊類似豬肺嘅物體流出來,於是我打電話問番啲護士,佢哋話無問題,我就諗住放心啦,無幾耐我去健康院覆診,我就同醫生講呢件事,佢即刻寫信叫我入急症室,於是我便入急症室睇,點知要留院,仲唔比我食嘢,到第二日做完所有檢查,無事先比我食嘢。好彩無胎盤留响入面,如果唔係就要做手術了。
不過醫生話第一胎胎盤唔出,跟住嗰胎都有99%唔出,哈哈到我生第二胎時,個胎盤真係唔出,不過我遇到貴人,個護士知我受過第一胎嘅痛苦,佢叫我自己試三次,但係都唔出,佢就好有耐性咁同我小小咁拉出嚟,慢慢拉吓,终於都出到,佢話一路同我拉一路(期)禱,我同老公都好多謝呢位護士。

伯爵府

Chris,
你就好啦,遇到一個咁好嘅姑娘!!
我宜家都驚嫁,11月又要痛過....唉!! :-x :-x :-x

大宅

奀豬mami,

我既預產期係6月中呀!所以宜家開始有d驚,希望到時會順利啦,我宜家有d擔心,如果係唔同醫院到生,甘生第二胎既醫院會唔會有紀錄呢?因為我生第一同係係沙田生,而第二胎即將係tuen mun生,唔知tuen mun 醫院有無紀錄,我真係好擔心又好驚.

chris,

你就好啦,遇到一個咁好嘅姑娘!!希望我到時同你一樣甘好彩啦, 我聽完你講如果第一胎係甘,第二胎都會有99%我真係好驚,因為我就快又要來過了. :-(

大宅

風信子,奀豬mami :

放心啦,我相信你哋都會無事,胎盤自己排出嚟,比信心自己。

大宅

Chris ,

希望到時真係會如你所講, thank !

伯爵府

我前幾日去私家照超聲波,我問過醫生呢個問題,佢話係呀,如果第一胎胎盤唔出,第二胎都好大機會係咁呀........
不過我宜家都唔係好驚,但我老公驚d囉,成日問我咁點,我咪同佢講唔通因為咁,宜家唔生呀???傻嘅.......
風信子,我地努力呀.....
係呢,你宜家係邊度產檢呀,如果係屯門醫院度做產檢,你記住同定醫生講呀.....等佢地有record嘛!!!

伯爵府

Chris 寫道:
風信子,奀豬mami :

放心啦,我相信你哋都會無事,胎盤自己排出嚟,比信心自己。

i hope so la!!!

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至