論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

想問:

你好,
我第一次請工人, 想問下我係咪只係供應佢既食同住, 咁佢既日用品, 我駛唔駛買埋俾佢呢?
tks!

複式洋房

Re: 想問:

My maid buys her own 日用品 such as shampoo, handcream etc. (I didn't ask her to but she brought her own things on first day)

別墅

其實就無一定話要供應日用品比工人,不過好多時工人所用的日用品的氣味僱主都很難接受,所以大多數僱主都會買日用品比工人,(當然不是貴)

男爵府

洗頭水同沖涼液果D日用品我地同個印印一齊用架!!!

~~最鍚我個寶貝仔仔~~

男爵府

2019勳章

How about tooth brush, toothpaste, towel, slipper, etc. I brough her all these in the first three months, do I need to buy again if she finished.

水晶宮

2019新春慶豚圓

我工人來我家時沒有帶日用品如牙膏, 牙刷, 沐浴露, 洗頭水, ….. 我比了她1 set 之後, 我都再冇理佢. 而且, 我發現她在第1個假期,自己在外買了隻唔同牌子的牙膏, 仲買了1 個 牙膏, 牙刷, 潄口盅座. (因為佢自己用1個washroom). 之後, 我只keep住買tissue, 毛巾, 番梘, 其他的, 她都自己買了.

別墅

我的賓賓全部自己買 !
但我有些朋友的印印從來無假放, 所以乜都買比她, 連衛生巾都買埋 !

洋房

我既阿菲全部自己買, 但有時我會送 Body Lotion 比佢

版主

2019新春慶豚圓 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我印印全部自己買,佢黎既時候已經帶埋,所以一路我都無買過比佢

首頁

尾頁

跳至