心聲留言

跳至

首頁

尾頁

子爵府

唉~~~難逃這一劫!

好耐冇上黎吹水喇!點知一上黎就要開過咁既TOPIC,真係大吉利是!

是原係家熹前日起出水豆,本來出水豆都唔係咩問題,但我一心諗住家熹或者可能會可以逃離倒呢個惡運,係因為佢由出世到而家,都出過5~6次唔記得係甲形定乙形既疱疹(唔0係性病果隻)因為呢類疱疹係水豆科既病,咁我就一心諗住佢連呢D都中埋,重唔可以逃離倒出水豆,點知都係唔得.....照出可也!!!呢2日加埋都訓唔夠5粒鍾,真係有點生不如死既感覺....大人就話冇得訓啫!咁個小朋友又點....唉!好記得唔知邊度聽過一句說話[size=large]人離大自然越遠,健康就會離人越遠!真係好想同所有偉大既媽咪講聲多謝.....希望大家都繼續努力!好好照顧你地最可愛既好寶寶!更希望所有既好寶寶,你地都開開心心,健健康康咁成長,以報答你地最偉大既母親!

噓~~~~講晒出黎,個心舒服晒!!!多謝咁多位收睇!
朱家有個小豬B,人人叫佢做家熹!
【醒世文】- 頭四句父母不親誰是親  不重父母重何人  你若重他十六兩  後代兒孫還一斤 千兩黃金萬兩銀  有錢難買父娘身  在堂父母百年稀  生時不孝死後悲

珍珠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章

Re: 唉~~~難逃這一劫!

家熹媽咪

真替你辛苦 ! 家熹現在怎樣 ??

從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

子爵府

家熹媽咪,

你這樣講相信家熹都冇打定針吧, 係呀, 當日我都係因為遲遲沒有幫囝囝打針所以到佢出水痘時我就像你一樣:

"呢2日加埋都訓唔夠5粒鍾,真係有點生不如死既感覺....大人就話冇得訓啫!咁個小朋友又點....唉!"

所以現在一有topic問關於打水痘針我就必定會答一定要打呀, 否則大人和小朋友都會好辛苦o架! 家熹好番你要休息多啲.

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

請問水豆針幾大個先可以打架?

子爵府

Rita :

多謝你關心呀!家熹今日係第3日,睇見佢痕到起勢咁or,真係心都痛埋呀!希望快d過埋呢10零日喇!
【醒世文】- 頭四句父母不親誰是親  不重父母重何人  你若重他十六兩  後代兒孫還一斤 千兩黃金萬兩銀  有錢難買父娘身  在堂父母百年稀  生時不孝死後悲

子爵府

肥仔媽咪 :

係呀,我冇同佢打針呀!原因有2個:
1.因為佢一出世時,個心仔有d事,加上佢又有哮喘底...我怕佢打完後會好辛苦.
2.我問過我睇開個醫生,佢比左個見意我,話小朋友最好唔好打,因為佢地新陳代謝快,出左都好快冇事,相反如果係大人未出既,佢就叫我地最好快D打,因為我地既新陳代謝冇小朋友咁快,如果一出,手尾好長....同埋,唔至佢一個醫生講,我聽好幾個醫生講都話,就算個小朋友打左,唔係一定會唔出,只係會出少D,或者短D...但佢地第日大過左,生"蛇"既機會會好大.咁佢地到時會重辛苦.

所以我就冇同佢打針喇! :-(

子爵府

finger :

版本好多喎!有D話6個月大,有D話1歲,又有D話3歲後.....睇你信邊個啦!^^不過都係問返你個家庭醫生好D!

大宅

好媽媽勳章

bobo
has ka hei recovered now??

男爵府

2019勳章

家熹媽咪
我中醫叫我買左支"臘梅油"幫佢查, 你有無買呀?
你有無同佢用"鹽"茜水沖涼呀?
記得介口呀, 介100日呀......egg 呀, 牛呀, 呢d唔好食住啦

男爵府

家熹媽咪

小心身體呀~!唔夠訓叫家熹爸頂住先啦~!

finger

應該滿一歲就可以打!
我住加拿大,呢度滿一歲醫生就會幫佢打(免費)!

大宅

寶~~ 家熹件事我琴已聽聞。你要小心身體,家熹訓你快d訓一陣∼∼ 家務唔好理住∼
另~~好彩你宜家冇工返o者∼∼

子爵府

ckkwkl :
邊有咁快,我都好想佢快d好!聽醫生講,第3/4日會出得重勁架!今日係第3日喇....好驚呀!

子爵府

hhma :

果隻"臘梅油"喺邊樹有得買架!係咪專沖水豆架!??我而家用緊Ego果隻沖涼幫家熹沖緊呀!佢寫明專為水豆同嚴重性皮膚用架!希望得啦!
嘩....要介100日口,咁犀利??我又冇聽講過喎!邊個話你知架!??

子爵府

oknsca :

多謝你既關心呀!我都好想人地老豆可以幫我手,但隻衰佬一早就訓咗啦!唉~~~都係靠自己好D,只意佢....真係唔敢想像呀!

子爵府

美維 :

哈~~~~果然收風收得好快喎!尋日朝娜娜打比我,佢話希希好似出水豆,嚇得我丫....早幾日佢地重玩埋一齊,好在...大吉利是,只係一場虛驚咋!
我而家冇野驚,最驚我都出事呀,因為我都未出水豆呀! :-( 唉.....大人大姐,如果而家先出水豆,我諗我一定要儲定錢做彩光,或者整容都似呀! :-( :-( :-( :-(

男爵府

2019勳章

家熹媽咪
我係藥房買lor. 唔係沖涼架, 係"查:架. 佢話一痕就"查"
介口係我媽同我講架. 介100日, 我都覺得好慘呀 :-(
尤其係d海鮮呀, d熱毒野真係唔好食啦. 不過我唸佢小朋友, 都唔恨食呢d野既.

如果你自己未出, , 更+要小心呀.

子爵府

家熹媽咪,

同埋,唔至佢一個醫生講,我聽好幾個醫生講都話,就算個小朋友打左,唔係一定會唔出,只係會出少D,或者短D...但佢地第日大過左,生"蛇"既機會會好大.咁佢地到時會重辛苦.

呢樣野我真係唔知喎? 但現在你覺得係打好定唔打好呢?

別墅

唔好意思,我想問下水豆針係咪o係健康院免費打,定係去
私家醫生到打o架? 死啦,我都唔知我個仔打左未? 如果
健康院o個 d 針就應該有打,有無人可以答我呀?

大宅

健康院打個d唔係水豆針,係1mon-1.5years old 的baby要打的防苗針, 水豆針好似要係私家打的. 要$400-600.我個女今年出左水豆,所以唔需要打,佢係比同學傳的.

子爵府

肥仔媽咪 :

我都係果句啦!睇返你自己點睇,有人怕如果唔打,阿B去到5/6歲都唔出,怕怇地越大出就越辛苦,亦有人怕如果打左,佢地出得1/2粒又出唔晒,第日生蛇就會更加辛苦!因為上年我老豆豬先生"蛇"黎,我都有問佢細過時有冇出過水豆,佢都話冇.所以真係進退兩難架!

首頁

尾頁

跳至