論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

民房

窗外晾曬架俾個印印'long'晒佢自己D衫!

今朝好激氣, 我老公一早出0左門, 我就差不多九點先出門口; 臨出門之前我企0係窗前望0下出面太陽係咪好晒, 點知俾我發現窗外兩條晾衫繩掛滿晒衫, 估計廿幾件衫褲, 睇真D冇一件係我或老公或BB既, 全部係個印印既! 我問佢:'乜我地咁多衫未乾咩?' 佢答:'係呀, 有D乾有D未乾!' 然後走0左入廚房企嚮度背住我扮做0野(根本冇0野洗); 我追問:'但係我見唔到我地D衫bor?' 佢答:'你得幾件未乾透, 掛0左0係BB房BB床度。' 我話:'今日咁好太陽, 出面得一隻窗外有晾衫繩, 你用黎'long'晒你自己衫, 我地果D又未乾艎重要掛BB床冇得晒, 點解?' 佢答:'一陳BB都有一機衫要洗同'long', 到時十一點幾後太陽猛D我就收番自己D衫入黎然後掛BB衫出去...' 我再問:'咁我同先生未乾果幾件點呢?' 佢竟然答:'冇位呀, 我諗住一陳aun D 掛0係客廳窗邊吹0下...' 趕住返工唯有激住氣走人, 點知佢扮忙連門都唔幫我關, 我3歲既阿B反而識走到門口拜拜同lock門, 你話激唔激死!

大宅

Re: 窗外晾曬架俾個印印'long'晒佢自己D衫!

佢知衰比你捉倒咪冇面對住你,仲驚到唔識同你關門囉。
快D拿拿林寫番份洗衫晾衫守則,今晚講一次比佢知,然後貼係廚房或者廁所度,要佢以後跟住做,話佢知你唔容許今朝既情況出現。

大宅

sorry delete

大宅

你呢個係自私工人,佢仲有幾耐約呀?

民房

做到出年二月呀, 我有牌受呀!
重有呀, 我返工帶飯佢以前強調話佢一向會食0左雪櫃D冷飯, 煮新既白飯俾我帶返工, 搞到我好滿意同信佢(以前), 點知我後來發現佢講大話, 佢祇係將D冷飯放入飯煲加熱扮0岩0岩煲起, 正一大話精!

水晶宮

2019新春慶豚圓

晒衫都係小事. 個工人已經知你唔鍾意佢咁晒衫法, 佢應該知’訂’, 唔會再咁離譜.

我個菲都試過類似情況. 我地洗完D衫係掛在工人張床上面的一條bar到晒乾, 有一日, 條 bar只有幾件衫晒緊, 個工人夠胆死在廳同我房的’槍’花’long’多幾件衫晒. 我最真就係咁, 除非一日洗好多衫, 否則我都唔會掛D衫o係廳同我房到晒. 我趁個工人行開, 將D衫掛番入佢房. 從此以後, 佢冇我批准, 都唔敢將D衫掛出廳同我房到晒.

民房

birdbird, 咁你個工人都好D, 佢知訂就肯收手; 但我果個太自大, 自私, 及自我, 佢表面就'哦, 好呀', 好快又故態復萌, 我見唔到佢就照自己咁做, 正如我見唔到佢就偷野食然後唔認咁解, 可能品格係三歲定八十, 冇得改既。

首頁

尾頁

跳至