想生BB

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

有新發現﹐關於生BOY既﹗

頭先係書局睇本書關於生男生女﹐話有一種药(鈣片)比想懷孕既女仕食既可以用黎防止BB有脊椎裂既問題﹐有無意間發現係研究既過程中﹐所有服用E種药既女仕都生仔﹐機會高達90%。
我就去藥房問下(當然唔係同佢講我想生仔啦)﹐真係有喎仲只無$85/3月﹐每日1粒﹐寫明FOR想懷孕&已懷孕初期既女仕。
我想試下因既然比得想懷孕&已懷孕初期既女仕﹐敢應該唔會對身體有害。請問大家有無聽過或者比D意見我﹖

大宅

Re: 有新發現﹐關於生BOY既﹗

請問可唔可以比個書名我, 等我研究下先

大宅

gracefamily: I also take calcium+magnesium w/zinc and folic acid, and I saw the book said for pre-懷孕 is good. anyway can you give the book name to me. thanks.... :-P
Namaste

洋房

Hi GRCFAMILY

我都好有興趣,可唔可以比書名和書局名我呀.

萬分感謝

鏘石金聲亮清脆,丞能異士風不吹 俊賢才傑攀雲天,丞宰位高跨月殿

珍珠宮

醒目開學勳章

你睇果本書係咪 "生男生女由你決定" 呀?

書中所寫既 "天然鈣" 唔係我地一般食果 d "鈣片" 呀, 唔同ka! 我之前係 internet 搵過資料, 醫學上冇證實 "天然鈣" 可以生男孩, 只係產品商人胡說八道. 而 "天然鈣" 只係台灣先有得賣 (本書其中一個作者係台灣人).

複式洋房

Hi Chilli,

你好厲害呀﹐連邊本書都記得﹐就係"天然鈣"而藥房買果隻唔知食唔食得過呢﹖如果對身體無害﹐我想一試無妨﹐比D意見﹗

珍珠宮

醒目開學勳章

GRCFAMILY

我有呢本書呀, 半年前都有研究過何謂 "天然鈣" ! 其實只係台灣商人既產品宣傳, 冇科學根據.

你係藥房買果 d 只係鈣片 calcium (唔係天然鈣), calcium 對女人好 (年紀愈大愈需要), 食咗都冇壞. 懷孕期更要額外吸收, 因 bb 要有充足 calcium.

你當然可以食啦, 好似維他命一樣, 食咗都冇壞, 但就唔好過量 lor! 每次 500 mg 就夠.

伯爵府

我都有個本書呀......都有打算去買天然鈣...

複式洋房

Hi yanchi2 & chilli,

我琴日都問過我1個來自台灣既朋友﹐佢都話無聽過﹐而我有1個做護士既朋友就話無聽過有藥預防脊椎裂﹐佢會幫我CHECK下﹐同埋我上YAHOO都找到D資料﹐但都話係流料﹐所以我諗我都係唔試啦﹐不過會叫我老公而家開始食多D肉。
而家我已經開始食少D(希望減到5-6磅)﹐到有既時候唔會重太多(我上次重左40磅﹐太誇啦)。

珍珠宮

醒目開學勳章

GRCFAMILY

係 lor! 天然鈣單野真係流料黎ga, 如果真有奇事, 就唔會咁多人為生 boy 而煩惱啦!

你上胎肥咗 40 lb, 生完之後減唔減得番?

你唔駛專登減磅la, 生完先減都未遲!

複式洋房

HI CHILLI﹐

我而家都比生之前肥左少少﹐但都算可以去番以前既磅數(其實我本來已經唔係瘦果類)﹐所以我今次唔會比自己肥太多﹐我希望唔好OVER160磅﹐唔知得唔得呢﹖

珍珠宮

醒目開學勳章

GRCFAMILY
你上一胎係咪好放縱, 乜都食呀?
我睇書話最好肥 25 lb, 30 lb 內都正常.

複式洋房

Hi chilli,

我初頭有左都唔係肥好多﹐但之後可能以為無乜野就食多左﹐其實我自己唔知KA﹐係前排減肥食少左﹐我老公先話比我聽﹐原來我由有左之後到生完果2年都好食得﹐可能唔覺唔覺食大左個胃﹐自己都唔知啦﹗

大宅

GRCFAMILY 寫道:
Hi yanchi2 & chilli,

我琴日都問過我1個來自台灣既朋友﹐佢都話無聽過﹐而我有1個做護士既朋友就話無聽過有藥預防脊椎裂﹐佢會幫我CHECK下﹐同埋我上YAHOO都找到D資料﹐但都話係流料﹐所以我諗我都係唔試啦﹐不過會叫我老公而家開始食多D肉。
而家我已經開始食少D(希望減到5-6磅)﹐到有既時候唔會重太多(我上次重左40磅﹐太誇啦)。
叫老公而家開始食多D肉?咩唔係食小D肉先生仔咩???

首頁

尾頁

跳至