論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

想抄菲傭

各位有經驗媽媽,

想抄菲傭, 是否應叫她即日走, 不要多留一晚, 這樣會否太沒有人情味. (我們會補足給她)

請指教最好的方法, 令雙方也舒服些.

october

子爵府

Re: 想抄菲傭

炒菲傭, 應叫她即日走, 不可多留一晚。
這不會太沒有人情味 - 你已經要炒佢,又補足 $。
即走,可避免她有機會偷野。
記住,炒前要不動聲色; 離開間屋前,要搜查行李。

大宅

炒亞賓一定要即走.比咁多時間佢去借大耳"loan"錢先走?重有只要妳家中可以拿去買既,佢地走前都會偷.如果有小朋友,梗定會大大鑊.
妳可能唔係好了解亞賓,佢地唔會同妳講人情味架.係我地中國人先會咋.

男爵府

我也同意你們的說法, 但家中的男士太有人情味, 覺得即走的做法太無情. 我怎可說服他.

另外, 有沒有象我的情況, 工人留多一天而又沒有發生特別事的.

october

洋房

請問菲傭被炒後, 佢可以留

男爵府

可留在香港14天及可以找工作.

大宅

2019新春慶豚圓

唔好意思, 咁想請問如炒印印, 係唔係都要佢即刻走呢
tks!

民房

我都是即日叫她走的. 因我有小B, 以免有什麼事發生. 另如你有小朋友的話, 最好先安排他們到別處, 避免他們看到. 因有時真的不知賓賓有什麼反應. 同時之前最好先同AGENT打個招呼(如你是經AGENT請的), 因怕賓賓會發難.

在她心中, 你炒她已是衰人, 所以你不需擔心不好意思或不近人情, 因她們真的不會用心對你的.

大宅

October,

講真丫,炒人已經係無人情味嘅啦,如果想要有人情味,咁就唔好炒佢囉.

我有個朋友就係衰有人情味,畀一個月通知炒個工人,咁個工人就喺走嘅前一晚,用啲報紙塞晒所有渠口同廁所,等我朋友要搵人整返,咁點解我朋友會知係佢走前一晚做嘅呢?因為攞返出來嘅報紙就係當日嘅報紙囉,你話個工人幾賤格丫.

所以一係唔好炒,要炒就要即炒,仲要睇住佢執嘢,睇少一眼都會出事.

男爵府

實在有沒有例外?

大宅

淑筠媽咪 寫道:
炒亞賓一定要即走.比咁多時間佢去借大耳"loan"錢先走?重有只要妳家中可以拿去買既,佢地走前都會偷.如果有小朋友,梗定會大大鑊.
妳可能唔係好了解亞賓,佢地唔會同妳講人情味架.係我地中國人先會咋.

完全正確! 特別是"佢地唔會同妳講人情味架.係我地中國人先會咋"

一定要佢即走!

我炒上一個工人就是衰在家中的男主人有人情味,給了一個月多的通知工人,後來個工人就不動聲色做很多你預計不到的事,害到我們雞毛鴨血. 最後唯有認是自己"law"來衰.:-x

你男人心軟,他可pm 我老公問問他的痛苦經驗吧!

民房

我個印印重大膽, 續約手續辦妥後放一個月假返印尼, 果朝臨出門前食早餐拆開我pack芝士偷食, and then 食0左雪櫃D snacks; 到真係出門口喇, 我同老公要求佢俾行李我地睇0下, 發現一條同我新買俾BB果條一樣既褲, 佢笑笑口話係佢自己買既, 當時我冇警覺, 以為咁只係0岩一樣款, 點知佢走0左先發現BB條褲真係冇0左! 到佢返黎已經係一個月後既事, 佢乜都話唔知、唔記得!
放大假都咁猖狂, 炒更加唔可以掉以輕心。

首頁

尾頁

跳至