意見反饋
義工

論盡家傭 今日: 31|主題: 127084

BB同工人訓定係同你地訓?

男爵府

國民生產總值:7357

BB同工人訓定係同你地訓?

我個BB 2個月大, 我想問下有工人既媽咪, 你地BB同你地一間room, 定係工人呢?
我工人room唔夠位放 BB床,我返工後打算推BB出廳叫工人sleep sofa, 我阿B已介了mid-night milk, 所以佢唔會太辛若,但係夏天就到,我無理由又開廳又開bedroom既air-con, 咁電費就有排計啦!但係推BB入bedroom我又驚自己第二日唔夠精神返工,你地話點算好? 有乜好提議呢? Thanks!

別墅

國民生產總值:624

Re: BB同工人訓定係同你地訓?

我bb5個月至請人,我個人覺得言同bb一間房冇乜問題,既然戒左夜奶重點解要bb同工人訓;日間返工已經係工人湊晚上留返d親子時背間比自己;頂吾住半夜叫工人起身湊!

伯爵府

國民生產總值:19296

好媽媽勳章

moma 寫道:
我bb5個月至請人,我個人覺得言同bb一間房冇乜問題,既然戒左夜奶重點解要bb同工人訓;日間返工已經係工人湊晚上留返d親子時背間比自己;頂吾住半夜叫工人起身湊!

我絕對同意, 我個囡又細到大都係同我地一間房, 始終個小朋友係自己既, 就算擺佢係工人房你都未必放心啦, 同埋日頭又跟佢, 夜晚又跟佢, 咁好似冇乜親子關係喎, 如果個工人唔夠訓, 第日咪一樣冇精神睇你過小朋友, 算啦, 做呀媽辛苦, 預左架啦, right?!

(不過有時亞女唔生性, 到第二日倦得滯我都會擺佢係工人房同佢訓一晚既)

禁止訪問

國民生產總值:25295

醒目開學勳章

複式洋房

國民生產總值:136

同工人訓,因我倆要返工.

侯爵府

國民生產總值:21395

我有不同我見解, 我細b初生時(大b因為比保姆湊, 所以無呢個煩惱)食人奶, 我自己湊, 直至我返工先比工人湊.

我的看法係.

1. 如果bb跟住父母訓, 到佢再大d, 要甩身好難.
2. 要親子, 不係等訓覺, 放工返到屋企, 個工人煮飯時已經可以親子活動.
3. bb跟自己訓, 第二日無精神返工, 個工人亦不會因為不駛湊bb過夜, 日頭會多d時間湊bb, 除非你係全職媽媽, 否則佢一樣會偷懶係bb訓時, 佢又訓, 到時自己頂心.
4. 甘, 如果工人自己一間房, 你們會不會比佢地開冷氣? 到時佢地偷雞開未又係頂心?
5. 我個仔跟工人訓, 一樣跟到我實. 不會覺得工人係媽咪, 我不係.

你個case, 可不可以換張子母床, 工人訓下邊, bb訓上邊? 萬一bb碌落床, 有工人'x'(不駛寫)低, 日頭就放bb係bb床. 再不係加個床欄?

我個仔9個月度(識行)已經訓大人床.

洋房

國民生產總值:73

我與你的意見和做法一樣 !
唔通我有2個女又同我2公婆一齊訓, 無可能的, 我張床得4呎 !

別墅

國民生產總值:554

My daughter sleep in the same room of my helper. Not much problem because my daughter still likes me the most. I spent just about all my after hours with her (she is now 13 months). It is far too tiring to wake up so many times at nights even she has cut out night time milk. I need to work during day time and I have only tried one night when I started back to work and no thank you. I am just a human. You can try to buy a folded bed (I brought mine in Priceright) and put it under the baby bed during day time and take it out at night. My daughter wakes up a lot of times at night and sometime she wakes up very early, around 6am. It is really hash if you have to take care of her at night as well as going to work during day time and fool around with her after work. My helper can sleep during daytime if she is very tiring at night. I also switch on the air con. in both bedrooms last summer and the electricity cost was trible but I have no choice.

• 搜 尋
  • APP
  • 網 站
© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.