親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

最近去宜蘭,參考了台灣親子網站的推介,入住蘭城晶城晶英酒店,設備好正,有個戶外場地,讓小朋友玩電動車、彈床,又有免費學習駕駛、parking的課堂教小朋友...酒店亦組織不同的遊戲給小朋友參與,一個5、6歲的小朋友,真係非常好玩。

水晶宮

它的交通城在戶外,如果連日下雨就比較可惜。不過,它有室內的活動,如Sony電動賽車,幾歲小孩都可以玩。另有一個室內會所,可以參加自費DIY活動 (不貴,每項手工~30元港幣),所以都ok。

水晶宮

唯一缺點是,它不在礁溪,沒有溫泉,但它的浴池三溫暖設備亦很好,有8、9個池,部份池是35-37度,小朋友亦可以玩水。

水晶宮

因為我們旅行都是以女兒為重,所以挑酒店以有無kids club為主,之前去宜蘭長榮鳳凰礁溪,溫泉好好玩,又有玩水池,我女浸到吾願走,但kids club就聊勝於無了。

不過都係好酒店,值得一住!

男爵府

Jane1983 發表於 15-1-1 16:52
最近去宜蘭,參考了台灣親子網站的推介,入住蘭城晶城晶英酒店,設備好正,有個戶外場地,讓小朋友玩電動車 ...
我都 plan左Easter去宜蘭,睇過蘭城晶英d資料好吸引,請問妳在那處book?價錢如何?我的兒子7歲,行程也會以他為主,可否分享妳的行程參考?謝謝。

水晶宮

回覆 kiwi_kiwi 的帖子

比訂酒店是我先生訂,今晚問一問他。
宜蘭有蜡藝館,學做蜡筆和彩色markers,小朋友會玩得開心,個人覺得好玩過玉兔铅筆廠。

蘭城晶英隔離有間新月廣场,系宜蘭最top的,好多野食,但吾系貴。另外,有間Tom's World,类似香港的冒險樂園,但平好多。我地花了20元,玩得好開心。

男爵府

回覆 Jane1983 的帖子

多謝妳的資料妳地住左幾多晚蘭城晶英?麻煩幫我問妳先生在那兒訂房?妳還有其他推介的住宿嗎?我驚Easter多人去,所以想早d開始plan行程。

大宅

回覆:Jane1983 的帖子

Jane, 我都想知道怎樣訂這間酒店.

水晶宮

我先生說在agoda訂,平過酒店推的優惠,~2300元一晚。另外,宜蘭長榮鳳凰都好,但整體應該係蘭城晶英好d。

首頁

尾頁

跳至