意見反饋
義工

論盡家傭 今日: 65|主題: 127085

工人於九月約滿, 若想續約, 是否等agent跟進?

珍珠宮

國民生產總值:33051

好媽媽勳章

工人於九月約滿, 若想續約, 是否等agent跟進?

我的工人將於9月約滿, 大家都無提過續約的安排, 我應等agent聯絡, 還是可向工人打聽她的想法呢, 因我第二胎於6月出生, 我怕工人不願續約, 另如她肯續約, 可否叫她明年復活節才放假; 如經agent續約, agent是否會各工人收費, 費用是多少呢, 可否自行安排.

大宅

國民生產總值:2989

醒目開學勳章

Re: 工人於九月約滿, 若想續約, 是否等agent跟進?

要睇下妳既agent收妳幾多.我之前間就話我二千,工人二千.但係我個工人就話唔要我用開既agent,佢自己搵.那間收老板三千五,工人一個仙都唔使出.其實如果個工人好,我出晒又有乜問題.可惜這個工人;我連續約既機會都冇就炒左.衰乜?一言難儘.之前我都post過.唔想再提.

大宅

國民生產總值:2119

Re: 工人於九月約滿, 若想續約, 是否等agent跟進?

YanYan0116,

多數續約呢樣嘢,會由僱主同工人傾的,既然你都驚個工人唔同你續約,咁你更加要同佢傾,萬一佢真係唔想續約,你都有時間搵人丫馬,你六月都生咯,無謂自己搞續約咁煩,交返畀agent搞啦,都係畀二三千蚊啫,大多agent都係收僱主三千,工人三千,你問吓你agent啦.

如果你想個工人遲啲先返家鄉,係可以的,只要個工人願意,不過要喺新合約頭一年內一定要畀佢返去,如果唔係第二年嘅visa,入境處會唔批的.

珍珠宮

國民生產總值:33873

2018勳章

Your maid is Philippines or Indonesian?
If Philippines, you can process the contract renewal yourself/maid. Otherwise, must be processed by agent.

珍珠宮

國民生產總值:31686

好媽媽勳章 畀面勳章

我個工人又係九月到期,
我剛剛問咗佢會唔會同我續約.
因為佢唔續我都要時間請過個.
佢係印印所以一定要經agent.

2j

珍珠宮

國民生產總值:33051

好媽媽勳章

2J,

她是否願意續約, 你是直接問她, 還是試探?
我都想打探我工人的意願, 但我怕她會以為我不能沒有她,
因我的大女很喜歡她.

珍珠宮

國民生產總值:31686

好媽媽勳章 畀面勳章

YanYan0116

我個工人未答我佢會唔會續約.
我係直接問佢嫁.
其實我之前問個個agent佢幾時到期,
同時我都想知大約我要spend幾多錢.
個agent同我講話可以叫佢哋幫我同個工人講,
但係我覺得我自己直接講都無問題呀.
其實你係覺得佢好先同佢續約啫,唔好都唔會要佢啦.
我個人覺得比佢知你滿意佢無問題,但係無咗佢都得鑼.

2j

洋房

國民生產總值:76

大家好!

我個印印都是 九月頭到期. 我已與她初步相討大家都想續約. 原來用開之 agent 說續約一定要經他們做, 他們收費是僱主三千, 工人三千. 但想問是否一定要經原本的 agent 做續約事宜呢? 因為工人的 passport 現時在我手上. 而早前工人說想找人另做, 可能不用收工人費用啦...... 但我又不是太放心. 唉! 現在都唔知找原來 agent 或 工人那邊的好 或 自己辦好 (正在查詢)??? 有沒有好提議???

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.